Maktpolitik under galgen: ny öppning för diplomati i Syrien?

Maktpolitik under galgen: ny öppning för diplomati i Syrien?

Utrikespolitiska institutet, UI, bjöd in till ett samtal om läget i Syrien i ljuset av de senaste diplomatiska ansträngningarna.

Kriget i Syrien har pågått i över fyra år och hälften av landets befolkning är på flykt. FN:s särskilda sändebud till Syrien Staffan de Mistura tog under sommaren fram en rapport med förslag till steg mot en lösning. Den innehåller inte något krav på president Assads avgång, ett tidigare villkor från USA:s sida. Trots detta skrev säkerhetsrådet under de Misturas arbetsplan den 17 augusti och rekommenderade en övergångsregering i Syrien med företrädare för såväl Assadregimen som oppositionen.

Det nya närmandet inom säkerhetsrådet skulle kunna innebära att Syrien för första gången sedan Kofi Annans försök för tre och ett halvt år sedan är ett steg närmare en fredslösning. IS än mer brutala framfart kan vara ett av skälen till att parterna börjat närma sig. Irans närmande till väst efter kärnteknikavtalet kan också ha bidragit.

Utrikespolitiska institutet, UI, bjöd den 10 september 2015 in till samtal om läget i Syrien. Kan regionens makter under IS hot närma sig en lösning till Syrienkrisen? Och kan en hållbar lösning nås utan medverkan av IS och Nusrafronten? Är det ens möjligt för Syrien att fortleva som sammanhållen stat?

Medverkande: 
Aron Lund är journalist och författare till boken ”Syrien brinner: Hur revolutionen mot Assad blev ett inbördeskrig” (SILC Förlag 2014) och bland andra UI Brief ”Syrian Jihadism”. 
Lund samtalar med UI:s Per Jönsson, journalist och Mellanösteranalytiker med 30 års erfarenhet av Mellanösternfrågor. Författare till numret "'Profetens Hämnd' - Islamiska staten - ett hot mot världsfreden?", Världspolitikens Dagsfrågor.

Varukorg

Totalt 0