Mode, makt och politik

Mode, makt och politik

Den 27 maj arrangerade Utrikespolitiska institutet (UI) ett seminarium om relationen mellan mode och politik och hur den tar sig uttryck.

Utrikespolitiska institutet (UI) bjuder in till ett seminarium om relationen mellan mode och politik och hur den tar sig uttryck.

Mona Sahlins handväska skapade uppmärksamhet för några år sedan, liksom Angela Merkels färgstarka klädval i bland annat Europaparlamentet. Barack Obama syns ofta i uppknäppt skjorta med upprullade ärmar, medan Margaret Thatchers utseende utstrålade den perfekta hemmafrun i såväl klädsel, frisyr och accessoarer.

Vår uppfattning av makthavare och politiker baseras inte enbart på ord och handlingar utan påverkas även av yttre attribut såsom hur de klär sig eller uppträder. Stil som retorik och politiskt maktmedel är något som har diskuterats länge där relationen har utvecklats och blivit en viktig del av det politiska budskapet.

Hur används mode som retoriskt verktyg inom politiken? Hur påverkas perceptionen av politiska budskap och handlingar av avsändarens stil?

Talare:

Barbro Hedvall, journalist och författare. Har skrivit boken Stil och politik – om politiskt klädmode tillsammans med Göran Greider samt "Maktens signaler. Från plym till naket huvud".

Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson, tidigare EU- och demokratiminister (L).

Björn Fägersten, chef för UI:s Europaprogram, modererar seminariet.

Varukorg

Totalt 0