Medlemskväll: Omvärldens lärdomar av utvecklingen i Afghanistan

Medlemskväll: Omvärldens lärdomar av utvecklingen i Afghanistan

UI anordnade en medlemskväll där våra utrikespolitiska experter diskuterade hur omvärlden reagerat på och påverkats av utvecklingen i Afghanistan.

Det amerikanska beslutet att dra sig ur Afghanistan och den snabba utländska truppreträtten som följde ställde världen inför ett nytt geopolitiskt och militärt läge. Afghanistan befinner sig i ett omvälvande läge och är på väg in i en allt värre ekonomisk och humanitär kris.

Även omvärlden står inför en ny ordning. Länder i både närområdet och längre bort liksom internationella organisationer i världen anpassar sig till den nya politiska verkligheten.

Hur påverkas länderna i Mellanöstern och Asien? Vilka slutsatser drar Europa om militära samarbeten och det transatlantiska samarbetet? Vilka intressen har Ryssland i Afghanistan, och hur påverkas biståndet till landet - och Sverige - av allt detta?

Talare:

Henrik Chetan Aspengren, forskare vid UI:s Asienprogram 

Katarina Engberg, associerad till Centrum för Östeuropastudier på UI, ordförande i Afghanistankommittén 1990-1991 och med erfarenhet från bl.a. statsförvaltningen, tankesmedjor och media

Björn Fägersten, seniorforskare och chef för UI:s Europaprogram 

Ivan Gusic, associerad forskare vid programmet för Global politik och säkerhet vid UI

Jan Hallenberg, forskningsledare på UI och expert på USA:s utrikes-och säkerhetspolitik 

Bitte Hammargren, associerad senior medarbetare vid UI:s MENA-program, och verksam som fristående journalist, författare och Mellanösternanalytiker

Diana Janse, Senior Fellow vid Frivärld, tidigare svensk diplomat i Ryssland och Afghanistan och författare av SCEEUS Report no. 1, 2021 ”Russian Interests in Afghanistan” 

Åsa Malmström Rognes, chef för UI:s Asienprogram

Samtalet modererades av Ylva Pettersson, programsamordnare på UI.

 

Varukorg

Totalt 0