Hur används fotboll som ett politiskt verktyg?

Hur används fotboll som ett politiskt verktyg?

Fotbollsplanen är inte bara en arena för just fotboll, utan även för det utrikespolitiska spelet. Storslagna mästerskap, miljardinvesteringar och riskfylld aktivism från spelare och supportrar visar på tilltron till sportens politiska kraft. Men kan fotboll verkligen rentvå ett lands nedsmutsade rykte? Hur påverkar fotbollen internationella relationer? Och hur används den som ett politiskt verktyg? Välkommen till samtal och quiz med UI på stan!

UI bjuder in till en kväll med samtal, musik och tävlingsanda! Kvällen inleds med ett samtal med en ämneskunnig panel och fortsätter sedan med ett quiz. I quizet kombineras frågor relaterade till ämnet med musik. Frågan som vi utforskar under denna kväll är: Hur används fotboll som ett politiskt verktyg?

Samla ditt bästa lag och gör er redo för en världsomspännande resa!

Panel:
Ekim Çağlar, frilansskribent och författare till Fotboll i krig och fred och Propagandafotboll
Noa Bachner, sportreporter på Expressen

Moderator: Hedvig Pettersson, samordnare för Centrum för Östeuropastudier vid UI

Ytterligare två samtal och quiz kommer att arrangeras på samma tid och plats under hösten:
18/10 - Vad händer med kulturen när det blir krig?
25/10 - Hur blir minnet politiskt?

Ingen föranmälan krävs. Om ni däremot vill säkra platser för ert lag har vi ett litet antal bokningsbara bord för lag på 4–5 personer. För bokning av ett av dessa, mejla info@ui.se med UI på stan i ämnesraden och inkludera information om antal personer, vilket/vilka tillfällen det gäller och reservationsnamn.

Det här evenemanget är en del av UI på stan – en evenemangsserie där vi lämnar föreläsningssalen och tar oss ut på stan för att tillsammans med deltagarna utforska utrikespolitikens roll i vår kultur och vardag.

Detta evenemang planerades innan två svenskar sköts till döds i Bryssel måndagen den 16 oktober 2023 i samband med en fotbollsmatch.


Image by Freepik

Varukorg

Totalt 0