Afghanistan- på egna ben?
Utrikespolitiska institutet (UI) bjuder in till ett samtal om Afghanistan 2015, efter att den utländska militären återvänt hem, och den nytillsatta regimen nu tvingas klara sig själv.
Årsskiftet 2014-2015 var en vändpunkt i Afghanistans moderna historia, då den NATO-ledda ISAF-styrkan lämnade landet. Efter 13 år av utländsk militär närvaro av upp till hundra tusen soldater, finns nu endast tolv tusen militärer kvar som ska bistå med stöd, träning och rådgivning till de afghanska säkerhetsstyrkorna.
Förutom Talibanerna som på senare tid trappat upp sin aktivitet, hotas statsmakten även av Haqqani-nätverket och partimilisen Hezb-i-Islami, och Islamiska staten försöker få fäste i de pashtunska områdena i södra Afghanistan. Den regionala kontexten och instabiliteten gör sig påmind. Regimen måste även hantera en ekonomi och infrastruktur i ruiner, en korruption som genomsyrar hela det afghanska samhället, och en rad andra problem.
Vad har den internationella inblandningen gjort för Afghanistan? Hur påverkas landet av den regionala kontexten? Hur ser framtiden för Afghanistan ut, kan landet stå på egna ben?
Talare:
Carsten Jensen, journalist och författare. Olof Palmepristagare 2009. Aktuell med Alt dette kunne have været undgått, Forlaget Press, 2014, utgiven i Norge. Presenterar på danska.
Ann Wilkens, Sveriges ambassadör i Pakistan och Afghanistan 2003-2007, och ordförande för Svenska Afghanistankommittén 2009-2011.
Ewa Werner Dahlin, Avdelningschef, Avdelningen för Asien, Nordafrika och Humanitärt bistånd på SIDA.
Seminariet modereras av Anna Wieslander, stf direktör på UI.
Välkommen!