Augusti 2020

Senaste händelser

  • Augusti

  • Jakt på energikällor i havet trappas upp

    Turkiet inleder prospektering efter gas med forskningsfartyget Oruç Reis invid den grekiska ön Kastellorizo nära turkiska sydkusten, med fem militära fartyg som eskort. Det är ett beslut som ökar spänningarna i östra Medelhavsregionen. Den 12 augusti kolliderar en turkisk och en grekisk fregatt, och i slutet av månaden genomför båda länderna militärövningar till havs. Flera länder gör anspråk på havsområden där det finns utsikter att hitta gas. Prospekteringsfartygets uppdrag bromsades i juli för att ge utrymme för förhandlingar med Grekland och Tyskland, som för tillfället är EU:s ordförandeland. Men efter beskedet att Grekland och Egypten ska inrätta en gemensam ekonomisk zon i östra Medelhavet sätts prospekteringen i gång. Turkiet har för sin del slutit avtal med Libyens regering i Tripoli om framtida energikällor i havet (se 9 december 2019).

  • Turkisk attack dödar irakier

    Två högre befäl inom det irakiska gränsskyddet dödas tillsammans med en chaufför vid en turkisk drönarattack. Anfallet sker i den del av Kurdistan som ligger på irakiskt territorium. Sedan Turkiet inledde sin senaste offensiv mot kurdiska rebeller på irakisk mark (se 17 juni) har Turkiets ambassadör i Bagdad fått ta emot två protester från irakiska UD. Nu framförs ännu en protest, och Irak ställer in ett förestående besök av Turkiets försvarsminister.

  • Valutaras och krismöte

    Presidenten kallar riksgäld och banker till ekonomiskt krismöte sedan valutan sjunkit till sitt lägsta värde hittills mot USA-dollarn, ned med nästan 20 procent sedan årets början. Centralbanken har enligt bedömare på finansföretaget Goldman Sachs använt 60 miljarder dollar på att försöka hindra valutaraset sedan nyår, och Turkiets valutareserv har minskat från 106 till knappt 90 miljarder dollar. En tung anledning är att turistintäkter uteblir till följd av coronapandemin (2019 gav turismen inkomster på uppemot 35 miljarder dollar), samtidigt som stödåtgärder mot coronakrisen kostar stora belopp. Och det ger staten problem på ganska kort sikt: under det kommande året har Turkiet lån på 170 miljarder dollar som måste betalas.

  • Militärutbildare till Libyen

    Militära utbildare och rådgivare ska skickas från både Turkiet och Qatar till Libyens internationellt erkända regering i Tripoli. Avtal har tecknats, enligt officiella besked i Tripoli, där de berörda ländernas försvarsministrar har varit på plats.

  • Ännu ett museum blir moské

    President Erdoğan omvandlar ännu ett museum i Istanbul med bakgrund som helgedom till moské. Den medeltida bysantiska Frälsarkyrkan i stadsdelen Fatih, som blev omgjord till moské under osmanerna, har varit museum sedan 1945. Under museitiden har dess gamla kristna fresker och mosaiker tagits fram och restaurerats. Byggnaden är också känd som Chiora Museum eller Kariye Müzesi (se 10 juli och 24 juli).

  • Största gasfyndet i Svarta havet

    Turkiet har gjort sitt hittills största fynd av naturgas i Svarta havet, meddelar president Erdoğan som hoppas att utvinning på djuphavsfältet ska börja leverera gas 2023, när det moderna Turkiet firar sitt 100-årsjubileum. Fyndet har gjorts utanför staden Ereğli och beräknas omfatta 320 miljarder kubikmeter. Värdet på den turkiska valutan steg när nyheten om fyndet började sprida sig, men sjönk igen när det visade sig att förhandsuppgifterna hade talat om ett ännu större gasfynd (se 17 augusti).

  • Skarp kritik mot corona-app

    En telefonapp som turkiska myndigheter skapat för att kunna spåra spridning av coronavirus under covid-19-pandemin får skarp kritik. Den som gör inlägg via appen Hayat Eve Sığar kan också bifoga foto, vilket bidrar till oro för en "anmälningskultur" där människor skuldbelägger andra. Hälsovårdsdepartementet har inte uppgett hur länge data kommer att sparas.  Även reseföretag har tillgång till uppgifterna.

  • Jurist dör i hungerstrejk

    Advokaten Ebru Timtik dör efter att ha hungerstrejkat 238 dagar i fängelse, anklagad för terrorbrott. Vid jordfästningen dagen efter använder polisen tårgas mot hennes vänner och sympatisörer som samlats på begravningsplatsen i Istanbuls norra utkant. Ebru Timtik var medlem av en juristgrupp som påstås ha samröre med det förbjudna marxistpartiet DHKP-C. Oppositionspartier, juristorganisationer och EU anser att hennes fall vittnar om bristande rättssäkerhet i Turkiet. Efter att ha gripits hösten 2018 dömdes Timtik till 13 och ett halvt års fängelse. En vecka efter hennes död beslutar Högsta domstolen att frige advokatkollegan Aytaç Ünsal, som uppges ha hungerstrejkat över 200 dagar, dömd till ett långt fängelsetraff för terrorbrott som han nekat till.

  • Nästan tio procent minus under coronakvartal

    Turkiets ekonomi krympte med 9,9 procent under "coronakvartalet" från april till juni 2020, jämfört med samma kvartal ett år tidigare. Särskilt exportinkomsterna minskade. Det var i linje med hur covid-19-pandemin slog mot ekonomin i de flesta europeiska länder, och bättre än i andra stora länder som klassas som tillväxtekonomier. Under årets första kvartal, då Turkiet ännu hämtade sig från en tillbakagång som tog sig allvarliga uttryck 2018, växte ekonomin med 4,5 procent, men de åtgärder som har vidtagits under pandemin, bland annat stöd till vissa branscher och till det stora statliga flygbolaget, sätter press på statskassan (se 17 augusti). Eftersom även första kvartalet 2020 uppvisade minussiffror uppfylls det formella kriteriet för lågkonjunktur: två minuskvartal i rad.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0