Populistiska vindar i Europa

Populistiska vindar i Europa

Utrikespolitiska institutet (UI) och Delegationen för migrationsstudier (DELMI) bjöd in till ett seminarium där DELMI:s kunskapsöversikt De invandringskritiska partiernas politiska inflytande i Europa presenterades.

2017 är på många sätt ett ödesår för Europa. Många länder står inför parlamentsval där invandringskritiska och högerpopulistiska partier väntas nå valframgångar, och i det franska presidentvalet senare i vår är det inte orealistiskt att Nationella frontens ledare Marine le Pen går vidare till andra valomgången.  

Vilka trender ser vi generellt inom Europa när det gäller invandringsfientlig populism, och vilket inflytande har dessa partier uppnått i den nationella politiken? Hur har Nationella fronten kunnat inta en så stark maktposition i Frankrike? Vilken betydelse får dessa vindar för det europeiska samarbetet som helhet?

Presentation:
Carl Dahlström, professor, viceprefekt och studierektor vid Statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet

Maria Tyrberg, doktorand vid Statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet

Panelsamtal:
Ingmarie Froman, journalist och Frankrikekännare

Göran von Sydow, Ställföreträdande direktör vid Svenska institutet för Europapolitiska studier (SIEPS)

 

Seminariet modereras av Ylva Pettersson, Programsamordnare och analytiker vid UI:s Europaprogram, och ingår i Europaprogrammets seminarieserie om Europeisk integration och desintegration.

Kunskapsöversikten kommer att delas ut vid seminariet.

Välkommen!

Varukorg

Totalt 0