Sociala medier i Kina ger ofta positiv bild av Trump
Donald Trump med dottern Ivanka – i sociala medier i Kina.

Sociala medier i Kina ger ofta positiv bild av Trump

Medier . I Kina spår inofficiella medier att Donald Trumps seger i USA-valet kan leda till en amerikansk ”kulturrevolution”. De beskriver en smutsig amerikanska valrörelse, men har efter Trumps truimf ofta gett en beundrande bild av hans karriärväg. Enkäter visar att vanliga kineser tror att relationerna mellan Kina och USA kommer att förbli oförändrade. Men på nätet fälls samtidigt ironiska kommentarer om att kineserna för första gången fått möjlighet att diskutera ett val. Jonas Söderström, kinesisktalande praktikant vid UI:s Asienprogram, har gjort en djupdykning i kinesiska nättidningar efter USA-valet.

Publicerad: 2016-11-12

Officiell information i Kina består ofta av ganska högtravande artiklar och uttalanden med stelt och svårtolkat språk. Det officiella skriftspråket skiljer sig mycket från talspråket i Kina och kan vara svårtolkat även för kineser. Kineser skriver helt enkelt inte alls som de pratar.

Den som vill få en mer nyanserad bild av hur världshändelser som presidentvalet i USA återspeglas för vanliga kineser, på ett språk som är lättare att förstå och tolka, kan med fördel se vad för slags artiklar som delas på sociala medier och mer inofficiella nyhetskanaler.

Det kanske inte duger som grundläggande material till forskning, men ger en mer färgrik bild av dagsläget och vanliga människors känslor och reaktioner i Kina.

WeChat, som nämns nedan, kan vara en outtömlig källa att ösa ur – även om dess innehåll måste tas med en nypa salt, precis som allt annat som delas på sociala medier i Kina. 

Om man söker på ”presidentvalet USA” på Baidu – den kinesiska motsvarigheten till Google – kommer artiklar från Huanqiushibao (vars engelska namn är Global Times) upp bland de första träffarna. Global Times ges ut under överseende av People’s Daily, som är det kinesiska kommunistpartiets viktigaste tidning. Global Times utkommer på både engelska och kinesiska och ger ett kinesiskt perspektiv på händelser i omvärlden.

I Huanqiuwang, Global Times hemsida, tillfrågades läsarna om de tror att USA:s och Kinas relationer kommer att förändras efter valet. 22 procent svarade ja men 78 procent svarade nej. (2 400 personer hade röstat förmiddagen svensk tid den 9 november). 

Huanqiushibao/Global Times skriver också om vad de kallar ”Trump-doktrinen” och att denna fortsätter att röra upp känslor i USA. På ledarplats pekas på världssamfundets oförmåga att se vad som faktiskt höll på att hända – och hände – i och med att Donald Trump valdes till president. Vidare hävdar ledarskribenten att Trump kommer att försämra bilden av Amerika utomlands och att man aldrig förr sett så låg nivå på en valrörelse. Det har varit en smutsig valrörelse, men det amerikanska folket har sagt sitt; den gamla politiken gynnade eliten – inte vanligt folk, heter det.

I en annan ledare i Huangqiushibao/Global Times heter det att presidentvalet i USA mycket väl kan bli en ”kulturrevolution” för amerikansk politik och att många amerikaner var oförberedda på hur valet kom att utvecklas. Där hävdas vidare att grundläggande amerikanska politiska värderingar kan vara i fara. Ledarskribenten påtalar hur medier i USA har vilselett det amerikanska folket.

I fråga om hur USA nu kommer att behandla Kina, menar ledarskribenten att ”alla höga träd fångar vinden” och att Kina säkerligen kommer att kritiseras av Trumps kommande regering. Men då Kina är på väg att bli det mäktigaste landet i världen behöver Kina kunna stå på egna ben och lita till sig själv. Kinesiska USA-experter, som intervjuas, spår att styrketävlingen mellan USA och Kina kommer att förflyttas från geopolitik till ekonomi.

Troligen kommer det att betyda slutet för TPP (Trans-Pacific Partnership). En annan USA-expert tror inte att Trump kommer att förändra USA:s politik gentemot det som kallas New Great Country Relationship (en ny typ av relationer mellan stormakter), den typ av utrikespolitisk relation som Kina vill ha med Amerika, men att världens ekonomi kommer att förändras.

På nyhetsbyrån Xinhuas hemsida beskrivs Donald Trumps karriär från fastighetsmagnat till president. Xinhua (Nya Kina) är den kinesiska regeringens officiella nyhetsbyrå. Det är också Kinas mest inflytelserika nyhetsbyrå med kontor över hela världen som publicerar nyheter och artiklar på många språk. En artikelförfattare tror att Trump kommer att fokusera på att sänka skatterna, dra ned på institutioner och krympa regeringen. Författaren beskriver vidare vad man vet om Trumps tankar om USA:s inrikes- och utrikespolitik. Donald Trump beskrivs som en mycket oväntad vinnare, en ”black horse”, som spelar på människors negativa känslor gentemot globaliseringen och ett generellt missnöje med samhället. Vidare nämns hur amerikanska medier tagit ställning för Hillary Clinton, men att Trump gav de missnöjda en röst och att han ska göra Amerika stort igen (make America great again).

Mediaplattformen Feng Huang Wang, som samlar traditionella nyheter och nyhetsstreamingtjänster på sin hemsida, har i sin rapportering en artikel om hur Kinas utrikesdepartements talesperson Lu Kang, intervjuad angående sino-amerikanska relationer, svarar att den kinesiska regeringen har följt det amerikanska presidentvalet noga. De ser fram emot och kommer att jobba hårt tillsammans med den amerikanska regeringen för att göra världen till en bättre plats för Kina, USA och resten av världen. 

På nätet har det florerat många olika slags artiklar. Kinesiska nätanvändare, ”netizens” eller wang min på kinesiska, fokuserar på att förklara det amerikanska valsystemet och beskriver Donald Trumps bakgrund och karriär. I många fall tecknas Trump som en riktig affärsman och någon som troligen kommer att spela sitt ekonomiska kort i spelet om internationell politik. 

WeChat är en app som nästan alla kineser använder. År 2015 hade 90 procent av alla smartphone-användare laddat ned den. Appen är en kombination av Messenger, Skype, Swish och Facebook och är numera det huvudsakliga sättet att hålla kontakt med vänner och bekanta via telefon. Via WeChat skickas många artiklar om Trump och hans familjesituation runt. Åtskilliga artiklar fokuserar på hans svärson och hans dotter Ivanka Trump. Det spekuleras om att hon varit en stor tillgång för Donald Trump under valrörelsen och hon beskrivs som en ”perfekt kvinna” (snygg, rik och från en fin familj – som dessutom vet att klä sig; den kvinnliga motsvarigheten till en ”perfekt man” som ska vara lång, rik och stilig).

Jag har även sett bilder som lite ironiskt, lite på skämt, säger att kineserna för första gången äntligen fick möjlighet att delta och diskutera ett val (”参政议政”).  Det förekommer naturligtvis många skämtsamma bilder och karikatyrer av valet och de hårda och ibland grova ordväxlingar som förekom mellan Donald Trump och Hillary Clinton.

Jonas Söderströms reflektioner:

  • Strävan efter korrekt bild av Trump. Vanliga kineser, som inte tycks veta så mycket om Trump, försöker nu få en korrekt bild av honom: vad han har gjort, hans karriär och vad som är känt om hans tankar om inrikes- och utrikespolitik. 
  • ”Netizens” är tillåtna att diskutera valet och valresultatet.  Från vad jag har sett på nätet och sociala medier är det många som talar om, kommenterar och diskuterar valresultatet. Det gör många förvånade. Det är uppenbarligen tillåtet att diskutera detta och att fritt lufta tankar om hur valresultatet kommer att påverka sino-amerikanska relationer. 
  • Kritiken på nätet är mildare än vad man skulle kunna tro. Det är naturligtvis många som skojar och som kommer med både hånfulla och sardoniska uttalanden om den låga nivån mellan Donald Trump och Hillary Clinton i valrörelsen. Men de kritiska rösterna mot USA eller det demokratiska systemet som sådant är inte alls lika vanliga som jag hade väntat mig.
  • Positiva till Trumps familj. På nätet och i sociala medier verkar kineserna mer positiva gentemot Donald Trumps familj än västerländska medier. Den moderna kinesiska inställningen och attityden att ”får du det bra ekonomiskt, så har du vunnit” verkar skina igenom. Donald Trump ses som en familjeman; en man som tar väl hand om sitt handelsimperium såväl som sin egen familj. 

Jonas Söderström

Praktikant vid UI:s Asienprogram. Talar och läser kinesiska flytande, har en kandidatexamen i internationella relationer från Peking University och har bott i Peking i sju år. Mer om skribenten här