Gulfen - En Framtida Krutdurk

Utrikespolitiska institutet (UI) och Leopard förlag bjuder in till en diskussion om Gulfen. På några årtionden har Gulfstaterna förvandlats från fattiga ökensamhällen till maktspelare i världspolitiken och mäktiga energiproducenter som världsekonomin är beroende av. Staterna är djupt indragna i kriget om Syrien och har aktivt ingripit i Egyptens dramatiska skeden de senaste åren.

I den nya boken ”Gulfen – En framtida krutdurk” av Bitte Hammargren skildras en region där medeltida traditioner lever sida vid sida med modernitet och spetsteknologi. Där finns både en extrem islamism och terrornätverk, parallellt med en ungdomsgeneration som törstar efter frihet och politiska rättigheter. Bitte Hammargren har träffat makthavare och oppositionella, saudiska kvinnorättsaktivister och rättslösa migrantarbetare från Asien och analyserar den politiska utvecklingen i en del av världen som kan bli nästa krutdurk. Den dag de åldrande ledarna är borta eller när energipriserna sjunker väntar dramatiska förändringar.

Hur påverkar Gulfstaterna sin omvärld? Varför riskerar Gulfen att bli en framtida krutdurk? På vilket sätt är Gulfstaterna inblandade i kriget i Syrien och hur förhåller sig staterna till Islamiska staten (IS) framtåg i regionen?

Bitte Hammargren, journalist och Mellanösternkännare. Hon rapporterar för Svenska Dagbladet och andra medier.

Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi vid Lunds universitet.

Magnus Schöldtz, tidigare ambassadör i Förenade Arabemiraten, Qatar och Bahrain, Senior Advisor, FAM.

Per Jönsson, associerad redaktör vid UI och Mellanösternanalytiker.

Seminariet modereras av Nathalie Besèr, utrikeskorrespondent vid TT och tidigare rådgivare vid Utrikespolitiska institutet.

Boken ”Gulfen – En framtida krutdurk” (Leopard förlag) av Bitte Hammargren finns att köpa till specialpris 200 kr i samband med seminariet.

Välkommen!

Varukorg

Totalt 0