USA: Makt och inflytande

USA: Makt och inflytande

USA:s maktposition är inte längre självklar på den internationella arenan. Vilken betydelse får det i utrikespolitiken, och för oss i Sverige? Tillsammans med Kungliga Dramatiska Teatern bjöd vi in till ett seminarium om USA:s globala inflytande.

Maktskiftet i Washington i januari 2017 har inneburit en stor omläggning i amerikansk politik, med potentiellt stort genomslag i världspolitiken. En starkt nationalistisk och isolationistisk ton har använts i utrikespolitiken då frihandels- och klimatavtal rivits upp, och osäkerheten kring hur USA ska agera internationellt är stor.

Vilken är USA:s roll och inflytande i världen idag? Vilken är dess självbild? Hur förhåller sig USA till den nya världsordningen (vilken den nu är?), och hur påverkas vi i Sverige av detta?

Talare:

Sanna Torén Björling, journalist på Dagens Nyheter, senast utsänd som korrespondent i Washington

Karin Henriksson, USA-korrespondent för bl.a. Svenska Dagbladet, bosatt i Washington D.C. och författare till biografin Trump – Miljarderna, medierna och makten

Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare på UI och professor emeritus i statsvetenskap vid Försvarshögskolan

Seminariet modererades av Ylva Pettersson, programsamordnare på UI.

Seminariet är det första i en serie av tre samtal på temat USA:s globala roll som UI anordnar tillsammans med Dramaten. De övriga seminarierna är:

14 februari 2018: Störst går först? – USA och Kinas relationer och den nya världsordningen

12 mars 2018: HBTQI-personers rättigheter nu och då

Mer information om dessa seminarier kommer inom kort.

Varukorg

Totalt 0