Indonesien
Samling till bön vid moskén i Garut på västra Java. Foto: Sony Herdiana/Shutterstock.

Indonesien

Den indonesiska övärlden breder ut sig nästan 500 mil mellan Sydöstasiens fastland och Australien. Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat och har den största muslimska befolkningen i världen. Sedan president Suhartos fall 1998 har landet utvecklats i demokratisk riktning. I Papua längst österut förs en väpnad kamp för självständighet. Tsunamin julen 2004 drabbade Indonesien hårt, med runt 170 000 döda. Landet har en bred ekonomi med många inkomstkällor.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • April

    • Överklaganden av valet avslås

      Författningsdomstolen avslår alla överklaganden av resultatet av presidentvalet då exgeneral Prabowo Subianto segrade med god marginal över sina konkurrenter Anies Baswedan och Ganjar Pranowo (se Februari 2024). Båda förlorarna hade ifrågasatt den lagprocess som möjliggjorde att den populäre nuvarande presidenten Joko Widodos son Gibran Rakabuming Raka kunde ställa upp som Prabowo Subiantos vicepresidentkandidat (se Oktober 2023). Anklagelserna har varit många om att Widodo lade sig i valprocessen på ett sätt som gynnade Prabowo Subianto.

    • Kinas utrikesminister besöker Jakarta

      Indonesiens blivande president Prabowo Subianto, nuvarande försvarsminister, får besök i Jakarta av Kinas utrikesminister Wang Yi, som även träffar Indonesiens sittande president Joko Widodo. Prabowo Subianto har länge förordat ett närmande till Kina, som är en av de största källorna till utländska direktinvesteringar i landet. Vid en presskonferens säger Prabowo Subianto att gemensamma militärövningar med Kina har diskuterats vid mötet, något han senare dementerar. Utrikespolitiskt betecknar sig Indonesien som alliansfritt och försöker gå en balansgång mellan Kina och USA i en rad frågor.

    • Prabowo Subianto besöker Kina

      Indonesiens blivande president Prabowo Subianto reser till Kina och träffar landets president Xi Jinping. Besöket är ovanligt så till vida att nyvalda presidenter brukar vänta med utlandsbesök tills de har tillträtt ämbetet, vilket sker först den 1 oktober 2024. Kina är en viktig handelspartner till Indonesien och en av de största utländska investerarna i såväl indonesisk gruvdrift som infrastruktur. Politiska bedömare anser att Kina letar nya vänner i Sydöstasien sedan relationerna till flera länder där (främst Filippinerna) har försämrats på grund av konflikten i Sydkinesiska havet. Under Suhartoregimen (1965–1999) var Indonesiens relationer till Kina bottenfrysta på grund av den indonesiska militärens svåra förföljelser av kommunister.

    • Februari

    • Protester mot Prabowo Subianto

      Fler än 100 demonstranter, vars barn försvann eller dödades av militären i slutet av 1990-talet, protesterar mot Prabowo Subiantos valseger utanför presidentpalatset i Jakarta. Elitstyrkan Kopassus, som då leddes av Prabowo Subianto, anklagas för att ha fört bort och dödat demokratiaktivister i samband med Suhartos fall 1998. Prabowo Subianto har alltid nekat till anklagelserna och har aldrig ställs inför rätta. Men han avskedades från de väpnade styrkorna sedan en utredning slagit fast att Kopassus låg bakom brotten. Han fick därefter under en längre period inreseförbud i USA.

    • Prabowo Subianto vinner presidentvalet

      När president- och parlamentsval hålls segrar exgeneralen och försvarsministern Prabowo Subianto med god marginal redan i den första valomgången. Prabowo Subianto från Gerindra får drygt 58 procent av rösterna. Den oberoende kandidaten Anies Baswedan vinner 25 procent av rösterna och Ganjar Pranowo från PDI-P erhåller 16,5 procent. Valdeltagandet är 82 procent. Prabowo Subianto har tidigare förlorat två presidentval mot nuvarande president Joko Widodo, men den här gången har exgeneralen i stället valt den populäre, avgående Widodos son till vicepresidentkandidat. Widodo får inte ställa upp för omval en tredje gång enligt författningen. Resultatet av parlamentsvalet är ännu inte klart.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0