Vilsna republikaner söker väg till seger 2024
En av många anhängare vid den konservativa CPAC-konferensen som visar upp vem som är favoritkandidaten inför presidentvalet 2024. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Vilsna republikaner söker väg till seger 2024

Analys. Det republikanska partiet i USA är splittrat – och vilset. En högljudd högerextrem klick som stödjer Donald Trump dominerar i kongressens representanthus. Samtidigt försöker många i partiet att avlägsna sig från honom och ställer sitt hopp till Floridaguvernören Ron DeSantis. Men hans åsikter kan skrämma bort de så viktiga mittenväljarna i nästa års presidentval, precis som skedde i valen 2020, på bland annat abortfrågan. Det skriver den USA-baserade journalisten Karin Henriksson.

Publicerad: 2023-03-09

Ett halvår återstår till den första debatten mellan de hoppfulla presidentkandidaterna i partiet och ett knappt år till de första primärvalen, då folk börjar säga sitt om vem de vill ska utmana Joe Biden som sannolikt vill ställa upp igen – bland annat för att han är övertygad om att han är den ende som kan klå Trump.

Nervositeten är påtaglig i republikanska kretsar, med medvetenhet om att partiets kandidat endast fått en majoritet av de avlagda rösterna i ett av de åtta senaste presidentvalen och att George W Bush och Donald Trump segrade tack vare systemet med det så kallade elektorskollegiet.

För tillfället fokuserar partiets makthavare i kongressens representanthus och ute i delstatsparlamenten på sådant som de tycker borde förbjudas. Listan är lång: abort, abortpiller, könsbekräftande behandling, böcker med hbtq-teman i skolbibliotek, dragshower, läroplaner med analyser av strukturell rasism, kontakter med Kina och, rent allmänt, påstådd socialism och kommunism från Joe Biden som förses med favoritskällsordet woke, eller att Demokraterna, enligt dem, styrs av identitetspolitik och klimatångest.  

Det talas fortfarande om traditionella konservativa republikaner som är för engagemang i utrikespolitiken och arbetskraftsinvandring, men den tiden är förbi i det trumpifierade partiet. Mer skepsis mot ekonomiskt och militärt stöd till Ukraina kan väntas, liksom fortsatta krav på striktare gränsbevakning. Och, för tillfället syns tecken på att en annan tidigare spärr rivs, nämligen mot statlig inblandning i näringslivet.

Mötesplats för Maga-högern

Ledande kongressrepublikaner har gått till storms mot ESG, en förkortning som står för miljövänligt (environmental), socialt och medvetet styrt (governance) investerande, bort till exempel från fossila bränslen. Planer smids på att försöka begränsa ESG trots att sådana etiska överväganden alls inte är nya – och att storföretagsrepresentanter säger att det efterfrågas av kunder och personal. Men anti-ESG ligger helt i linje med liknande kampanjer mot påstådd vänsterdominans i såväl universitetsvärlden som rättsväsendet.

usa trump cpac.jpgHöjdpunkten på CPAC-konferensen, efter en sömnig start på valkampanjen. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Donald Trump, som fick höra att hans sjösättning av presidentkampanjen var sömnig, gjorde något av en comeback nyligen på den årliga konservativa CPAC-konferensen med ett nästan två timmar långt tal. Förr om åren var detta en myllrande tillställning som speglade stämningarna i den konservativa rörelsen, från Ronald Reagan till libertarianer och Tea party-rörelsen. Årets upplaga blev en halvtom mötesplats för Maga-högern, döpt efter det trumpska slagordet Make America Great Again, med valförnekare och försvarare av upprorsmakarna i Kapitolium den 6 januari 2021.

Kongressledarna och flera av de troliga kandidaterna 2024 höll sig borta, särskilt då Trumps trolige rival Ron DeSantis som var ute på PR-turné för sin nya bok och frotterade sig med donatorer i Florida och på Reagan-biblioteket i Kalifornien. Floridas parlament sammanträder i två månader framåt och väntas klubba inslag i DeSantis dröm om delstaten som ideologisk framtidsmodell: rensning av hbtq- och könsrelaterat material i undervisningen på alla nivåer, skattemedel till friskolor, lättnader i vapenlagarna, tvång för arbetsgivare att kontrollera anställdas invandringsstatus med mera.

"Sjuka globalister"

Trumps tal var höjdpunkten på CPAC-konferensen. Han gjorde inte åhörarna besvikna med sin blandning av skryt, gammalt groll, hämndlystnad, lögner om sitt murbygge, svartmålning av Bidens USA och hån mot de tidigare partitopparna Jeb Bush, Paul Ryan och Karl Rove som han avfärdade som sjuka globalister, öppna gränser-galningar och stollar – och den mångårige senatsledaren Mitch McConnell som han stämplade som Kinakramare.

– Det här är sista slaget för att inte landet ska förgöras, framhöll han och fortsatte:

– Jag är er krigare, jag är er rättvisa, och för er som blivit felaktigt behandlade och svikna är jag er upprättare.

imageoj20e.pngTrumps republikanske kanske främste rival, Floridaguvernören Ron DeSantis, avstod från CPAC och åkte på pr-turné för sin bok. Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

I vanlig ordning serverade han utsagor som är omöjliga att bevisa. Om bara han hade varit president skulle Ryssland inte ha anfallit Ukraina och om han var president skulle han avsluta kriget på en dag. I stället för att ställa sig bakom Bidens ansträngningar för att hålla ihop en allians mot Vladimir Putin nämnde han att den ryske presidenten kallat honom sin vän.

– Vi kommer att få ett tredje världskrig om inget händer snart. Jag är den enda kandidat som kan lova detta: Jag kommer att förhindra tredje världskriget, underströk han och lovade att röka ut krigshetsarna i partiet.

Normalt är Trump mycket snål med beröm, men den här gången uttalade han sig positivt om flera personer, däribland kongressledamoten Marjorie Taylor Greene. Hon är definitivt en allt större maktfaktor i den knappa republikanska majoriteten i representanthuset och beundras i Maga-lägret för att hon gastade ”Lögnare!”  i kammaren under Bidens tal till nationen i februari. I sitt täta Twitterflöde kritiserar hon Ukrainastödet och kräver att röda – republikanska – delstater ska bryta sig loss från det blå woke-Amerika.

The Trumpinator

Två strider utspelas parallellt både internt i partiet och med Demokraterna, en akut, en långsiktig. Den första handlar om det så kallade skuldtaket och nödvändigheten av att låta amerikanska staten låna mer pengar. Den andra handlar om i första hand pensionerna Social Security, i andra hand äldresjukvården Medicare, som tillsammans utgör en stor bit i den federala budgetkakan. Traditionella republikaner tycker att de här välfärdstransfereringarna är för dyra och George W Bush satsade en hel del politiskt kapital på ett förslag om privatisering. Det kom ingen vart, för folk vill ha mer pengar och är skeptiska till experiment med pensioner och äldrevård. Demokraterna anser att skatterna bör höjas och pekar på att det är Trumps sänkningar som spätt på statsskulden lika mycket som Bidens satsningar.

usa marjorie taylor greene.jpgAllt större maktfaktor: kongressledamoten Marjorie Taylor Greene under Joe Bidens tal till nationen, då hon ropade "Lögnare!" till presidenten. Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Trump har hela tiden lovat att inte röra de populära programmen, men en del kongressrepublikaner pekar på att det är nödvändigt med besparingar eller höjd pensionsålder för att inte tömma fonderna. Under talet till nationen, som nämns ovan, ägnade sig Biden åt lite spontana förhandlingar i frågan. När republikaner på de bakre bänkarna protesterade mot presidentens påstående att några av dem föreslagit nedskärningar sade han till sina partikamraters förtjusning:
– Vi är tydligen eniga allesammans om att pensioner och äldrevården inte ligger på bordet.

Bland de permanenta inslagen på CPAC finns, liksom på andra politiska evenemang, raden av små radiostudior, media alley, där folk trängs framför kändisar, här förre Trumpstrategen Steve Bannon, sonen Donald Trump Junior och kuddförsäljaren Mike Lindell som pungat ut med jättebelopp för att påvisa valfusk utan att lyckas. Samma sak med nästan ett helt våningsplan som avsatts för stånd där konservativa intresseorganisationer trängs med försäljare av Trump-krimskrams, från kepsar med strass och nattlinnen med dussintals avbildningar av Trump till T-tröjor med honom som The Trumpinator – och löftet I’ll be back.

Kan leva med DeSantis

Antalet stånd var betydligt färre än vanligt och representanter för olika intressegrupper hade gott om tid att prata. Flera av dem bekräftade på direkt fråga: Ja, partiet är fragmenterat. Och, ja, förhoppningsvis går nomineringen till Trump men vi kan leva med Ron DeSantis.

Ett par organisationer arbetar aktivt för att värva yngre människor till partiet.

– Vi måste bygga upp den konservativa rörelsen nerifrån, genom att få unga att ställa upp i lokala val och på så vis kvalificera sig för högre poster. Vi behöver en ”AOC”, sade Mason Morgan, som står bakom Run Gen Z, om Demokraternas stjärnskott Alexandria Ocasio-Cortez.

usa trump jr bannon cpac.jpgMaga-kändisar på CPAC: Donald Trump Junior och den tidigare medierådgivaren Steve Bannon. Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Ett par andra ägnar sig åt en enda fråga. Det gäller gruppen Save Our States som vill stoppa idéer om att skrota elektorssystemet och det gäller Freedom Foundation som verkar för att krympa fackföreningarnas inflytande i den offentliga sektorn.

– Medlemmarna vet inte hur lite av deras avgifter som går till det lokala facket och det är bland annat det vi vill upplysa dem om, sade Jason Dudash som gärna pekade på att ett av de stora lärarfacken förlorat tre procent av medlemmarna, vilket är mycket mer än det låter med tanke på dess storlek.

Inte oväntat segrade Donald Trump stort i den enkät som gjordes bland CPAC-deltagarna om vem som bör bli nästa presidentkandidat, 62 mot 20 procent för DeSantis. Enligt en sammanvägning av flera mätningar under februari var ställningen Trump 45, DeSantis 29 procent. Sanningen är den att åtskilliga politiska bedömare gissar att han kan upprepa bedriften från 2016.

Trump har bedyrat att han tänker bli kvar i racet även om åtal väcks i något av alla rättsfall. Inget avgörande har hänt ännu beträffande eventuellt brott mot vallagarna i Georgia eller åklagaren som granskar de hemliga dokumenten som påträffades i Trumps Floridaresidens Mar-a-Lago. Men, onekligen skulle ett brottsåtal, eller två, kunna tvinga fram samvetskval i ett parti som vill framstå som lagens väktare. Om Trump dessutom skulle utse Kari Lake, som vägrade att erkänna sig besegrad i guvernörsvalet i Arizona förra året, till sin vicepresidentkandidat kunde dessa kval tillta ännu mer.


Karin Henriksson
Journalist och författare, baserad i Washington DC. Återkommande skribent i Utrikesmagasinet som har skrivit flera böcker om amerikansk politik, senast USA:s alla första damer, från Martha Washington till Jill Biden (Lind & Co, 2022).