Sydafrika på väg att bli en verklig flerpartistat
Solly Msimanga, populär borgmästare för DA (Demokratisk allians) i Tshwane, tidigare Pretoria. Foto: DA

Sydafrika på väg att bli en verklig flerpartistat

Val . Klass och bostadsort betyder mer än etnicitet i Sydafrikas nya politiska landskap. Det visar det senaste lokalvalet där ANC:s totala dominans över politiken bröts. I och med det är Sydafrika på väg att bli flerpartistat också i verkligheten, rapporterar Afrikakännaren och journalisten Görrel Espelund. I Sydafrikas huvudstad har Solly Msimanga, nyvald borgmästare för Demokratiska alliansen (DA), börjat städa upp efter den korruption som ANC har lämnat efter sig.

Publicerad: 2016-10-13

Lokalval i Sydafrika är inte den händelse som brukar hamna högst upp i det internationella nyhetsflödet. Men valet i augusti var ett ödesval på många sätt och det första valet i landets demokratiska historia då vi tydligt såg ett skifte i väljarnas politiska identitet. Etnicitet väger inte längre lika tungt för partivalet. Klass och bostadsadress har istället tagit plats i ekvationen. 

För första gången sedan 1994 är den totala dominans som ANC haft över politiken bruten – och med det är Sydafrika på väg att bli flerpartistat också i verkligheten. Stödet för den forna befrielserörelsen är fortfarande starkt på landsbygden.  Det är i städerna och bland den växande urbana klassen, som ANC tappat flest väljare och där oppositionspartiet Demokratisk allians (DA) har  vunnit mest mark. Den svarta medelklass som president Jacob Zuma nedlåtande har kallat ”clever blacks”, visade i valet att de inte längre tolererar dåligt ledarskap och en statsapparat som kört allt djupare ner i korruptionsträsket.

”Folket har straffat oss med det vapen vi vann åt dem: sina röster,” summerade Mathews Phosa, en tidigare ANC-politiker, valresultatet.

Sedan lokalvalet 2006 har DA haft egen majoritet i Kapstaden. Nu styr partiet i koalition i ytterligare tre viktiga städer: storkommunen Nelson Mandela Bay där Port Elizabeth är huvudort, Tshwane som är det nya namnet för Pretoria, och Johannesburg. Och det dröjde inte länge förrän DA:s borgmästare markerade att en ny era inletts.

I Port Elizabeth lovade Athol Trollip att spara hundra miljoner*, under den nya stadsledningens första hundra dagar. I Johannesburg hotade den nya borgmästaren att stänga av all kommunal service om inte den ANC-ledda provinsregeringen betalade de 250 miljoner som de är skyldiga staden. Parterna har nu kommit överens om en betalningsplan.   

DA:s Solly Msimanga som valts till borgmästare i Sydafrikas regeringssäte, Tshwane, var kanske den mest verbala av dem alla. Han deklarerade tidigt att sötebrödsdagarna för tjänstemän och politiker i stadshuset nu var över.

Inga fler blåsljus-karavaner. Inga fler överdådiga middagar och politikerluncher. Inga fler lyxbilar.

De tio BMW som den tidigare ANC-ledda administrationen beställt och betalt, skänkte Solly Msimanga till polisen.

ANC har inte tagit lätt på att de nu är i opposition. De har försökt svartmåla borgmästare Msimanga och hans styre, och ett av de första mötena i Tshwanes motsvarighet till kommunfullmäktige, urartade totalt då vattenflaskor flög genom salen och ANC-ledamöterna häcklade den nya ledningen.

– Det visar bara att ANC är usla och ineffektiva som oppositionsparti. Det visste vi av tidigare erfarenhet från Kapstaden. Ingenting tycks de ha lärt sig, säger Stephen Groote, journalist och politisk kommentator.

Det har gått två månader sedan lokalvalet och de nya borgmästarna har hittills sagt exakt de saker som väljarna hoppats på. Förutom att stoppa politikernas extravaganta vanor, har Solly Msimanga skickat en rad avtal och tidigare ingångna kontrakt för korruptionsutredning.

Visserligen kan man fortfarande tala om en politikernas smekmånad men faktum är, påpekar Stephen Groote, att det nya etablissemanget i de stora städerna inte behöver vara så särskilt skickliga i sitt styre. De behöver bara vara ganska bra för att visa att de är så mycket bättre än ANC.

Frågan är om ANC kommer att kunna stå upp i en verklig kamp om att återta de förlorade fästena. Partiet är fullt upptaget med sina egna problem av inre splittring och oenighet. Inte minst när det gäller toppskiktets, och då främst president Jacob Zumas, framtid.

Ledarskapskrisen, de ständiga skandalerna kring presidenten och oinfriade vallöften gjorde att väljarna tröttnat, och beslöt att ge någon annan chansen.

– De säger i alla fall rätt saker, kommenterar en av mina mer skeptiska vänner de nya borgmästarna.

– Nu får vi se om de kan leverera.

Tidigare var hon en övertygad anhängare av ANC, och jag vet inte om hon verkligen vill att ledningen i de DA-ledda städerna ska lyckas. I årets val blev hon trots det en av miljoner väljare som bröt med sitt gamla parti. 

Landet befinner sig nu i en ny politisk verklighet. Det är tre år till nästa parlamentsval och det som tidigare känts som en självklar utgång, är inte längre lika självklar. Lokalvalet i augusti gjorde Sydafrikas politiska framtid betydligt mer spännande än så.

* Belopp i lokal valuta (ZAR). 1 ZAR motsvarar cirka 0,60 SEK. 


Görrel Espelund 

Journalist och författare, specialiserad på Afrika

Hemsida: African Stories

Den här artikeln har finansierats med stöd från Sida. Sida har ej deltagit i produktionen. Ansvaret för innehållet är ansvarig utgivares.