Hur används fotboll som ett politiskt verktyg?

Hur används fotboll som ett politiskt verktyg?

Fotbollsplanen är inte bara en arena för just fotboll, utan även för det utrikespolitiska spelet. Storslagna mästerskap, miljardinvesteringar och riskfylld aktivism från spelare och supportrar visar på tilltron till sportens politiska kraft. Men kan fotboll verkligen rentvå ett lands nedsmutsade rykte? Hur påverkar fotbollen internationella relationer? Och hur används den som ett politiskt verktyg? Välkommen till samtal och quiz med UI på stan!

UI bjöd in till en kväll med samtal, musik och tävlingsanda! Kvällen inleddes med ett samtal med en ämneskunnig panel och fortsatte sedan med ett quiz. I quizet kombinerades frågor relaterade till ämnet med musik. Frågan som vi utforskade under denna kväll var: Hur används fotboll som ett politiskt verktyg?

Panel:
Ekim Çağlar, frilansskribent och författare till Fotboll i krig och fred och Propagandafotboll
Noa Bachner, sportreporter på Expressen

Moderator: Hedvig Pettersson, samordnare för Centrum för Östeuropastudier vid UI

Ytterligare två samtal och quiz arrangerades på samma tid och plats under hösten:
18/10 - Vad händer med kulturen när det blir krig?
25/10 - Hur blir minnet politiskt?

Det här evenemanget var en del av UI på stan – en evenemangsserie där vi lämnar föreläsningssalen och tar oss ut på stan för att tillsammans med deltagarna utforska utrikespolitikens roll i vår kultur och vardag.

Detta evenemang planerades innan två svenskar sköts till döds i Bryssel måndagen den 16 oktober 2023 i samband med en fotbollsmatch.


Image by Freepik

Varukorg

Totalt 0