Storbritannien
Passagerare i pariserhjulet London Eye blickar ner på Big Ben och parlamentet över Themsen. Foto: Ale Argentieri/Shutterstock.

Storbritannien

Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. Vid 1900-talets början var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och kulturella inflytande är fortfarande stort. 2020 lämnade Storbritannien EU efter en folkomröstning som skapade stora spänningar i samhället.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Maj

    • Nygammal SNP-ledare regeringschef i Skottland

      John Swinney väljs av det regionala parlamentet i Edinburgh till försteminister – regeringschef – i Skottland. Det sker sedan han bara några dagar tidigare valts att leda nationalistpartiet SNP, som vill ha självständighet från Storbritannien. Swinney har lett partiet tidigare, år 2000–2004. SNP har haft en rörig period. I april avgick Swinneys företrädare Humza Yousaf efter bara ett drygt år på sin post sedan han brutit med regeringens koalitionspartner Skotska de gröna och därmed inte längre hade parlamentets förtroende. Partiet skakas också av att Yousafs företrädares make, tidigare högt uppsatt i SNP, misstänks för förskingring av kampanjpengar.

    • Brakförlust för Tories i lokalval

      Det konservativa regeringspartiet Tories går på nytt kraftigt tillbaka i lokalval i Storbritannien. Partiet förlorar makten i åtminstone tio fullmäktige. Förlusterna bekräftar kräftgången även i opinionssiffrorna på nationell nivå, där oppositionspartiet Labour leder tvåsiffrigt över premiärminister Rishi Sunaks konservativa parti.

    • April

    • Rwandaavtal går igenom i underhuset

      Det kontroversiella regeringsförslaget om att skicka asylsökande till Rwanda för prövning där klubbas till slut i underhuset efter en tids bollande med överhuset. Ett syfte är att avskräcka migranter från att ta sig över Engelska kanalen till Storbritannien. Förslaget, som sedan tidigare stoppats av Högsta domstolen, har modifierats med garantier om att Rwanda är ett rättssäkert land för de asylsökande. Upplägget kritiseras dock hårt av människorättsorganisationer, och såväl Europarådet som FN:s rättschef och flyktingorganet UNHCR uppmanar britterna att dra tillbaka det. Den nya lagen väntas nu prövas på nytt i domstol.

    • Storbritannien försvarar Israel mot Iran

      Storbritannien deltar i försvaret av Israel när Iran natten mellan den 13 och 14 april skickar hundratals robotar och drönare mot den judiska staten, som svar på bombningen vid det iranska konsulatet i Damaskus den 1 april. Brittiskt stridsflyg har skjutit ner "ett antal" drönare, säger premiärminister Rishi Sunak. Andra länder som bistått det israeliska försvaret under attacken är USA, Frankrike och Jordanien.

    • Biståndsarbetare dör i attack

      Sju biståndsarbetare dör i en israelisk attack mot Gaza. De arbetar för World Central Kitchen, en USA-baserad organisation som är en av två grupper som försöker leverera nödhjälp till palestinier via Cypern. Israel medger attacken men beskriver den som ett misstag. Biståndsarbetarna hör hemma i olika länder. Tre är britter och Storbritannien reagerar med en skarp protest. I samtal med utrikesminister Israel Katz säger motparten David Cameron att attacken är "fullständigt oacceptabel".

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0