Vapenexport: Hur etisk kan den bli?

Under senare år har vapenhandeln med Saudiarabien varit föremål för het debatt, både i Sverige och i andra länder. Hur går försäljning av vapen till en regim som bryter mot mänskliga rättigheter och deltar i Jemenkriget ihop med den ”etiska” vapenexport som många länder strävar efter att införa?

Alla prenumerationsalternativ här

Regeringar i Storbritannien och Italien har dragits inför domstol för att ha exporterat krigsmateriel som uppges ha använts av den saudiledda koalitionen i Jemen, vilket ska ha lett till att civila dödats. Det finns flera internationella fördrag som kontrollerar exporten av vapen, men EU och enskilda länder har även utvecklat egna regler. Samtidigt värnar länder om rätten att själva styra över sin vapenexport och kritiker menar att sysselsättningsfrågor och politiska intressen väger tyngre än hänsyn till mänskliga rättigheter.

Nr 10 2021, Författare Anna Lundborg Regnér

Prenumerera - och var påläst

Världspolitikens Dagsfrågor ger dig intressant och aktuell fördjupning i de stora frågorna som förändrar världen. Skriften ger dig bakgrundskunskapen och de stora linjerna som du inte hittar någon annanstans.  Utgivning 12 nummer per år, varav två dubbelnummer. Varje nummer är 32 sidor och handlar om en avgränsad, stor, dagsfråga i internationell politik. Skribenterna är journalister, forskare och experter med lång erfarenhet inom sina ämnen.

Presenttips! Ge bort en prenumeration till någon. I kundvagnen anger du bara en annan leveransadress.

Tips till lärare Instuderingsfrågor i PDF. Bli skolmedlem för tillgång till ännu mer material!

Varukorg

Totalt 0