Bakom rubriken: Supervalår i Latinamerika

Bakom rubriken: Supervalår i Latinamerika

Under 2018 hålls val i både Brasilien och Mexiko, Latinamerikas ekonomiska och befolkningsmässiga tungviktare. Dessutom har medborgarna kallats till vallokalerna i Colombia, Paraguay, Costa Rica och Venezuela, och på Kuba har Raúl Castro överlämnat presidentposten till Miguel Díaz-Canel.

Supervalåret hålls samtidigt som den enorma korruptionsskandalen med epicentrum i Brasilien fortsätter att ge eko i hela regionen. Byggjätten Odebrecht har erkänt mutor till toppolitiker i över tio länder – och presidenter, ministrar och senatorer har tvingats avgå, fängslats eller är under utredning. Samtidigt styrs USA av en president som främst tycks se latinamerikaner som knarksmugglare, våldsverkare och snyltare.

Får Odebrechtskandalen några politiska efterverkningar i regionen? Finns tecken på någon generell politisk kursändring? Gör Trumps hårda retorik och politik någon skillnad?

Ett föredrag av Fredrik Uggla, Professor vid Latinamerikainstitutet på Stockholms universitet.

Seminariet modererades av Ylva Pettersson, programsamordnare Utrikespolitiska institutet.

Bakom rubriken är en samtalsserie vi anordnar tillsammans med  Världskulturmuseerna om det som finns bakom rubriken i aktuella händelser vi kan läsa om i tidningen.

Varukorg

Totalt 0