Bakom rubriken: Gula västarna

Bakom rubriken: Gula västarna

Sedan november har proteströrelsen gula västarna demonstrerat varje helg i Frankrike, och samlade som mest 300.000 personer. President Emanuel Macron har backat i frågan som utlöste protesterna (prishöjningen på bränsle), och inlett en nationell konsultation med landets invånare. Trots detta fortsätter demonstrationerna och har även utnyttjats av andra grupper som t.ex. vill avskaffa Frankrikes könsneutrala äktenskapsbalk och infiltrerats av bl.a. ukrainska separatister.

Den formellt ledarlösa rörelsen ger uttryck för ett stort missnöje bland den franska allmänheten, men vad vill rörelsen egentligen? Kommer presidenten och politikerna att lyckas fånga upp konkreta krav, eller är problemet större än rörelsen? 

Ett föredrag av Jenny Andersson, Professor vid  Frankrikes forskningsorganisation CNRS och föreståndare för MaxPo-centret vid universitetet SciencePo i Paris. Våren 2019 är hon fellow vid SCAS vid Uppsala Universitet. 

Seminariet modererades av Ylva Pettersson, programsamordnare Utrikespolitiska institutet.

Bakom rubriken är en samtalsserie vi anordnar tillsammans med  Världskulturmuseerna om det som finns bakom rubriken i aktuella händelser vi kan läsa om i tidningen.

Varukorg

Totalt 0