Mellanårsvalet i USA – hur det fungerar och vad som står på spel
Nicole Neri/ AP TT Nyhetsbyrån

Mellanårsvalet i USA – hur det fungerar och vad som står på spel

Utrikespolitiska institutet och Kulturhuset Stadsteatern arrangerade tillsammans ett samtal om det amerikanska mellanårsvalet. Vad står på spel?

Den 8 november är det mellanårsval i USA. Mellanårsvalet kan ses som en indikator på hur presidenten skött landet under sin mandatperiod och brukar vara en tuff utmaning för den sittande administrationen eftersom det ger amerikanerna en chans att visa sitt missnöje mot dem som har makten.

Mellanårsvalets resultat blir helt avgörande för hur stort inflytande presidenten får över inrikespolitiken. Om Republikanerna vinner majoritet i både representanthuset och i senaten blir det svårt för president Biden att föra sin politik. Men Högsta domstolens beslut att tillåta hårdare abortlagstiftning och de legala processer som den före detta presidenten Donald Trump är inblandad i kan kanske göra att Demokraterna gör ett bättre val än väntat.  

Så hur fungerar mellanårsvalet? Vad är det egentligen som står på spel? Och hur påverkar det Bidens aktuella politik och Trumps chanser att bli omvald, om han nu väljer att ställa upp i nästa presidentval?

Kom och titta och lyssna när vi spelar in Utrikespolitiska institutets podd Utblick inför publik på Kulturhuset i Stockholm.  

Talare:

Martin Gelin, Dagens Nyheters korrespondent i New York. 

Frida Stranne, forskare och lektor vid Högskolan i Halmstad och associerad forskare vid Svenska Institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Björn Ottosson, forskare vid FOI.

Jonathan Rollins, komiker och poddare.

Samtalet modererades av Jonas Löfvenberg, poddredaktör på Utrikespolitiska institutet.

Varukorg

Totalt 0