ICC 20 år: Långsam väg mot rättvisa

Hyllningskören när den internationella brottmålsdomstolen (ICC) öppnade för 20 år sedan har dämpats. Domstolen kritiseras bland annat för ineffektivitet och för ett överdrivet fokus på Afrika. Samtidigt står den maktlös inför brott i Jemen och Syrien och på många andra håll, inte minst på grund av motstånd från vetomakter i FN:s säkerhetsråd.

Alla prenumerationsalternativ här

År 2005 åtalades Dominic Ongwen, befälhavare i rebellrörelsen Herrens befrielsearmé (LRA) i Uganda, av ICC för bland annat brott mot mänskligheten, men det dröjde till 2021 innan han dömdes till 25 års fängelse. LRA-ledaren Joseph Kony, som åtalades samtidigt, är ännu på fri fot liksom Sudans förre president Omar al-Bashir, som är efterlyst sedan 2009 för krigsförbrytelser i Darfur. Exemplen är många på hur svårt det har varit för ICC att få fast de högsta ledarna.
Nr 2 2022, Författare: Görrel Espelund och Andreas Karlsson

Recension ur BTJ-häfte nr 6 2022, lektör Uno Nilsson:
"Det innehållsrika, välskrivna och väldokumenterade häftet diskuterar kritik och möjligheter med en stark nu- och framtidsförankring där förhoppningen är att själva existensen av ICC och att bli fälld ska avskräcka förövare. Helhetsbetyg: Mycket bra."

Prenumerera - och var påläst
Världspolitikens Dagsfrågor ger dig intressant och aktuell fördjupning i de stora frågorna som förändrar världen. Skriften ger dig bakgrundskunskapen och de stora linjerna som du inte hittar någon annanstans.  Utgivning 12 nummer per år, varav två dubbelnummer. Varje nummer är 32 sidor och handlar om en avgränsad, stor, dagsfråga i internationell politik. Skribenterna är journalister, forskare och experter med lång erfarenhet inom sina ämnen.

Presenttips! Ge bort en prenumeration till någon. I kundvagnen anger du bara en annan leveransadress.

Tips till lärare Instuderingsfrågor i PDF. Bli skolmedlem för tillgång till ännu mer material!

Varukorg

Totalt 0