Januari 2016

Senaste händelser

  • Januari

  • Vapenvila i Jemen över

    Saudiarabien tillkännager att en vapenvila som inleddes i samband med fredssamtal i Schweiz den 15 december formellt är över och anklagar huthirebellerna för att ha brutit mot den. Striderna har hela tiden fortgått under de drygt två veckor vapenvilan formellt har rått. 

  • Massavrättning utlöser protester i omvärlden

    47 människor avrättas på en dag, den högsta siffran på en enda dag sedan 1980. Bland dem finns Nimr al-Nimr , en av landets främsta shiamuslimska ledare. Ytterligare tre shiamuslimer finns bland de avrättade, dock inte som i förväg befarat al-Nimrs brorson Ali al-Nimr, som var 17 år gammal när han greps. De övriga är sunnimuslimer. Flera av dem beskrivs som medlemmar av al-Qaida och är dömda för attentat mot statliga inrättningar och västerländska representationer åren 2003–2006. Avrättningarna som genomförs på tolv platser i Saudiarabien möts av protester såväl inom landet som i regionen och befaras kunna förvärra den redan allvarliga konflikten med Iran. Massavrättningen får till följd att demonstranter i Teheran stormar den saudiska ambassaden och sätter eld på byggnaden innan de drivs tillbaka av polis. Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei varnar för "gudomlig hämnd" för avrättningen av Nimr al-Nimr (se December 2015). 

  • Diplomatiska relationer med Iran bryts

    Den saudiska regeringen bryter relationerna med Iran och beordrar landets ambassadör i Riyad att ge sig av inom två dygn. Alla handels- och flygförbindelser avbryts och saudiska medborgare förbjuds att resa till Iran. Flera av Saudiarabiens närmsta allierade följer efter och bryter eller nedgraderar sina relationer med Teheran. Även Arabförbundet fördömer Irans ”fientliga handlingar och provokationer”. 

  • Samar Badawi grips


    Människorättsadvokaten Walid al-Khairs hustru Samar Badawi, som också är syster till Raif Badawi, grips i Jidda. Hon friges villkorligt följande dag. Enligt uppgift är orsaken till gripandet att hon hanterar ett Twitterkonto där åsikten att Khair borde friges har uttryckts (se Politiskt system och Juli 2014). Gripandet utlöser kritik i omvärlden, från bland annat Amnesty International.

  • Kinas president på besök

    Xi Jinping inleder sitt första besök i regionen i Riyad. Resan i det oroliga Mellanöstern ses som ett sätt för Kina att visa större engagemang för det politiska skeendet. 

  • USA:s utrikesminister på besök

    John Kerry träffar Adel al-Jubeir och andra kollegor från länderna vid Persiska viken. Besöket ses som ett försök att försäkra de allierade staterna på Arabiska halvön om att tövädret i USA:s relationer med Iran inte innebär något hot. 

  • FN-larm om krigsförbrytelser mot civila i Jemen

    I en läckt FN-rapport anklagas den saudiledda alliansen som strider mot huthirebellerna i Jemen för att rikta flyganfall mot civilbefolkningen på ett ”utbrett och systematiskt” sätt. Civila ska medvetet ha utsatts för svält de senaste nio månaderna. FN-experterna kräver en utredning av brott mot de mänskliga rättigheterna. FN-chefen Ban Ki-Moon har också larmat efter en rapport från Human Rights Watch (HRW) med vittnesuppgifter som pekar på att klusterbomber kan ha använts i Jemens huvudstad Sanaa den 6 januari. Saudiarabien tillbakavisar anklagelserna. Men människorättsorganisationer har redan tidigare varnat för att krigsförbrytelser begås i samband med flyganfallen. HRW slog i maj 2015 larm om att klusterbomber använts vid minst två tillfällen. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0