I skuggan av Boko Haram: Nigeria går till val

Utrikespolitiska institutet (UI) och Kista Bibliotek bjöd in till samtal om Nigeria, världens 26:e största ekonomi med drygt 170 miljoner invånare. Vilka utmaningar och möjligheter står landet inför?

Nigeria styrs sedan länge av en liten elit som ägnar sig mer åt att berika sig själv än att utveckla landet. Samtidigt växer de ekonomiska och sociala klyftorna mellan norr och söder, vilket skapar en grogrund för konflikter som kan utnyttjas av extrema grupper. Den politiska situationen i Nigeria har fått begränsad uppmärksamhet i svensk och internationell media och har hamnat i skuggan av den politiska rörelsen ”Boko Haram”. Nästa år går Nigeria till val och enligt planerna ska valet hållas i februari, men regeringen höjer nu frågan om att skjuta upp valet på grund av det instabila politiska läget i landet.

Talare:

Henrik Angerbrandt, doktorand i statsvetenskap vid Stockholms universitet och författare till det senaste numret av UI:s tidskrift Världspolitikens Dagsfrågor ”I skuggan av Boko Haram – Nigeria går till val”.

Ulrika Trovalla, antropolog och forskare vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.

Fler talare kan tillkomma.

Moderator: Victoria Veres, chefredaktör och associerad rådgivare, UI.

”I skuggan av Boko Haram – Nigeria går till val” finns att köpa till specialpris 40 SEK vid seminariet (normalpris 65 SEK).

Varukorg

Totalt 0