Sommartider på UI

UI:s kundtjänst har sommartider från 8 juli till och med 11 augusti. Under denna period är telefonväxeln stängd och svar från info@ui.se kan dröja. Ingen leverans av fysiska produkter sker, och leveranstiden för fakturaköp är längre. Digitala produkter och tjänster betalade med kort levereras som vanligt. UI:s presstjänst har sommarstängt från 13 juli till och med 4 augusti. Läs mer här.

Sidenvägspodden – UI:s nya poddserie om Kinas globala ambitioner

Sidenvägspodden – UI:s nya poddserie om Kinas globala ambitioner

I sju avsnitt kommer experter från olika discipliner och ämnesområden att diskutera Kinas nya sidenvägar. Vad får Kinas globala ambitioner för konsekvenser för omvärlden?

Kinas president Xi Jinping lanserade 2013 vad han själv har kallat för “århundradets projekt”: Sidenvägsinitiativet, Belt and Road Initiative (BRI). Med detta initiativ bygger Kina infrastruktur över nästan hela världen, för att underlätta handel och transporter mellan Asien, Europa och Afrika, över både land och hav. Även Oceanien, Latinamerika och Arktis finns med i planerna.

Samtidigt är Sidenvägsinitiativet, som i Kina benämns ”ett bälte, en väg” (yi dai yi lu), inte begränsat till grå betong och stålkonstruktioner. Projektet är nära kopplat till Xi Jinpings visioner om hur Kina ska leda hela mänskligheten mot en gemensam framtid. De nya sidenvägarna ska hjälpa Kina att återfå sin forna glans och ställning som stolt stormakt.

Men i vilken utsträckning kan BRI öka världshandeln och driva på investeringar i omvärlden? Får Kinas grannar ta del av ett ökat välstånd och nya möjligheter eller fastnar de med olönsamma jätteinvesteringar i kinesiska “skuldfällor”? Hur påverkar initiativet miljön och klimatet? Vad händer med den militära konkurrensen mellan Kina, Japan, Indien och USA i Sydkinesiska havet och Indiska oceanen? Hur kan Kinas nya visioner komma att påverka demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter? Och vad betyder allt detta för Europa och Sverige?

Sidenvägspodden leds av Ola Wong, Kinakännare och journalist. I sju avsnitt kommer han med experter från olika discipliner och ämnesområden att utforska Sidenvägsinitiativets dimensioner. Ola har arbetat som korrespondent i Kina i över 10 år och är författare till boken Pekingsyndromet och flera andra verk.

Sidenvägspodden är en del av 'Global China Series' som drivs av UI i samarbete med Stockholm Observatory for Global China. Läs mer här.

Varukorg

Totalt 0