Jodå, det hände bra saker också 2022
Genombrott. Barn i väntrum i Malawi som ska vaccineras mot malaria. Foto: Jerome Delay/AP/TT

Jodå, det hände bra saker också 2022

Krönika. Med kriget i Ukraina, ett alltmer hotfullt Kina, energikris, global inflation och fortsatt extremväder saknas inte skäl att dra täcket över huvudet. Men i dessa julklappstider vill Utrikesmagasinet påminna om viktiga framsteg och händelser från det gångna problemåret, så här följer tio positiva nedslag från 2022.
Utrikesmagasinet tar nu ledigt till efter årsskiftet. God jul önskar vi er, kära läsare, och inte minst ett gott, nytt och bättre 2023!

Publicerad: 2022-12-19

USA:s demokrati klarade provet

Inför mellanårsvalet i USA i november fanns en oro för att själva det demokratiska systemet var hotat. Skulle kandidater som står bakom det falska påståendet att Donald Trump vann presidentvalet 2020 avfärda utgången även i årets val om de förlorade? Eller skulle de kanske försöka montera ner demokratin inifrån ifall de vann? Men valresultatsförnekarna gjorde överlag dåligt ifrån sig, så farhågorna i västvärldens största demokrati kom på skam.

Covid ebbade ut

Även om utvecklingen inte är densamma överallt avtog coronapandemin rejält globalt, och samhället återgick i mångt och mycket till det normala. De offentliga registrerade dödstalen var och är fortfarande beklagliga, och ligger när detta skrivs på nära 1,2 miljoner avlidna under 2022. Det kan dock jämföras med 3,5 miljoner år 2021 och 2 miljoner år 2020. Under 2022 har dödstalen också rasat kraftigt. Den 16 december noterades 1 700 döda per dag i snitt på en vecka – långt under de vanligaste dödsorsakerna i världen. Fortfarande mycket på ett sätt, men 2022 års högsta dagsnotering, i början av februari, låg på 13 500 avlidna, och toppnivån under hela pandemin, från en dag i januari 2021, var cirka 17 500.

Genombrott för malariavaccin

FN:s världshälsoorganisation (WHO) gav efter omfattande studier slutgiltigt klartecken för allmän användning av malariavaccinet Mosquirix, som utvecklats av afrikanska forskare och väntas rädda tiotusentals liv varje år. Malaria dödar årligen cirka 400 000 människor ­– till stor del barn i Afrika. Ett annat malariavaccin framtaget vid Oxforduniversitetet visade efter testande på ett tidigt stadium ge 77 procents skydd och provas nu vidare på en större grupp.

goda nyheter als ice bucket.jpg”Ice Bucket Challenge” 2014 gjorde att ett läkemedel mot den dödliga sjukdomen ALS kunnat godkännas 2022. På bilden, från året då hinktömmandet pågick, Tennesees dåvarande guvernör Bill Haslam och hans fru Crissy Garrett. Foto: Erik Schelzig/AP/TT

Vapnen tystnade i världens dödligaste konflikt

Vem vet hur länge det håller och hur många inblandade parter som på allvar är med på att lägga ner vapnen – men avtalet mellan Etiopiens regering och rörelsen TPFL i delstaten Tigray den 2 november innebär åtminstone en formell vapenvila mellan huvudkombatanterna i världens dödligaste konflikt. På cirka två år beräknas omkring en halv miljon civila ha dött till följd av kriget. Efter vapenvilan har mathjälpen, som 90 procent av de sex miljoner invånarna i Tigray behöver, börjat komma fram, om än med vissa hinder.

Globalt avtal mot plast

Världens länder enades i mars om att senast 2024 ingå ett bindande avtal som ska sätta stopp för världens skenande plastföroreningar, som smutsar ner vatten och luft, skadar djurs och människors hälsa och bidrar till klimatförändringarna. Avtalet “innebär en seger för planeten Jorden över engångsplastprodukter. Detta är den mest betydelsefulla multilaterala överenskommelsen sedan Parisavtalet”, sade chefen för FN:s miljöprogram Unep, danskan Inger Andersen.

Medellivslängden ökar snabbt i Afrika

Bara sedan millennieskiftet har medellivslängden i Afrika ökat med tio år, från 46 år till 56 år, kunde FN:s världshälsoorganisation (WHO) visa i augusti i en ny studie. Det är dubbelt så snabbt som i världen i stort, även om afrikanerna fortfarande ligger under den globala genomsnittliga medellivslängden på 64 år. Förbättringen tillskrivs bättre tillgång till sjukvård och framsteg inom inte minst mödra- och barnavård.

imagezaguv.pngInventering vid Stora barriärrevet i Australien, ett av de korallrev som återhämtat sig betydligt bättre än befarat. Foto: Great Barrier Reef Marine Park Authority via AP/TT

Ökade rättigheter i flera länder

Människorättsorganisationer beklagade inte bara utvecklingen i krigsområden och på andra håll, utan gladde sig även åt en rad framsteg. I Slovenien tillät författningsdomstolen samkönade äktenskap och att par i sådana relationer skulle få adoptera. Ukraina öppnade också för att tillåta samkönade äktenskap, även om konstitutionen inte kan ändras i krigstid. I Singapore legaliserades homosexuella handlingar (men parlamentet ändrade samtidigt författningen så att homoäktenskap inte ska bli lagliga). Latinamerikas tredje folkrikaste land, Colombia, avkriminaliserade aborter vilket väntas förhindra många farliga ingrepp och rädda kvinnors liv. Och i en av världens strängaste diktaturer, Ekvatorialguinea, avskaffades dödsstraffet.

Ishinkar gav medicin mot ALS

Minns ni den säregna kampanjen 2014 där kändisar, politiker och många andra lät sig filmas när de fick en spann med iskallt vatten över huvudet? Syftet var att samla in pengar mot sjukdomen ALS, som i år tog bland andra ishockeylegendaren Börje Salmings liv. Ice Bucket Challenge inbringade omkring 1 miljard kronor till ALS-forskning, och i september resulterade det i att en första typ av medicin godkändes av USA:s läkemedelsverk. Tack vare insamlingen är även ett 40-tal andra behandlingsmetoder på gång och över 100 forskningsprojekt pågår.

Sensationell återhämtning av korallrev

Man kan inte blåsa faran över, men korallrev har visat sig kunna ha starkare möjlighet att återhämta sig än vad man trott. I Australien konstaterades 2022 att stora delar av Stora barriärrevet inte har varit täckt av så mycket levande korall på 36 år. Och bland rev vid ögruppen Line Islands i Stillahavsnationen Kiribati gjorde forskare i år en sensationell, uppmuntrande upptäckt. Korallreven där skadades svårt av värmen när väderfenomenet El Niño var ovanligt starkt 2015–2016. Massdöd var ett faktum. Men när forskarna återvände 2022 blomstrade levande korall runt omkring dem igen i en förbluffande och oväntad omfattning. De drar slutsatsen att om reven skyddas och djurlivet omkring dem får vara rikt ökar deras motståndskraft markant.

image1vejm.pngEn bild från 1886 visar att Jonathan var fullvuxen redan då. Till höger samma sköldpadda år 2020. Foto: okänd (t v), Kevstan/Wikimedia Commons (t h).

Gratulationer på 190-årsdagen!

Slutligen säger vi inte bara god jul och gott nytt år, utan även stort grattis på födelsedagen till sköldpaddan Jonathan, som i år blev det bekräftat äldsta landdjuret någonsin. Jonathans 190 år (minst) firades på den sydatlantiska, brittiska ön Sankt Helena, dit han fördes från Seychellerna 1882. Under sköldpaddans liv har åtta brittiska monarker suttit på tronen, 40 amerikanska presidenter passerat och Jonathan har genomlevt två världskrig, utan att bry sig ett skvatt.
Och han uppges må alldeles prima.


Ola Westerberg
Redaktör för Utrikesmagasinet.