Ungern
Floden Donau rinner genom huvudstaden Budapest. Foto: Shutterstock

Ungern

I Donauflodens bäcken i Centraleuropa ligger Ungern, ett land med rik kultur och dramatisk historia. Sedan järnridåns fall, då Ungern hade en nyckelroll, har samhället förändrats radikalt, men under premiärminister Viktor Orbán har Ungern sedan 2010 blivit mer auktoritärt och nationalistiskt, och ofta hamnat på kollisionskurs med EU. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • April

    • Orbánkritiker till val med mittenparti

      Péter Magyar, avhoppare från regeringspartiet Fidesz, meddelar att han har skickat in handlingar för att registrera ett parti hos valmyndigheten. Av den ansökan som valmyndigheten offentliggör framgår att partiet heter Tisztelet és Szabadság (Respekt och frihet), med förkortningen Tisza. Avsikten är att ställa upp både i valet till EU-parlamentet och i kommunval som ska hållas den 9 juni. Magyar har de senaste månaderna framträtt öppet som skarp kritiker till premiärminister Orbán. Det har tidigare, 2021, gjorts ett försök att få stöd för ett mittenparti med namnet Tisza. Att partiet nu knyts till Magyar beror enligt underska sajter på att bara partier som redan var registrerade när valen utlystes den 12 mars får ställa upp. Magyars exfru Judit Varga tvingades lämna posten som justititeminster 2023 i kölvattnet av en skandal som också ledde till presidentens avgång (se 10 februari och 14 februari 2024). 

    • Mars

    • UD-protest mot USA:s president efter ”diktatur”-kommentar

      Utrikesdepartementet kallar upp USA:s ambassadör i Budapest för att framföra en protest mot ett uttalande från president Joe Biden om att premiärminister Viktor Orbán strävar efter diktatur. Bidens uttalande vid ett kampanjmöte i USA några dagar tidigare var en kommentar till att expresident Donald Trump samtidigt tog emot Orbán i sin bostad Mar-a-Lago i Florida. Enligt Biden har Orbán ”uttryckligen sagt att han inte tycker att demokrati fungerar, han söker sig mot diktatur”. Orbán har nyligen uttalat sig till stöd för Trump i det amerikanska presidentvalet i november.

    • Februari

    • Tamás Sulyok blir president

      Parlamentet accepterar Katalin Nováks avgång från presidentposten (se 10 februari 2024). Till ny statschef väljs domaren Tamás Sulyok som är ordförande i författningsdomstolen. Han har nominerats av regeringspartiet Fidesz. Sulyok tillträder den 5 mars. Han är inte medlem av partiet, men det finns ändå röster som är kritiska mot honom. Författningsdomstolen har under Sulyoks tid kommit med flera kontroversiella utslag, bland annat gällande lärares strejkrätt.

    • Ungern röstar ja till Sverige i Nato

      Det ungerska parlamentet inleder sin vårsession och ratificerar Sveriges ansökan om Natomedlemskap. 188 ledamöter röster ja, medan sex ledamöter på yttersta högerkanten röstar emot. Ungerns godkännande var det enda som saknades, eftersom alla andra medlemsländer i Nato har gett klartecken. Nu återstår endast några formella steg innan Sveriges medlemskap är ett faktum.

    • Ny stridsflygsaffär med Sverige

      Ungern och Sverige sluter nya avtal om Jas 39 Gripen. Ett gällande avtal om leasing av 14 stridsflygplan förlängs till 2036, dessutom köper Ungern fyra Jasplan. Beskeden lämnas när premiärminister Viktor Orbán tar emot statsminister Ulf Kristersson i Budapest. 

Till kalendariet
133918

I podden Utblick

Populism –  folket, eliten och demokratin

Oavsett om populism ska ses som en metod eller en ideologi så delar den flera drag med det tankegods man hitta ute på både den extrema höger- och vänsterkanten. Och närvaron av populism växer i hela världen. I denna podd diskuteras vad kunskap och ny teknik spelar för roll för populismens tillväxt och hur den egentligen påverkar demokratin. Deltagare är Rouzbeh Farsi från UI, Åsa Wikforss professor i teoretisk filosofi samt ledamot av Svenska akademin och Ludvig Norman biträdande lektor vid Stockholms universitet.

Lyssna här!

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0