Mänskliga rättigheter – kamp i motvind

De mänskliga rättigheterna, men också den liberala demokratin, har blivit allt mer omtvistade på senare år. Det handlar såväl om fortsatta kränkningar som att populistiska rörelser ifrågasätter rättigheternas giltighet, och att auktoritära stater som Kina, Turkiet och Ryssland väljer ut eller omformar dem utifrån egna intressen.

Alla prenumerationsalternativ här

Globala hot som terrorism, klimatkrisen och coronapandemin har samtidigt bidragit till att MR-frågorna har hamnat i bakgrunden. Men det finns också motreaktioner, där människor på många håll i världen tar sig ut på gatorna för att kräva att deras rättigheter respekteras, som när Black Lives Matter protesterar mot rasism mot svarta i USA eller belarusierna markerar sitt motstånd mot Aleksandr Lukasjenkos regim.

Nr 10 2020, Författare Hans Ingvar Roth

Hans Ingvar Roth om Mänskliga rättigheter - kamp i motvind

Prenumerera - och var påläst

Världspolitikens Dagsfrågor ger dig intressant och aktuell fördjupning i de stora frågorna som förändrar världen. Skriften ger dig bakgrundskunskapen och de stora linjerna som du inte hittar någon annanstans.  Utgivning 12 nummer per år, varje nummer är 32 sidor och handlar om en avgränsad, stor, dagsfråga i internationell politik. Skribenterna är journalister, forskare och experter med lång erfarenhet inom sina ämnen.

Presenttips! Ge bort en prenumeration till någon. I kundvagnen anger du bara en annan leveransadress.

Tips till lärare Instuderingsfrågor i PDF. Bli skolmedlem för tillgång till ännu mer material!

Varukorg

Totalt 0