Sverige och internationell jihadism

Sverige och internationell jihadism

Europa har under de senaste åren skakats av fler terrordåd, attackerna mot Charlie Hebdo och i Köpenhamn är de senaste i raden. 2010 misslyckades ett terrorattentat i Sverige, och endast attentatsmannen dödades. Det direkta terroristhotet mot Sverige bedöms sedan 2010 vara förhöjt.

Säpos siffror visar på att minst 150 svenskar har rest till Syrien och Irak sedan 2012 för att ansluta sig till islamistiskt extremistiska grupper, och enligt officiella siffror har minst 50 av dessa återvänt till Sverige. Rekrytering av nya jihadister kan ske genom sociala kontakter, föreläsningar och propaganda på internet, och landgränser blir därmed inte längre ett skydd. Problemet att unga personer rekryteras delas också med många europeiska länder.

Hur ser jihadismen ut i Sverige och vad gör Sverige för att motverka radikalisering och att unga rekryteras till terrorism? Hur ser samarbetet ut mellan nationella politikområden och över internationella statsgränser? Påverkas hotbilden mot Sverige genom att Sverige deltar militärt i den internationella kampen mot Islamiska staten?

Utrikespolitiska institutet (UI) arrangerade den 8 maj 2015 en diskussion om utbredningen av internationell jihadism i Sverige, och dess konsekvenser för rättssamhället och det demokratiska systemet.

Talare: 
Mona Sahlin, Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. 
Anders Thornberg, chef för Säkerhetspolisen. 

Kommentator: 
Per Jönsson, associerad redaktör och Mellanösternanalytiker vid UI.

Seminariet modererades av Mats Karlsson, direktör på UI.

Varukorg

Totalt 0