Migrantön Lampedusa står upp mot populisterna
Döden på havet. Vrakspillror och tomma livbojar från en kapsejsad migrantbåt flyter vid ön Lampedusas klippor efter en olycka 2019. Foto: Mauro Seminara/AP/TT

Migrantön Lampedusa står upp mot populisterna

Intervju. Den lilla italienska ön Lampedusa står på nytt i fokus som en av de främsta portarna till Europa på den livsfarliga rutten från den afrikanska kontinenten. Medan ledande främlingsfientliga politiker framhåller ön som ett skräckexempel, och vill stoppa migrantbåtarna dit, varnar Lampedusas borgmästare Salvatore Martello för intoleransen. "Här har hamnarna hela tiden varit öppna", säger han till Christin Sandberg, journalist baserad i Italien.

Publicerad: 2020-10-02

I skymningen, sedan alla turistbåtar återvänt till hamnen efter en dag med snorkling och bad, anländer två migrantbåtar. En mindre träbåt med 14 personer inklusive en barnfamilj och en större båt med ett sextiotal unga män. Alla kommer från Tunisien. 

På samma sätt anlände, då väderförhållandena tillät, mellan två och tio båtar till ön varje dag under hela sommaren.

Som så ofta när det handlar om migranter i Italien har det talats om nödläge. 

Lampedusas borgmästare Salvatore Martello anser dock att det är ett uppblåst politiskt spel. 

– Vi hade inte haft de problem vi tampats med under sommaren om det inte vore för den politiska propaganda som sprids på bekostnad av migranterna, säger Martello som sitter på sitt kontor i stadshuset.

Ett par kvällar tidigare organiserade en handfull personer en protest. De blockerade vägen för den transport som skulle köra en grupp med migranter till mottagningscentret två kilometer bort. Migranterna hade nyss landstigit efter att ha korsat Medelhavet från Tunisien. 

Det började med att den före detta senatorn Angela Maraventano, från det högerpopulistiska partiet Lega, lade sig på vägen med kudde och täcke och en annan person filmade. Polisen bevittnade hela händelseförloppet under sex timmar utan att ingripa, men kallade till slut in öns alla styrkor för att skingra de nyfikna turister och lokalinvånare som samlats. 

Lampedusa-Protest.jpgAngela Maraventano, före detta senator för främlingsfientliga partiet Lega, blockerar vägen så att bussarna med migranter inte kan lämna hamnen. Foto: Christin Sandberg.

Enligt Martello visar det att polisen inte uppför sig professionellt, utan snarare drivs av politiska intressen. 

– Vi har ett par personer som sätter igång och filmar de här protesterna som sprids via sociala medier, utan att polisen ingriper. Samtidigt tror omvärlden att öns befolkning revolterar mot migranterna, säger han. 

Både Salvatore Martello och hans företrädare – den före detta borgmästaren och mottagaren av Olof Palmepriset 2016, Giusi Nicolini – är kända som öppna och välkomnande i relation gentemot flyktingar och andra migranter. 

– Legas partiledare Matteo Salvini var inrikesminister 2018–2019, då den populistiska regering han var medlem i avgick. Salvini lovade i regeringsställning att han skulle stänga hamnarna, och hävdar fortfarande att han gjorde det, säger Martello. 

– Men här har hamnarna hela tiden varit öppna, säger borgmästaren och undrar samtidigt om det är okej att han tänder en cigarr. 

Lampedusa ligger närmare Tunisien i Nordafrika än Sicilien, Italiens största ö. På grund av sitt läge har ön alltid varit en plats där människor på resa i Medelhavet stannar till. 

Men hur kommer det sig då att det har skapats så stora rubriker, trots att borgmästaren säger att öborna är vana vid att under de varmare månaderna ta emot både turister och ett stort antal migranter?

Lega och det nationalistiska och nyfascistiska partiet Italiens bröder har länge haft som strategi att utmåla migranterna som kriminella. Partierna har startat lokala protester mot de nyanlända utlänningarna på olika platser i Italien. Genom att lägga ut direktsändningar av protesterna på sociala medier får de snabbt stor spridning. Inte minst via partiledarnas konton. 

Förutom att blåsa upp situationen har Lampedusa använts i retoriken för att koppla migranterna till coronaviruset och på så vis sprida oro.  

– Vi har hela sommaren fått dementera fake news om att migranterna sprider corona. Inga testas i så organiserad form som dem. Turisterna kontrolleras däremot inte alls, säger Salvatore Martello.

Lampedusa-Borgmästare.jpgLampedusas borgmästare Salvatore Martello har inget till övers för högerpopulisterna. Foto: Christin Sandberg. 

Det är däremot sant att ön har satts under stor press, eftersom mottagningskapaciteten är låg. 

 Under en vecka i augusti var det 1 400 nyanlända migranter som tvingades samsas på öns mottagningscenter med plats för 200 personer. Många tvingades sova ute på rastgården och toaletterna räckte inte till. 

– Tyvärr har det flyktingmottagningssystem som Italien en gång hade monterats ned, vilket gör att vi måste improvisera i varje situation, säger han. 

Det är något som bekräftas av journalisten Annalisa Camilla på Internazionale som är expert på italiensk migrationspolitik. Hon beskriver också sommarens migrantbåtar från Tunisien – ett land som går på knäna ekonomiskt sedan coronapandemin ödelagt turismen – som att kastas tillbaka tio år i tiden, innan majoriteten av flyktingarna och migranterna sökte sig till Europa via Libyen. Allra flest därifrån kom det 2016. 

Migranterna har nu återupptagit en gammal rutt. Den har återuppstått sedan Italien och EU för ett par år sedan ingick avtal med Libyen och fortsatt finansierar den libyska kustbevakningen, för att den ska stoppa de migranter som försöker ta sig ut på Medelhavet från det nordafrikanska transitlandet Libyen. 

Det sker trots att det inte finns någon fungerande stat i Libyen. Dessutom visar rapporter från människorättsorganisationer att i stort sett alla migranter i landet utsätts för våld, sexuellt våld och tortyr. 

Under sommaren har det även framkommit vittnesmål om att den libyska kustbevakningen har skjutit mot deras båtar. 

För några år sedan fanns det fortfarande både frivilligorganisationer och nationella räddningsinsatser från EU-länderna på Medelhavet. Sedan dess har havet förvandlats till en tyst massgrav. 

Antalet flyktingar som anländer till Italien har sedan 2016 minskat med över 90 procent. Alla officiella räddningsinsatser på havet har avbrutits. De frivilligorganisationer som vägrar ge upp och fortsatt chartrar räddningsfartyg kämpar på trots alla praktiska och juridiska hinder. De är de enda som kan rädda liv och vittna om vad som händer därute. 

Rapporterna om förlista och drunknade avlöser varandra, men troligtvis förblir många fall okända. 

Enligt borgmästare Martello vill inga politiska partier ta ställning i migrationsfrågan, eftersom de är rädda att förlora väljare. Det har resulterat i att ingen pratar om ämnet, förutom oppositionspartierna Lega och Italiens bröder. 

– Det här är ju en jätteviktig fråga. Vi måste förklara för människor vad det handlar om. Många förstår inte komplexiteten och låter sig därför övertygas av dem som förkunnar hat, bitterhet och ilska.

Lampedusa-Hjälparbetare.jpgMedicinsk personal från frivilligorganisationer finns på plats bara ögonblicket efter det att migranter anländer till Lampedusa. Foto: Christin Sandberg. 

Det gäller nu att förklara vilka situationer och människoöden som blir följden om de populistiska slagord, som politiker runtom i Europa slänger sig med, omsätts i praktiken, anser borgmästaren. 

Att tala om stängda hamnar eller att stoppa alla båtar är två exempel. 

– Om du säger "vi måste stoppa alla båtar", då måste vi titta på vad det innebär. Nämligen att alla småbåtar som kommer ska sänkas av militärer och människor dödas. 

– Men om du ser en person som håller på att drunkna, vad gör du då? Räddar du inte honom? 

Martello  anser att migrationen, som är ett globalt fenomen, måste diskuteras för vad den är.  Den handlar långtifrån bara om att det i somras har  kommit många tunisier till Italien. 

– Migrationen är en folkvandring och rör alla, inte bara en nation, hela tiden. 

Borgmästaren anser att det krävs seriösa institutionella lösningar för att få en hållbar migrationspolitik på sikt. 

– Vi kan inte fortsätta lämna det här problemet i händerna på maffian eller människosmugglare. Inte heller på polisen, kustbevakningen och alla andra som arbetar på havet och vid gränsen, säger han och tillägger: 

– Inte heller kan vi låta Lampedusa med sin befolkning på 6 000 personer förvandlas till ett nytt Lesbos med ett flyktingläger på flera tusen personer, som det pratats om.  

För den som vill försöka ta sig till Europa måste det vara klart vilka reella möjligheter det finns och vad resan kan innebära i lidande. För detta, anser Martello, krävs dialog med ursprungsländerna.

För att EU ska kunna komma med ett institutionellt svar krävs först att varje land har en enad linje i migrationsfrågan.

– Om det skulle vara möjligt för en tunisier att få ett visum för att komma och söka arbete i Italien, eller för att kunna återförena sig med en släkting, skulle vi inte ha alla de här migrantbåtarna. 


Christin Sandberg
Journalist och statsvetare baserad i Italien, och regelbunden skribent i Utrikesmagasinet.