Almedalen: Maktspel i Syrien

Almedalen: Maktspel i Syrien

Kampen om Syrien är inne på sitt sjätte år. En folklig resning mot diktaturen har förvandlats till ett förödande krig mellan en rad aktörer med motstridiga intressen, vilka hämtar stöd från regionala och globalaspelare. Kriget i Syrien har förvandlats till ett storpolitiskt maktspel.

I Irak kunde terrorgruppen Islamiska staten (IS) först slå rot efter USA:s invasion 2003 för att sedan sprida sig till Syrien. Kriget mot IS kan inte vinnas utan medverkan från Bagdad. Men det krävs också sunniarabers medverkan.Turkiet är djupt indraget i Syrien genom sitt stöd till oppositionella grupperi Syrien, och genom konflikten med de kurdiska rörelserna PKK på hemmaplan, och PYD i norra Syrien. Samtidigt har EU ingått ett kontroversiellt avtal med Ankara om flyktingåtertagande.

Ryssland har också gått in aktivt i kriget. Situationen kompliceras av den bittra maktkampen mellan Iran och Saudiarabien. 

Vilka är utsikterna för fred i Syrien och konfliktlösning iregionen?

Medverkande:
Birgitta Holst Alani, ambassadör och FN-rådgivare, senast till Staffan de Mistura.
Bitte Hammargren, Redaktör & ansvarig utgivare för Utrikesmagasinet
Per Jönsson, associerad redaktör vid UI
Mats Karlsson, Direktör UI, modererar

Arrangörer: UI och Utrikespolitiska Förbundet Sverige (UFS)

Detta seminarium är helt eller delvis finansierat av Sida, Styrelsen för Internationellt Utvecklingssamarbete. Sida delar inte nödvändigtvis de åsikter som framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande den enskilde talarens.

Varukorg

Totalt 0