Sommartider på UI

UI:s kundtjänst har sommartider från 8 juli till och med 11 augusti. Under denna period är telefonväxeln stängd och svar från info@ui.se kan dröja. Ingen leverans av fysiska produkter sker, och leveranstiden för fakturaköp är längre. Digitala produkter och tjänster betalade med kort levereras som vanligt. UI:s presstjänst har sommarstängt från 13 juli till och med 4 augusti. Läs mer här.

Kriget i Gaza – omvärldens stöd och kritiken inifrån
Foto: Hatem Ali/AP

Kriget i Gaza – omvärldens stöd och kritiken inifrån

Den 7 oktober bröt Hamas genom barriären som utgör gränsen mellan Israel Gaza. Minst 1 200 israeler, män, kvinnor och barn, dödades och över 200 togs som gisslan. Israels svar var brutalt och direkt och enligt palestinska myndigheter har hittills över 15 000 palestinier dödats av de bomber som fällts över Gaza. Men hur har världen reagerat? Hur ser den interna kritiken ut mot Hamas och Israel? Och vad spelar det för roll för hur och när kriget ska ta slut?

Medverkande: 

Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet,  gästprofessor vid Hebreiska universitetet i Jerusalem och  associerad forskare vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

Johan Schaar, associerad seniorforskare på SIPRI och tidigare ansvarig för det svenska biståndet till Palestina på svenska generalkonsulatet i Jerusalem. 

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

142375

Så slår Gazakriget även mot Syrien

Utrikesmagasinet

Kriget mellan Israel och Hamas orsakar inte bara enorm förödelse i Gazaremsan. Alldeles oavsett om konflikten får större spridning i regionen lär även den redan svårt ansatta civilbefolkningen i Syrien drabbas. Hjälpvägar och redan sviktande biståndsvolymer väntas påverkas, liksom de komplicerade militära förhållandena där flera stormakter och gerillagrupperingar opererar på syriskt territorium. Det skriver Aron Lund, analytiker associerad vid Utrikespolitiska institutet.

Läs här

142377

”Israels 11 september” öppnar nytt historiskt kapitel

Utrikesmagasinet

Hamas stora attack in på israeliskt territorium väcker jämförelser med Pearl Harbor och 11 september och lär leda till en ny syn på landets säkerhet. Islamiströrelsen ska nu krossas och en återockupation av Gaza kan inte uteslutas. Kritiken i Israel är redan enorm sedan man tagits på sängen, och det är tveksamt om premiärminister Benjamin Netanyahu i längden kommer att kunna sitta kvar, säger Israelexperten Isabell Schierenbeck till Utrikesmagasinet.

Läs här

Varukorg

Totalt 0