Idrotten och fotbollen – det politiska spelet

Idrotten och fotbollen – det politiska spelet

13 augusti 2021

En enande kraft eller en symbolisk kamp mellan ett vi och dem. Idrotten är förutom storslagen underhållning ett maktmedel, en kulturyttring, en scen där en uttryckt åsikt når alla samhällsskikt på en gång. Men hur fungera det här egentligen? Och vad har idrotten, och kanske framför allt fotbollen, haft för avgörande roll i politiken?

Medverkande:

Ekim Caglar, författare, frilansskribent och utbildad statsvetare.

Sara Martinsson, frilansskribent, journalist och författare.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

120488

Fotboll skulle tvätta solkig saudisk image

Utrikesmagasinet

Med kriget i Jemen, och styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi i färskt minne, kan Saudiarabien behöva lite reklam. När landet i våras lade ett bud på fotbollsklubben Newcastle United sågs det av många som ett klart försök till ”sportswashing”. Fenomenet har blivit en specialitet bland staterna vid Persiska viken, skriver Ola Westerberg, redaktör för Utrikesmagasinet.

Läs analysen

120490

Qatar – Aktuell politik

Landguiden

Under emir Hamad bin Khalifa Al Thani som styrde från mitten av 1990-talet inleddes en rad reformer. En ny författning har antagits, kvinnor tillåts delta i det politiska livet, och de stora olje- och gasinkomsterna satsas i utländska företag men också på utbildning. Hamad överlämnade 2013 makten till sin son, Tamim bin Hamad Al Thani. Val har hållits till en rådgivande lokal församling och hösten 2021 ska enligt löften från emiren de första allmänna valen till den nationella församlingen anordnas. 

Läs om Qatar

Varukorg

Totalt 0