Irak och Sverige: 20 år av relation

Irak och Sverige: 20 år av relation

Hur ser banden mellan Sverige och Irak ut? UI bjuder in till ett seminarium där vi belyser och diskuterar hur dessa relationer utvecklats och förändrats de senaste 20 åren.

Irak och Sveriges diplomatiska relationer går tillbaka till 1900-talets början. Gulf-kriget 1990-91 och den amerikanska invasionen 2003 har utgjort viktiga hinder i relationen mellan länderna. Sverige har också i omgångar tagit emot många flyktingar från Irak. I detta seminarium vill vi belysa och diskutera hur dessa relationer utvecklats de senaste 20 åren. Hur har Sverige försökt bistå återuppbyggnaden av Irak och var är Irak på väg idag i det mödosamma arbetet att försöka skapa en fungerande demokrati? Hur kan vi förstå de båda ländernas inrikespolitiska dynamik och dess påverkan på deras relationer till varandra, t.ex. genom koranskändningar i Sverige och stormningen av den svenska ambassaden i Bagdad?  

Panel: 

Bitte Hammargren är fristående journalist, författare och Mellanösternanalytiker och associerad medarbetare vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram.

Lahib Higel är Irakexpert  och arbetar som senior analytiker vid den oberoende organisationen International Crisis Group

Jonas Lovén  är Sveriges tidigare ambassadör i Irak.

Seminariet modereras av Rouzbeh Parsi, chef för Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram.

Välkommen! 

Varukorg

Totalt 0