Bakom rubriken: Behöver vi ett nytt samhällskontrakt?

Bakom rubriken: Behöver vi ett nytt samhällskontrakt?

Polarisering i den politiska debatten ökar, och nivåerna av hot och personangrepp ökar. Samhället beskrivs som på väg utför, eller totalt kollapsat, och förtroendet för politiska företrädare och politikens möjlighet att förändra är lågt. Ökande inkomstskillnader, ökande skillnader i skolresultat, och skjutningar i utsatta områden är ofta den rapportering vi hör om samhällets utveckling.

Frankrike har skakats av de gula västarnas demonstrationer, i USA uppmanar presidenten till bojkott av traditionella medier, och i det kommande EU-parlamentsvalet i maj spås populistiska partier röja större framgång än någonsin.

Är vi i en nedåtgående trend, eller behöver vi nytt förtroende och tillit till samhällsutvecklingen? Är detta ett inhemskt fenomen eller en del av en internationell trend? Behöver vi ett nytt samhällskontrakt?

Ett föredrag av Lars Trägårdh, Professor i historia och civilsamhälleskunskap vid Ersta Sköndal Bräcke högskola. Hans forskning har bl.a. rört det svenska samhällskontraktet och den nordiska modellen i ett jämförande perspektiv, nationalismen, folkhemmet och välfärdsstatens historiska rötter.

Seminariet modererades av Ylva Pettersson, programsamordnare Utrikespolitiska institutet.

Bakom rubriken är en samtalsserie vi anordnar tillsammans med Världskulturmuseerna om det som finns bakom rubriken i aktuella händelser vi kan läsa om i tidningen.

Varukorg

Totalt 0