Bakom rubriken: Vart är Italien på väg?

Bakom rubriken: Vart är Italien på väg?

Italien har de senaste åren präglats av stor politisk instabilitet, täta regeringsskiften och en djupgående ekonomisk kris. I juni 2018 tillträdde en ny regering, en koalition mellan populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega, efter 3 månader av besvärliga förhandlingar. Regeringen klubbade i oktober igenom en budget som skulle innebära ett ökat budgetunderskott till 2,4 procent, vilket har fått EU-kommissionen att inleda en process för disciplinära åtgärder mot Italien.

I internationell media har rapporteringen om regeringskoalitionen främst handlat om regeringens bångstyriga agerande mot EU, och hur landet stängt sina hamnar för migranter som räddats på Medelhavet. Regeringens EU-kritiska hållning, planerade välfärdssatsningar och hårda migrationspolitik har orsakat oro inte bara i övriga Europa utan även bland delar av befolkningen. Vart är Italien på väg?

Ett föredrag av Kristina Kappelin, Intendent på Villa San Michele, ett av Sveriges Medelhavsinstitut, samt journalist och författare

Seminariet modererades av Ylva Pettersson, programsamordnare Utrikespolitiska institutet.

Bakom rubriken är en samtalsserie vi anordnar tillsammans med  Världskulturmuseerna om det som finns bakom rubriken i aktuella händelser vi kan läsa om i tidningen.

 

 

Varukorg

Totalt 0