Kulturhuset: Geoekonomisk konflikt i världspolitiken

Kulturhuset: Geoekonomisk konflikt i världspolitiken

UI deltog vid Kulturhusets event Geoekonomisk konflikt i världspolitiken. Vilken plats har geoekonomin i världspolitiken?

Under de senaste åren har stormaktspolitiken mer och mer utspelats på det ekonomiska området: begrepp som sanktioner, exportkontroll och investeringsgranskning har fått en större renässans. Stormaktskonkurrensen utspelar sig idag till stor del inom detta fält och geoekonomin anses vara stormaktsspelets nya arena.  

Samtidigt har frihandel och globaliseringen skapat ömsesidiga beroenden som av många stater idag upplevs som sårbarheter. En ny våg av industripolitik syftar både till att vässa länders geoekonomiska verktyg och göra aktörer mer oberoende av andras ekonomi, teknik och politik.

Hur tar sig Europa, Ryssland, Asien och Mellanöstern an denna maktkamp? Hur förändrar den aktörers styrka i regionen och hur påverkas näringslivet när marknaden mer och mer blir en arena för staters konflikter?

Panellister:
Björn Fägersten, chef för UI:s Europaprogram
Martin Kragh, chef för UI:s Rysslands- och Eurasienprogram
Lena Sellgren, chefekonom vid Business Sweden
Åsa Malmström Rognes, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och på Ekonomisk-historiska institutionen vid Uppsala universitet. 

Moderator: Rouzbeh Parsi, chef för UI:s Mellanöstern- och Nordafrikaprogram.
På grund av de nya restriktionerna i Stockholms län som trädde i kraft den 29 oktober sändes seminariet digitalt via Zoom. 

Varukorg

Totalt 0