UI fördömer angrepp på forskare

UI fördömer angrepp på forskare

20 december 2022

Utrikespolitiska institutet beklagar föreningen Folk och försvars beslut att stryka en programpunkt med UI-forskaren Rouzbeh Parsi vid den årliga rikskonferensen i Sälen i januari.

Det är uppenbart att regimen i Iran begår grova övergrepp mot den egna befolkningen. Demonstrationerna är snart inne på sin fjärde månad, med hundratals döda och så många som 18 000 gripna. Nu sker offentliga avrättningar av demonstranter. Det som sker är avskyvärt.

Skälet som anges till strykningen är att Parsis närvaro skulle leda till fel fokus under konferensen, eftersom det finns ”starka åsikter” om honom. Folk och försvar betonar att det inte finns ”några bevis eller konkreta exempel” för anklagelserna att Parsi skulle vara allierad med den iranska regimen. Beskyllningarna saknar all grund.

Samtidigt pågår en hätsk debatt i Europa och USA om vem som ska få säga vad om Iran. Det finns välorganiserade och resursstarka grupper som försöker hindra personer som gör en annan analys av läget än de själva att komma till tals. Det sker ofta genom anklagelser om stöd för regimen.

En rad forskare och analytiker vid etablerade lärosäten och institut i Sverige och utomlands, ofta själva med iranskt påbrå, har misstänkliggjorts genom organiserade kampanjer. Bland dem finns Rouzbeh Parsi, trots att han vid ett flertal tillfällen fördömt övergreppen i Iran.

Anklagelserna framförs ofta i ärekränkande ordalag och UI fördömer skarpt denna smutskastning av Parsi. Riksdagspolitiker från olika partier, liksom flera av riksdagspartiernas ungdomsförbund, har varit drivande i den process som har lett till Folk och försvars agerande. Att svenska politiker sprider nidbilder och försöker stoppa en fri forskare och en öppen demokratisk debatt är mycket allvarligt. Att hindra samtal från att äga rum innebär att man i praktiken arbetar mot de demokratiska värden man säger sig värna.

Jakob Hallgren, direktör
Marie Söderberg, ordförande

Varukorg

Totalt 0