Ukraina – Aktuell politik

Växande dödstal, stor förödelse och svåra umbäranden för civila ukrainare är följden av den ryska krigföringen sedan den 24 februari 2022, då en fullskalig rysk militär invasion inleddes. I östra och södra Ukraina har ryska styrkor tagit kontroll över flera områden och anslutit dem till Ryssland, på samma sätt som man tidigare gjort med Krimhalvön. Anfall riktas till stor del mot civil infrastruktur och ett utmattningskrig utan stora segrar pågår. Kriget kantas av anklagelser om krigsförbrytelser.

Presidenten Volodymyr Zelenskyj har vunnit respekt för sitt sätt att samla motståndet. Trots att svårutrotad korruption undergräver ukrainarnas tillit till varandra har medborgarna stridit med stor enighet, för sina liv och för att få behålla sin egen stat. Ukrainska styrkor har haft framgångar med motoffensiver. Militära bedömare framhåller två förklaringar: omfattande leveranser av vapen, inte minst moderna system med lång räckvidd och god precision, från västländer (se Utrikespolitik och försvar) och större stridsmotivation hos ukrainarna än hos de ryska styrkorna.

Men krigströttheten har börjat sprida sig, osämja splittrar Ukrainas ledning, vapen och ammuntion tar slut och korruptionsskandaler solkar nu även krigsapparaten.

Ukraina Zelenskyj.jpgVolodymyr Zelenskyj gick från att vara TV-komiker till att bli vald till president i verkligheten och leda motståndet mot de ryska invasionsstyrkorna. Foto: Ukraine Presidency/TT

Efter att i åtta år ha pressat undan ukrainska beslutsfattare från flera delar av landets territorium – förutom Krimhalvön också Donetsk och Luhansk i öster – anföll Ryssland 2022 från tre håll. Det storskaliga anfallet föregicks av stora samlingar av markstyrkor längs Ukrainas gräns i öster, en marinövning i Svarta havet i söder och en militär samövning med försvarsmakten i Belarus, Ukrainas grannland i norr. De första rapporterna gick ut på att Ryssland anföll luftvärn, militära ledningsfunktioner och flygfält. Därefter har anfallen som drabbar befolkningen blivit desto fler. Civila mål träffas i antingen oskicklig eller hänsynslös krigföring. Världshälsoorganisationen (WHO) har dokumenterat att också vårdinrättningar och ambulanser angripits av ryska styrkor.

Flera miljoner ukrainare är nu på flykt utanför landets gränser och ännu fler är internflyktingar. Dödstalen är svårbedömda, men det går att säga med säkerhet att de är höga. Av sammanställningar 2021, före det storskaliga ryska anfallet, framgick att konflikterna sedan 2014 om Krimhalvön och enklaverna Donetsk och Luhansk, så långt hade krävt fler än 13 000 liv. 

Fasansfulla förhållanden har rapporterats från krigshärjade platser som Butja nära Kiev och Tjernihiv nära gränsen till Belarus. Händelser som som sticker ut har rapporterats bland annat från ett stålverk och en teater i hamnstaden Mariupol, ett varuhus i Krementjuk, en järnvägsstation i Kramatorsk och en station i Tjaplyne i regionen Dnipro. 2023 präglades av ett utdraget skyttegravskrig om staden Bachmut i öster, en dammkatastrof i floden Dnepr och ett envist ställningskrig kring staden Avdijivka, varifrån Ukraina drog sig tillbaka 2024. Dammkatastrofen har följder för boende nedströms, för jordbruk och kylvatten till kärnkraftverket i Zaporizjzja. Eldgivningen i omedelbar närhet till kärnkraftverket skapar risk för en miljökatastrof av större omfång än Tjernobylkatastrofen 1986.

Områden under ockupation

De ryska styrkorna pressar Ukrainas försvarmakt med hjälp av vapen från Iran och Nordkorea. Men de har misslyckats med ett av sina viktigaste mål: att inta huvudstaden Kiev.  

Presidenten Vladimir Putin har deklarerat att han inte ser Ukraina (som tidigare ingick i Sovjetunionen) som en suverän stat. Han hade redan tidigare krävt att Ukraina aldrig får ansluta sig till det militära Natosamarbetet i väst, och skapat splittring genom att stödja separatistiska strävanden hos ryskspråkiga ukrainare. Ukrainska borgmästare i intagna städer har bytts ut mot Moskvasympatisörer.

Ryska styrkor har också tagit kontroll över Norra Krimkanalen, som förser Krimhalvön med vatten från floden Dnepr. Men när invasionen inte hade snabb framgång inriktades den i stället på att "befria folkrepublikerna" Donetsk och Luhansk och skapa ett sammanhållet ryskkontrollerat område i öster och söder. "Folkomröstningar" har genomförts i Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Cherson och påstås visa invånarnas starka stöd för anslutning till Ryssland. De fyra områdena har annekterats. Med ryskt territorium formellt utvidgat, byggt på skenomröstningar, hävdar ledningen i Moskva att det är Ryssland som angrips av Ukraina.

Ukraina-med-ryskannekterade-områden.jpg

Ryssland intensivbeskjuter mål i Ukraina och inriktar sig inte minst på energiförsörjningen. 

Ukrainas försvarsmakt har dels försökt återta mark i öster, dels gått in för att störa rysk verksamhet på Krim genom fortsatta anfall mot ryska marinens fartyg i Svarta havet och mot rysk infrastruktur på Krim, bland annat den bro som Ryssland låtit bygga till halvön. I oktober 2022, när bron skadats genom sprängning, blev det ett slag också mot den ryska stoltheten. Inne i Ryssland har drönare från ukrainskt håll rapporterats.

Ukrainska säkerhetstjänsten anklagar Ryssland för "cyberkrigföring" genom IT-intrång och virusangrepp mot bland annat kraftnät och finansiella system. Ukrainare iscensätter för sin del angrepp som blockerar ryska system.

Fram till 2017 hade kriget i Donbas och annekteringen av Krim gjort omkring 1,7 miljoner ukrainare hemlösa och krävt omkring 10 000 liv. Ukrainska staten stämde då Ryssland inför Internationella domstolen (ICJ) i Haag för "stöd till terrorism".  2022 vände sig Ukrainas regering återigen till ICJ, som förgäves beordrade ett stopp för invasionen.

Ukrainska staten dignar under krigets ekonomiska börda, med bland annat internflyktingar. Efter invasionen 2022 har västvärlden, i synnerhet EU och USA, samlats till flera former av stöd. Utöver vapensändningar (se Utrikespolitik och försvar) håller de Ukrainas statsapparat i gång (se Ekonomisk översikt).

Bro over Kjertsundet.jpgRyssland har knutit Krim närmare till sig genom att bygga en ny bro och järnväg över Kertjsundet sedan halvön annekterades 2014. Foto: AP/TT

Ukrainas strävanden efter oberoende sker också på det religiösa planet. Kievpatriarkatet inom ortodoxa kyrkan fick 2018 klartecken från ett kyrkomöte i Istanbul att bryta sig ur den gamla gemenskapen med ryskortodoxa kyrkan. Eftersom ryskortodoxa kyrkan står den ryska statsledningen nära, och dessutom hade varit överordnad kyrkan i Ukraina, har beslutet lett till nya spänningar mellan Kiev och Moskva.

Rysktalande president

Sedan krigslagar infördes hålls inga av de val som skulle ha ägt rum i Ukraina under normalare förhållanden. Ukrainska sanktioner (inte enbart internationella) har införts mot rysk handel, ryskvänliga näringslivstoppar och ryska massmedier.

Inför Ukrainas presidentval 2019 slog den då sittande presidenten Porosjenko an en patriotisk ton med slagordet "Armé, språk, kyrka", men Volodymyr Zelenskyj, politiskt oerfaren men juristutbildad och populär TV-komiker, vann. Zelenskyj, uppvuxen i en rysktalande familj, lovade att försöka uppnå bättre förbindelser med Ryssland men också att försöka få hem ukrainare som hållits fängslade i Ryssland. Zelenskyj gjorde klart att han ville fortsätta de förhandlingar som skedde för att lösa konflikterna i östra Ukraina, Minskprocessen (se Modern historia). Han slöt också avtal med separatister i Donbas som skulle kunna ge dem självstyre. 

Zelenskyj, som saknade politisk erfarenhet innan han ställde upp i presidentvalet, är inte bara landets yngste statschef hittills. Till följd av parlamentsvalet 2019 har han också haft mer makt än någon annan president i det postsovjetiska Ukraina. Han har, med sitt parti Folkets tjänare (som bildades inför valet), försökt rita om det politiska landskapet och grundat för ett generationsskifte i maktens korridorer. Merparten av hans invalda partikamrater hade inte haft politiska uppdrag tidigare. Men de hade svårt att uppfylla folkets förväntningar. Korruptionsskandalerna har fortsatt, de som fått mest uppmärksamhet handlar om förskingring ur försvarsmaktens kassa.

Redan parlamentet bjöd på utmaningar. Näst största parti i valet 2019 blev Oppositionsplattformen – För livet, ett Moskvavänligt parti som leddes av Viktor Medvedtjuk, lierad med den ryske presidenten Vladimir Putin. Av ukrainska myndigheter har Medvedtjuk anklagats för förräderi. 2022, sedan Ukraina infört krigslagar, var Oppositionsplattformen ett av flera partier som stängdes av genom beslut i Nationella säkerhetsrådet. 2023 drog Zelenskyj in Medvedtjuks ukrainska medborgarskap.

Motstånd mot Zelenskyj har noterats också hos expresident Porosjenko och förra premiärministern Julia Tymosjenko, även om deras partier (Porosjenkos Europeisk solidaritet och Tymosjenkos Fosterlandet) inte nådde mer än cirka 8 procents stöd vardera 2019. Valdeltagandet vittnade också om att medborgarna tröttnat på maktspelare. Det var det lägsta sedan Ukraina blev självständigt: 49,8 procent. Även mot Porosjenko har anklagelser om förräderi nått domstol.

Före kriget hann lokala och regionala val hållas 2020. Då sjönk valdeltagandet och Zelenskyjs parti hävdade sig dåligt. Regeringspartiet hade svårt att föra ut sin politik, trots att flera av Zelenskyjs och partiets vallöften uppfylldes, exempelvis avskaffades åtalsfriheten för parlamentsledamöter. 

Ockupationer kräver talrik personal och kostar mycket även räknat i pengar, men flera mål för Rysslands krigföring har uppnåtts, utöver de territorier som tills vidare fungerar som ryska protektorat: en rysk landkorridor längs Azovska sjön till Krim, via staden Mariupul, kontroll över el- och vattenförsörjning till Krim och hot mot fartygstrafik till och från Ukraina via Svarta havet. Men målet att installera en mer Moskvavänlig regim i Kiev har hittills gått om intet. 

LÄSTIPS! Läs mer om Ukraina i vår nättidning Utrikesmagasinet:
Ett år senare: ingen återvändo efter storinvasionen (2023-02-16)
Så kan Ryssland ställas till svars för krigsbrott  (2022-03-14)
Ickevåldsmotståndet som utmanar Putin (2022-03-09)
Kriget beror på Putins sjuka politiska fantasi (2022-02-25)
Ukraina i skuggan av Trump (2020-02-17) 
Making sense of Ukraines post election landscape (19-08-27)
The rebellious spirit of the Ukrainians (19-04-26)
Ryska filmer om det erövrade Krim döljer något (19-01-15)

Om våra källor

127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0