Strid om röstmetoder inför höstens val i USA
Väljare väntar på att få rösta i en skola i primärvalet i Wisconsin i april. Foto: Morry Gash/AP/TT

Strid om röstmetoder inför höstens val i USA

Demokrati. Långa köer ringlar ofta utanför amerikanska vallokaler och väljarna kan tvingas vänta i timmar. Om riktlinjer med förbud mot folksamlingar och två meters avstånd kvarstår i november blir läget ohållbart. En strid om poströstning rasar för fullt mitt under coronapandemin – detta utöver de gamla bråken om valprocedurer med skarpa skiljelinjer mellan partierna, skriver journalisten Karin Henriksson.

Publicerad: 2020-05-06

– Jag tror att mängder av folk fuskar med brevröstning.

Den repliken fälldes av en person som faktiskt röstat per post – Donald Trump. Presidenten förtidsröstade i det republikanska primärvalet i Florida i mars. 

Det är ett halvår kvar till det ödesdigra presidentvalet i november och frågan om brevröstning har aktualiserats högst påtagligt under coronakrisen. I flera mätningar framgår att mer än två tredjedelar av amerikanerna stödjer tanken på att alla ska kunna posta sina ifyllda valsedlar.

Demokraterna i kongressen driver på, medan republikanerna bromsar förslag om att avsätta pengar i budgeten. Det börjar bli mycket bråttom – delstater och kommuner måste ha tid på sig att ändra sina regler, utarbeta formulär som ska skickas ut och skaffa ny utrustning till vallokalerna.

Trump har twittrat och uttalat sig flera gånger, med att brevröstning är ”förfärligt”, att folk bör infinna sig personligen och att demokraterna hade lagt in ”galna” idéer om valsystemet i det budgetpaket som antogs i slutet av mars.

– Om du gick med på det skulle en republikan aldrig bli vald i det här landet igen, sade han i en kommentar i pratshowen Fox & Friends.USA-poströsta-kö778.jpgKöerna ringlade långa i Wisconsin den 7 april. Demokraterna försökte både förlänga poströstningen och få valet senarelagt på grund av karantänsreglerna, men båda delarna stoppades i domstol. Foto: Morry Gash/AP/TT

Påtryckningsgrupper konstaterade blixtsnabbt att Trump just bekräftat anklagelserna. Republikanerna vill inte underlätta valdeltagandet. Trumps prat nyligen om stöld av brevröster är fel, fortsatte de och kunde tillägga att han har ännu inte kommit med utlovade bevis. Dessutom, sade de, gör Trump och hans partivänner i kongressen allt för att sänka postverket USPS som tyngs av ett jätteunderskott i kassan.

Fem delstater har i princip gått över helt till brevröstning, från liberala Oregon till konservativa Utah. I 28 delstater krävs ingen förklaring från väljare som ansöker om brevröstning och nu under coronakrisen hörs maningar även från republikanska politiker om att fler bör rösta per post.

Hinder för valdeltagande

Striderna i USA om val och valprocedurer är sannerligen inte nya och de går då och då ända till Högsta domstolen. Nyckelbegreppet som kritiker använder är voter suppression: att hindra medborgare från att utöva sin rösträtt. Det är skamliga traditioner som går tillbaka till den rasdiskriminering som rådde fram till dess att lagen Voting rights act antogs 1965. Ett annat begrepp är gerrymandering som innebär att majoriteten i delstatsparlamenten ritar om valkretsgränserna för att maximera stödet för egna kandidater. Och det tredje begreppet är voter-ID eller att väljaren ska kunna legitimera sig med foto – något som kan tyckas vara enkelt men som utestänger människor utan körkort eller möjligheter att skaffa andra ID-handlingar.

– Det är faktiskt egendomligt att republikanska politiker försöker hålla nere brevröstning, eftersom medelåldern i partiet är tämligen hög. Att rösta i hemmet kan vara det enklaste alternativet för seniorer och det är definitivt säkrast under en pandemi, menar Harold Meyerson, chefredaktör för vänsterorganet The American Prospect.USA-poströsta-Oregon778.jpgI Oregon genomförs alla val via posten sedan 1990-talet. Här lämnar en bilist sin röst i valet 2016. Foto: Don Ryan/AP/TT

Många experter håller med om det argumentet, inte om Trumps och andra republikaners påståenden om att val per post gynnar demokraterna som tvärtom befarar att svarta och latinos inte fångas upp. De studier som gjorts tyder på att valdeltagandet i stort ökar, med 2-4 procentenheter, särskilt i väljargrupper som inte alltid röstar. Väljarna tycks dessutom ägna mer tid åt valet om de kan bocka för kandidaterna i lugn och ro hemma.

Olika demokratiska grupper har trappat upp kampen för att göra valdagen till en helgdag och öka valdeltagandet, något de anser vara viktigare än någonsin i november. Barack Obamas justitieminister Eric Holder leder en kampanj mot gerrymandering och Michelle Obama ingår i det kändistäta initiativet When we all vote. En annan eldsjäl är pastorn William Barber som i flera år kallat till Moral Mondays för att öka medvetandet om låginkomsttagarnas orättfärdigt usla villkor och nu leder en rörelse för att få ut fler väljare i sydstaterna – ganska små ökningar skulle kunna bryta det republikanska järngreppet på flera håll.

Fattiga stängs ute

Barber deltog i ett forum om rösträtt i Selma i Alabama tidigare i vår, tillsammans med representanter för bland andra medborgarrättsgruppen ACLU. Han upprepade då anklagelser om att republikanerna utnyttjar rasfrågan för att hålla nere valdeltagandet, när det i själva verket handlar om klass. Runt 40 miljoner fler vita än svarta är fattiga eller har små tillgångar i de här delstaterna.

– Om man vinner i de 13 delstater som utgjorde sydstatskonfederationen får man närmare 170 röster i elektorskollegiet, 31 procent av representanthuset och 26 av de 100 platserna i senaten, framhöll Barber om vad som skulle kunna hända ifall dessa låginkomsttagare gick samman och tillskansade sig mer makt i politiska församlingar.USA-poströst-Barber778.jpgWilliam Barber var i Selma i Alabama också i mars 2019 och tågar här tillsammans med bland andra den förra utrikesministern Hillary Clinton. Foto: Julie Bennett/AP/TT

Parallellt fortsätter en valstrid att rasa i Florida. I en folkomröstning 2018 ansåg en övertygande majoritet av väljarna i delstaten att människor som avtjänat fängelsestraff bör få delta i val. Totalt handlar det om 1,4 miljoner potentiella nya väljare i Florida. Men den republikanska majoriteten i delstatsparlamentet klubbade en ny lag om att endast den som betalat böter och skulder skulle komma ifråga. Lagen överklagades och ärendet tröskas nu genom domstolsväsendet.

Kamp för rösträtt

Raquel Wright deltog också i diskussionen i Selma som hölls i anrika Brown Chapel. Hon berättade känslosamt om sitt eget öde efter att ha gripits för langning av opioidpiller i en polisrazzia. Hon dömdes till sju månader i fängelse, nästan två år under övervakning och böter på 50 000 dollar (nära en halv miljon kronor). Det är en summa hon, som är ensamstående mamma, troligen aldrig kommer att kunna klara. Hon jobbade aktivt med att samla in underskrifter för att få folkomröstningen till stånd och arbetar numera deltid i svarta medborgarrättsgruppen NAACP.

Efteråt sade hon i en intervju:

– Ja, stödet för den här reformen är verkligen övertygande. I min släkt har vi kämpat för rätten att rösta i generationer. Årets val är det viktigaste i mitt liv.

Som sagt, debatten rasar och en läsare skrev en insändare till New York Times med förslag till lösning:

”I sann samförståndsanda borde alla få sin vilja fram. Låt republikanerna gå personligen till vallokalerna och demokraterna rösta per post.”


Karin Henriksson
Journalist och författare, bosatt i Washington. Hon har skrivit flera böcker om amerikansk politik, senast USA:s alla presidenter (Lindh&Co), och medverkar i Utrikesmagasinet.