Klimatfrågan efter Parisavtalet

Klimatfrågan efter Parisavtalet

Utrikespolitiska institutets (UI) program Global politik och säkerhet höll ett seminarium om den aktuella utvecklingen inom det internationella klimatsamarbetet.

Parisavtalet är det första globala klimatavtalet. Efter en rekordsnabb ratificeringsprocess kunde det träda i kraft 4 november 2016, med stöd från viktiga länder såsom Indien, Kina och USA. Trots framgångarna med Parisavtalet och ny energi i det internationella klimatsamarbetet står vi inför allvarliga utmaningar. Det verkliga arbetet med att hålla temperaturhöjningarna under en farlig nivå har bara börjat och det kräver politiskt engagemang. Samtidigt som det senaste klimatmötet ägde rum i Marrakech valdes en ny amerikansk president som har sagt sig vara skeptisk till klimatvetenskapen.

Hur står det till i det internationella klimatsamarbetet? Hur påverkas det av utvecklingen i USA? Vilken betydelse har Parisavtalet för de nya globala utvecklingsmålen?

Vi bjöd in till diskussion med Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister.

Seminariet modererades av Gunilla Reischl, Seniorforskare och Programchef för UI:s program Global politik och säkerhet.

Varukorg

Totalt 0