Risk och chans att byta ut Biden
Pressträffen den 8 februari där Biden bedyrade att det inte är något fel på hans minne och sen blandade ihop Mexikos och Egyptens presidenter. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Risk och chans att byta ut Biden

Analys. Budskapet från de amerikanska väljarna är entydigt. De vill inte ha en match till mellan Joe Biden och Donald Trump. De tycker att bägge är för gamla, men är mer skeptiska till 81-årige Biden än till 77-årige Trump. Få demokrater ifrågasätter presidenten öppet. Men nervositeten kring Bidens ålder har utlöst en allt intensivare diskussion om huruvida han borde lämna posten så att en ersättare kan utses på konventet i augusti. Det skulle innebära en risk, men kunde vara en vitamininjektion för partiet, skriver journalisten Karin Henriksson.

Publicerad: 2024-02-19

Förra året sade Joe Biden att han tänkte överlägga med familjen innan han bestämde sig för att ställa upp igen. Vid ett nej skulle han avstå. Ansvaret låg i första hand på första damen Jill Biden, som av allt att döma gav sin välsignelse.

Tecknen på att Joe Biden åldrats är många. Kortare steg, stel gång, svagare röst. Det var något av ett dråpslag när specialåklagaren Robert Hur, i sin utredning om hur Biden hanterat hemliga papper, nyligen beskrev presidenten som en ”sympatisk välmenande äldre man med dåligt minne”. Det fastnade i folks sinnen och överskuggade att Biden inte gjort sig skyldig till något brottsligt när han tagit med sig pappren.

Biden har då och då skämtat om sin ålder: ”2 gånger 40”, ”försök att vara 110 själv”, ”min gode vän Jimmy Madison” (Madison var president 1809–1817). När han på en pressträff skulle försvara sig mot Robert Hurs beskrivning förväxlade Biden genant Mexikos och Egyptens presidenter, utöver att han trotsigt fräste: ”Det är din åsikt” till en reporter som ställde en fråga om att allmänheten är bekymrad över hans ålder.

Omgiven av beskyddare

Nästan nio av tio uppgav i en mätning från ABC News/Ipsos i mitten av februari att Biden är för gammal för att bli president i fyra år till och i så fall passera 86-årsstrecket innan det är dags att lämna Vita huset. I samma enkät tyckte 62 procent att Trump är för gammal. Siffrorna skiljer sig dramatiskt mellan partierna, med fler demokrater än republikaner som är tveksamma till Biden och tvärtom.

usa trump.jpg

Också en åldring som kan bluddra osammanhängande. Foto: Paul Sancya/AP/TT

De många experter på åldrande som intervjuats i medierna ger mer nyanserade svar än väljare, Fox News-värdar och politiska kommentatorer som är snabba med tvärsäkra demensdiagnoser. Människor åldras olika snabbt och att glömma eller blanda ihop fakta behöver inte vara så allvarligt. Hopklippta videosnuttar där Trump bluddrar osammanhängande och påstår sådant som att han besegrade Barack Obama har inte sänkt hans siffror lika mycket. Det anses bero på att han är stor, lång, färgar håret och lyckas projicera handlingskraft.

Biden omger sig med en mycket trofast skara som arbetat hos honom i årtionden. Otroligt lite läcker ut med bara enstaka undantag, om att inget schemaläggs tidiga morgnar eller sena kvällar och att chefen ombetts att ha halksäkra joggingskor på fötterna. Den här beskyddande inställningen kan slå åt andra hållet, anser politikkonsulter som tycker att Biden borde synas ute mer och visa vilken empati han känner för enskilda människor. De betraktar beslutet att inte ge en intervju under Super Bowl, finalen i amerikansk fotboll som nådde 123 miljoner tittare, som ett stort misstag.

Kamala Harris ett sänke

Ministrar och andra i Bidens närhet intygar att han är knivskarp, kunnig och insatt i alla detaljer under mötena. Enligt en del uttolkare borde erkänslan för Bidens framgångar på flera områden – stödpaket, infrastruktur, tillverkningsindustrin – gå till slipade ledarfigurer i kongressen, som majoritetsledaren i senaten Chuck Schumer och förra talmannen i representanthuset Nancy Pelosi. Men man kan lika gärna hävda att det är Biden och hans långa erfarenhet som synts när han kompromissat i pressade lägen, senast i förhandlingar om den mycket allvarliga krisen vid gränsen. Vidare är det inte bara Biden som stångas med de mest extrema rösterna i det republikanska kongressblocket, det måste även senatsledaren Mitch McConnell och andra som vill värna om USA:s ledande roll i världen och klubba mer militärt stöd till Ukraina.

imagefhfme.png

Gavin Newson (t v), guvernör i Kalifornien, finns bland de demokrater som ses som tänkbar presidentkandidat. Här i ett uppsluppet ögonblick med Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Foto: Adrian Wyld/The Canadian Press via AP/TT

För ett tag sedan framkom att en bekymrad Barack Obama manat Bidens stab att stärka kampanjmaskineriet. Obama och en annan expresident, Bill Clinton, väntas också delta i fler evenemang, en debatt i stora Radio City Music Hall i New York diskuteras. Åtta månader återstår fortfarande till valet den 5 november och Biden som visat prov på tålamod förr kanske avvaktar lite till med att göra av med de miljoner som samlats in till hans kampanjkassa.

Bidens egen övertygelse om att endast han kan besegra Donald Trump delas långt ifrån av alla. Panikartade inlägg förekommer om att Biden måste inse allvaret, särskilt eftersom vicepresident Kamala Harris visat sig vara ett sänke med ännu lägre popularitetssiffror. Hon har bedyrat att hon är ”redo” och att alla som sett henne på nära håll ”går därifrån fullt medvetna om min ledarkapacitet”. Att kasta henne överbord skulle kunna få motsatt verkan till när han valde en svart kvinna, alltså att samma grupper sviker.

Handfull guvernörer

Det är i princip för sent för andra kandidater att försöka vinna primärval under våren. De flesta delegaterna som faktiskt ska rösta om nomineringen på partikonventet i Chicago i augusti väljs i mars eller april.

Vad återstår då? Till exempel att Biden i god tid tillkännager att han uträttat det han ville och vill tillbringa mer tid med familjen. Potentiella kandidater kunde då förbereda sig för en utslagning på konventet i Chicago som inleds den 19 augusti.

Skulle det vara skadligt för segerchanserna i november? Ingen vet. Men en kort, intensiv valrörelse skulle kunna bli en vitamininjektion för partiet och få fart på entusiasmen som sviktar, särskilt bland unga, latinos och svarta män.

imagez34m.png

Demokraternas presidentkandidat utses formellt på partikonventet i Chicago den 19–22 augusti. Foto: Kamil Krzaczynski/AP/TT

Vilka namn står då på en sådan lista? Kaliforniens guvernör Gavin Newsom, möjligen med rykte om sig att vara väl sugen på jobbet och dessutom för liberal för oberoende. En handfull andra guvernörer nämns också, som Gretchen Whitmer i Michigan, J B Pritzker i Illinois, Josh Shapiro i Pennsylvania och Jared Polis i Colorado. Alla dessa vann sina val med stora marginaler. Före detta kongressledamoten Dean Phillips som försökte utmana Biden i primärvalen misslyckades totalt och det fick statsvetare att nickande säga att det är svårt att slå ut en sittande president.

Trumps grepp

Under tiden har Trump skärpt sitt grepp om det republikanska partiet. Lagförslag han inte gillar fälls av representanthusets talman Mike Johnson som inte känt att det vore lämpligt att vara neutral medan primärvalen pågår. Ordföranden i centrala partiorganisationen RNC avgår inom kort på Trumps begäran. Förutom att han handplockat en ersättare, Michael Whatley, som stämt in i attacker på valsystemet, ska svärdottern Lara Trump bli viceordförande.

Trump har med framgång utnyttjat domstolsframträdandena för att tigga om bidrag, både till advokatarvoden och kampanjkassan. Han måste personligen vara på plats under den första rättegången som inleds den 25 mars – och planerar kampanjframträdanden på kvällstid.

usa haley.jpgBiden och Trump är "griniga gamla gubbar" enligt Nikki Haley, den enda republikan som fortfarande utmanar expresidenten om att bli partiets kandidat i november. Foto: Chris Carlson/AP/TT

I utmarkerna där hans "MAGA"-följare trivs frodas nya konspirationsteorier hela tiden. Härom veckan var det påståenden om att superstjärnan Taylor Swift och hennes pojkvän i fotbollslaget Kansas City Chiefs ingår i en hemlig pakt för att garantera Biden segern. Sedan drog Trump paralleller mellan sig själv och den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. Trump sade att “det händer i vårt land också (...) Jag är den ledande kandidaten och jag blev åtalad fyra gånger, jag har åtta eller nio rättegångar, bara för att jag är politiker".

Än så länge tycks Trump utgå från att hans martyrskap och klagomål på ”korrupta” domare ”långt ute till vänster” väcker sympatier hos väljarna. I en mätning nyligen framgår att en majoritet, 55 procent, inte tänker rösta på honom om han fälls för brott och siffran stiger till 58 procent om han dömts till fängelse (Reuters/Ipsos).

Den sista kvarvarande utmanaren om att bli Republikanernas presidentkandidat, Nikki Haley, har som valslogan ”Griniga gamla gubbar” om Biden och Trump. Men hittills tyder inte tecknen på att tillräckligt många tycker att det är hon, 52 år, som ska stå för föryngringen.

Fotnot: Denna text har uppdaterats med Trumps egen jämförelse med Navalnyj.


Karin Henriksson
Återkommande skribent i Utrikesmagasinet. Hon är baserad i Washington och har skrivit flera böcker om amerikansk politik, senast USA-politiken från A till Z (Ultima Esperanza Books, 2023).