Indien
Hinduisk festival vid floden Yamuna. Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Indien

Indien är världens folkrikaste land och brukar kallas världens största demokrati. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Maj

    • Kongresspartist grips för falskt videoklipp

      Kongresspartiets chef för sociala medier, Arun Reddy, grips anklagad för att ha delat en manipulerat video, där Indiens inflytelserika inrikesminister Amit Shah i ett valtal hörs säga att lagarna för positiv särbehandling för miljontals fattiga och lågkastiga indier kommer att avskaffas om BJP vinner valet. Shah beskrivs allt oftare som landets näst mäktigaste man efter premiärminister Narendra Modi, som han har samarbetat med i årtionden. Kongresspartiet säger att Arun Reddy inte har skapat eller publicerat videoklippet och anklagar BJP för att ligga bakom flera gripanden och åtal mot oppositionspolitiker.

    • Tre indier grips för mordet på sikhisk separatist

      Tre män med indiskt medborgarskap grips i Edmonton i Kanada för misstänkt inblandning i mordet på en sikhisk separatist i Vancouver i juni 2023. Männen misstänks för mord samt medhjälp till mord. Mordet på Hardeep Singh Nijjar har även kopplats till indisk underrättelsetjänst, och Kanadas premiärminister Justin Trudeau har antytt att den indiska regeringen kan ha legat bakom. Detta förnekar BJP-regeringen kraftfullt. Hardeep Singh Nijjar var efterlyst i Indien för terrorism och för att ha planerat mord. Fallet har avsevärt försämrat relationerna mellan Indien och Kanada, vilka redan tidigare var ansträngda på grund av Indiens uppfattning att Kanadas regering skyddar sikhiska separatister. Indiens utrikesminister S Jaishankar säger att Kanada har ett ”politiskt tvångsmässigt beteende att anklaga Indien”.

    • April

    • Indiens parlamentsval inleds

      Valet till underhusets 543 platser påbörjas och ska pågå i sex veckor till den 1 juni. 970 miljoner människor är röstberättigade. Sammanlagt 15 miljoner valarbetare har rest – till fots, på landsväg, med tåg, helikopter, båt, eller på kamel eller elefant – för att upprätta vallokaler runt om i landet. Valet hålls på sju olika valdagar under perioden. Ett elektroniskt rösträkningssystem ska användas och slutresultatet presenteras den 4 juni. Under valrörelsen har de viktigaste frågorna rört den höga ungdomsarbetslösheten, stigande priser på mat och bränsle, tillslag mot opposition och oliktänkande samt politik som rör religion.

    • BJP utlovar en enhetlig civilrätt

      BJP lovar att införa en ny civilrätt i hela landet om de vinner valet och kallar lagreformen för ett viktigt steg för jämställdheten. Reformen innebär att lagar för privatlivet såsom äktenskap, skilsmässa och arv ska standardiseras. I dag skiljer sig civilrätten åt för landets olika religiösa grupper och även sedvänjor påverkar, medan Indien har enhetliga lagar för brottmål. I synnerhet skiljer sig lagarna åt när det gäller kvinnors rättigheter. Många muslimer anser att ett avskaffande av deras sharialagar skulle vara ett slag mot deras identitet.

    • Arvind Kejriwal flyttas till fängelse

      Den mutbrottsmisstänkte chefsministern för Delhi, Arvind Kejriwal, flyttas från häktet till ett högsäkerhetsfängelse i New Delhi i väntan på rättegång. På gatorna samlas oppositionsanhängare i tusental och politiker från oppositionsalliansen India håller protesttal. Arvind Kejriwal leder oppositionspartiet AAP och är en högprofilerad Modikritiker inom India. Han greps i mars av ekobrottsmyndigheten misstänkt för mutbrott i samband med upphandlingar av avtal om alkoholförsäljning 2022 (se Mars 2024).

Till kalendariet
100524

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0