Spanien – Politiskt system

Kungadömet Spanien har sedan general Francisco Francos död 1975 utvecklats från centralstyrd diktatur till demokrati med relativt omfattande självstyre för landets regioner.

Den nuvarande författningen antogs 1978 och slår fast att kungen är statschef. Monarken kan upplösa det lagstiftande parlamentet på inrådan av premiärministern eller om denne fällts i en misstroendeomröstning i parlamentet.

I juni 2014 beslutade kung Juan Carlos att abdikera till förmån för sin son, kronprins Felipe. En särskild abdikationslag krävdes för att processen skulle ha stöd i författningen. Sedan parlamentet antagit lagen kunde kung Felipe VI tillträda.

Parlamentet, las cortes, har två kamrar: kongressen (underhuset) och senaten (överhuset). Kongressen ska ha minst 300 och högst 400 ledamöter; antalet beror på befolkningens storlek. Sedan 2008 är antalet 350. Ledamöterna väljs för fyra år i allmänna val enligt proportionell metod. Var och en av de 50 provinserna utgör en valkrets, hur många mandat som fördelas beror på hur många som bor i provinsen. Ceuta och Melilla, spanska exklaver som ligger på Afrikas nordkust och söder om Medelhavet, får vardera ett mandat. Ett parti måste få minst tre procent av rösterna i valkretsen för att ta plats i kongressen. Valsystemet gynnar små provinser, de stora nationella partierna samt partier som är starka i en region.

Senaten består av 266 senatorer som sitter en mandatperiod på fyra år. 208 av senatorerna väljs direkt i samband med kongressvalen och 58 utses av regionparlamenten i förhållande till invånarantalet i respektive region.

Regeringen bildas genom att kongressen, formellt på inrådan av kungen, utser premiärministern. Denne väljer därefter övriga ministrar, vilka sedan formellt tillsätts av kungen.

Rösträttsåldern är 18 år.

Regioner med olika mycket makt

Spanien har 17 autonoma regioner samt två autonoma städer, Ceuta och Melilla, vilka fick begränsat självstyre 1995. Regionerna är indelade i 50 provinser. Regionerna har successivt fått mer att säga till om, men graden av självstyre varierar. Baskien och Katalonien var de första som fick egna parlament 1980. Numera har alla regioner parlament, regering och regionpresident jämte egen förvaltning och högsta domstol.

Navarra och Baskien har kontroll över praktiskt taget alla skatter och ersätter centralregeringen för tjänster den utför, medan övriga regioner har hand om en del av skatterna. Kanarieöarna är befriade från tull och andra skatter. Baskien och Navarra har liksom Katalonien egna polisstyrkor och tillsammans med Galicien och Andalusien rätt att själva utlysa nyval. Alla regioner röstar alltså inte samtidigt.

Centralregeringen ansvarar normalt för bland annat försvars- och utrikespolitik, utrikeshandel, rättsväsen, fiske samt sjö- och flygtransporter, regionerna för sådant som hälsa, utbildning, bostadspolitik samt social- och äldreomsorg.

I Baskien men framför allt i Katalonien råder spänningar mellan centralstat och region om vem som ska bestämma över vad; i Katalonien har det lett till ökade krav på självständighet. Situationen spetsades till 2017, då regionparlamentet i Barcelona utropade Kataloniens självständighet efter en kontroversiell folkomröstning. Centralregeringen i Madrid svarade med att ta direkt kontroll över Katalonien genom att för första gången aktivera grundlagens artikel 155 som ger centralregeringen rätt att vidta "alla nödvändiga åtgärder för att förmå samhället att leva upp till sina skyldigheter eller för att skydda allmänna intressen".

Flera partier har på senare år förespråkat en författningsreform. Det har talats om att göra Spanien till en federation (av 17 regioner).

Vissa områden med gemensamma traditioner kan bilda en gemenskap som kallas comarca. Sammanslutningen kan vara informell men också ta sig formen av kommunalförbund, med vissa formellt fastslagna uppgifter. Det finns över 80 sådana samarbetsområden i Spanien. För att hitta en svensk jämförelse skulle man kunna gå till Sjuhäradsbygden.

Läs mer om Spaniens rättssystem i Demokrati och rättigheter.

Politiska partier

Politiken har länge dominerats av två stora partier, det ena socialistiskt, det andra borgerligt. Båda har gradvis närmat sig den politiska mitten, inte minst när det gäller ekonomisk politik, men de skiljer sig åt i värdefrågor och i synen på regionernas självstyre. I stället har ytterkantspartier tillkommit och stärkts. Ekonomiska krislägen och korruptionsskandaler har skapat utrymme för andra partier.

De stora partierna har separata regionala organisationer, som ställer upp i regionala val under egna namn. Men det finns också partier med främst regional agenda. Katalanska och baskiska partier kan nå inflytande genom att ingå överenskommelser om att stödja regeringsbildare i riket från de största partierna.

Folkpartiet (Partido Popular, PP) blev största parti i parlamentsvalet 2023. Partiet grundades 1976 under namnet Alianza Popular (Folkalliansen), men fick svagt stöd eftersom ledaren Manuel Fraga hade stått diktatorn Franco nära. 1989 antog partiet ett kristdemokratiskt program och bytte namn. Året därpå valdes José María Aznar till partiledare. Under Aznar omformades PP till ett modernt högerparti och hade regeringsmakten 1996–2004. Partiet återkom till makten efter valet 2011, nu under Mariano Rajoy som styrde till 2018. Partiledare sedan våren 2023 är Alberto Núñez Feijóo, som tidigare lett regionstyret i Galicien. PP är starkast bland äldre väljare och landsbygdsbor. I EU-parlamentet hör PP till partigruppen EPP.

Socialistpartiet, egentligen Socialistiska arbetarpartiet (Partido Socialista Obrero Español, PSOE), grundades 1879 men var förbjudet under Francotiden 1939–1975. PSOE stod länge långt till vänster, men utvecklades under partiledaren Felipe González, premiärminister 1982−1996, till ett socialdemokratiskt parti. 2014 blev ekonomiprofessorn Pedro Sánchez partiledare. Han återkom som ledare 2017 och 2018 tog PSOE över regeringsmakten efter sju år med PP-styre. PSOE blev största parti i de två parlamentsval som hölls 2019, men fick se sig passerat av PP i valet 2023 då PSOE blev näst störst. I EU-parlamentet ingår PSOE i partigruppen S&D. 

Vox España, högerpopulistiskt, bildades 2013 av före detta PP-medlemmar. Partiet beskrivs som antimuslimskt och invandringskritiskt. Vox vill dessutom se tuffare metoder mot självständighetsrörelsen i Katalonien. Det är kritiskt mot lagstiftning för att motverka våld mot kvinnor och för att öka rättigheter för hbtq-personer. Det nådde sin första framgång i regionalvalet i Andalusien 2018. Det var första gången sedan diktaturens fall som ett högerextremt parti vann representation i ett regionparlament. I riksvalet på våren 2019 valdes partiet in i kongressen, för att sedan fördubbla sina mandat i nyval på hösten samma år. Det var första gången sedan 1982 som ett parti med högerextrema åsikter valdes in i det spanska parlamentet. Vox leds av Santiago Abascal och har framför allt stöd i södra Spanien. I flera regioner ingår Vox i regionala koalitionsregeringar tillsammans med PP. I riksvalet 2023 backade Vox rejält men behöll sin plats som tredje största parti i den spanska kongressen. I EU-parlamentet tilhör Vox partigruppen ECR.

Sumar ("Samla" eller "addera") är en vänsterallians som bildades inför nyvalet i juli 2023 på initiativ av Yolanda Díaz, arbetsmarknadsminister och vice premiärminister. Sumar samlar krafter till vänster om PSOE, även miljöpartier, och blev fjärde störst i valet. Såväl rikspartier som regionala vänsterpartier stöder samarbetet. De största på riksnivå: 

Förenade vänstern (Izquierda Unida, IU) bildades 1986 och består av ett antal vänster- och miljöpartier. IU domineras av Kommunistpartiet (Partido Comunista de España, PCE). I EU-parlamentet tillhör IU partigruppen Vänstern.

Podemos (Vi kan) bildades  inför EU-valet 2014. Partiet hade vuxit fram ur en ungdomsrörelse som protesterat mot hård åtstramningspolitik. Podemos leddes till 2021 av statsvetarprofessorn Pablo Iglesias. Partiet står för antiglobalisering, direktdemokrati och demokratisk socialism. Det förespråkar radikala ekonomiska reformer, bland annat att slopa författningens krav på hur stort budgetunderskottet får vara och att ändringar av arbetsmarknadslagar och pensioner från 2010-talet ska rivas upp. Podemos vill förstatliga energi, transporter och telekommunikationer. Partiet stöder tanken på folkomröstning om självständighet i Katalonien. Unidos Podemos (Förenade kan vi, UP) bildades som valallians 2016 mellan Podemos och Förenade vänstern (IU). 2018 slöt Podemos en budgetpakt med PSOE. Tidigare hade partiet slutit liknande uppgörelser med PSOE på lokal och regional nivå. Samtidigt fick Podemos kritik från antikapitaliströrelsen i partiet som ansåg att ledningen skulle ha kunnat åstadkomma mer via samarbetet. I kongressvalet 2019 ställde Podemos på nytt upp tillsammans med UI, nu under namnet Unidas Podemos, Tillsammans kan vi (kvinnor). Namnbytet skedde efter påtryckningar från feminister. 2020 tog partiet steget in i regeringen med Pablo Iglesias som vice regeringschef. Sedan han avgått både som partiledare och minister utsågs 2021 Ione Belarra till att leda partiet. Den högsta befattningen i regeringen gick dock till Yolanda Díaz. Hennes initiativ att samla vänstern 2023 kan ses mot bakgrund av att Podemos skakats av inre motsättningar. I EU-parlamentet tillhör Podemos partigruppen Vänstern.

Ciudadanos är ett liberalt mittenparti. Det grundades 2006 i Katalonien där det motsatte sig regionens självständighetssträvanden. Från 2014 började partiet få genomslag på den nationella scenen. I sitt partiprogram förespråkar Ciudadanos sänkning av inkomst- och bolagsskatterna, samtidigt som man vill öka skatteinkomsterna genom att täppa till hål i det existerande systemet och bekämpa korruptionen. Partiet gjorde ett uselt val hösten 2019 och tappade merparten av sina mandat i kongressen. Medlemmar hade tidigare samma år lämnat partiet i protest mot att partiets dåvarande ledare inte ville föra dialog med PSOE. I EU-parlamentet tillhör Ciudadanos partigruppen Renew.

Både Podemos och Ciudadanos vill reformera landets författning, förändra valsystemet och avpolitisera rättsväsendet. Även PSOE har uttalat sig för en ny och mer federal författning.

Regionala partier

Más Madrid är en vänsterallians som skapades inför regional- och kommunalvalen i Madrid i maj 2019. Alliansen inspirerade till Más País (Mer för landet) som bildades när en av Podemos grundare hoppade av 2019. Båda deltog 2023 i valsamarbetet Sumar.

Samling och enhet (Convergència i Unió, CiU), en federation av två katalanska konservativa partier, CDC och UDC, hade vågmästarroll i kongressen 1993–2000 och återfick samma roll under en del av PSOE:s tid vid makten från 2004 då regeringen behövde dess stöd. CiU stod för moderat nationalism och uteslöt full självständighet för Katalonien. Partiet regerade i Katalonien från 1980 med avbrott för 2003–2010 då socialisterna med stödpartier satt vid makten. Motgångar i kommunalvalen 2015 ledde till slitningar och CiU klövs i sina två ursprungspartier. Partiet har sedan dess bytt namn först till Katalanska demokratiska partiet (Partit Demòcrata Català, PDC) och senare till Katalanska europeiska demokratiska partiet (Partit Demòcrata Europeu Català, PDeCAT) som har bytt fot i självständighetsfrågan. Inför nyval i Katalonien 2017 bildade PDeCAT och CDC en ny allians: Tillsammans för Katalonien (Junts per Catalunya, JuntsxCat). 2020 bröt samarbetet samman och Carles Puigdemont bildade ett nytt parti som också det heter Tillsammans för Katalonien, men nu ofta förkortat JxCat, men ibland kallas partiet bara för Junts eller JxC). I samband med det lämnade Puigdemont sitt gamla parti PDeCAT. Puigdemont är ledamot för Junts i EU-parlamentet, men ingår inte i någon partigrupp. 

Kataloniens republikanska vänster (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC), som bildades redan 1931, kräver självständighet från Spanien. Partiet har dock mildrat sin hållning efter den politiska krisen 2017/2018. Partiledaren Oriol Junqueras är en av tolv katalanska politiker som 2019 dömdes för försöken att nå ett självständigt Katalonien genom en folkomröstning hösten 2017 (se Aktuell politik). ERC har efter hand intagit en mer moderat linje i självständighetsfrågan och bidrog 2020 till att Spaniens regering fick igenom sin budget. Tillhör i EU-parlamentet partigruppen G/EFA.

Folklig enhet (Candidatura d’Unitat Popular, Cup) är ett litet parti på självständighetssidan.

Baskiska nationalistpartiet (Partido Nacionalista Vasco, PNV, på baskiska Euzko Alderdi Jeltzalea (EAJ) har också haft en vågmästarroll i den nationella politiken. Borgerliga PNV är Spaniens äldsta parti efter PSOE. Det sitter i det spanska parlamentet och har mestadels varit största parti i det regionala baskiska parlamentet. I EU-parlamentet tillhör PNV partigruppen Renew.

Batasuna (Enhet), separatiströrelsen ETA:s politiska gren, förbjöds 2003 av Spaniens högsta domstol. I senare regionval har vänsterpartiet Batasuna ändå fått visst inflytande genom att stödja andra baskiska partier, som vänster- och separatistalliansen EH Bildu (Euskal Herria Bildu, Förena Baskien) som bildades 2012. Partiet har i flera val blivit näst största parti i den baskiska kongressen, men i regionvalet 2024 nådde Bildu lika stort väljarstöd som PNV (se Baskien). Det är även representerat i kongressen i Madrid.

Galiciska nationalistblocket (Bloque Nacionalista Galego, BNG) har mandat i EU-parlamentet och tillhör partigruppen G/EFA.

LÄSTIPS:
Spanien − demokrati i kris. Världspolitikens Dagsfrågor nr 2 2018

Läs mer om Spanien i UI:s publikation Utrikesmagasinet:
Sánchez omfamnar vänstern – men Katalonien avgör (2019-11-14)
Svårläst politiskt läge efter valet i Spanien (2019-04-30)
Sánchez överraskar både anhängare och motståndare (2018-06-13)
Reform av Spaniens författning kan ena landet (2017-10-23)
Katalonien: Vad anser vi om folkens självbestämmande? (2017-10-19)
Konflikten Barcelona vs Madrid i fem akter (2017-10-08)
Folkomröstning ska rädda regeringen i Katalonien (2017-07-03)

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0