September 2018

Senaste händelser

  • September

  • Labour skärper stadgarna kring antisemitism

    Labours verkställande organ lägger till hela den allmänt erkända definitionen av antisemitism, International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) till partiets stadgar. Detta sker efter en uppslitande konflikt inom Labour, som bland annat handlat om huruvida tillräckligt görs för att bekämpa antisemitism inom partiet Mars 2018). Det framkom under sommaren att när partiet först skrev in IHRA i stadgarna, i december 2016, togs inte alla delar av definitionen med, då partiledningen menade att det kunde begränsa möjligheterna att kritisera israelisk politik. Den här gången görs ett tillägg om att IHRA inte ska "påverka yttrandefriheten när det gäller Israel och palestiniernas rättigheter". Partiledaren Jeremy Corbyn har velat ha en starkare formulering, men vinner inte gehör för detta.

  • Misstänkta för nervgiftsattack namnges

    Brittiska myndigheter publicerar bilder på och namnger de två ryssar som misstänks för mordförsök på den före detta dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter (se Mars 2018). Polisutredningen kring männen handlar också om förgiftningen av två britter i juni, varav en avled efter att ha kommit i kontakt med nervgiftet novitjok som användes mot Skripal och hans dotter. En europeisk arresteringsorder utfärdas för männen, som enligt brittiska myndigheter arbetar för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Åklagarna säger dock att man inte ska begära dem utlämnade från Ryssland, då den ryska författningen inte tillåter att de lämnas ut. Såväl USA som Kanada, Tyskland och Frankrike delar britternas bedömning om att den ryska regeringen sannolikt godkänt förgiftningsförsöken.

  • Lönesänkning för ledamöter i Nordirlands provinsparlament

    Nordirlandsminister Karen Bradley beslutar att sänka lönerna för ledamöterna i det nordirländska parlamentet Stormont från 49 500 pund till 35 888 pund. Om inte en nordirländsk regering är på plats inom tre månader kommer ytterligare en lönesänkning att ske. Den brittiska provinsen har inte haft någon regering sedan januari 2017. Under den tiden har inte heller Stormont sammanträtt.

  • Bors Johnson kritiserar Mays brexitplan

    I två artiklar riktar den förre brittiska utrikesministern Boris Johnson hård kritik mot Theresa Mays och den konservativa regeringens brexitplan som han beskriver som en katastrof för landet. Han anklagar samtidigt EU för att ägna sig åt mobbning av Storbritannien under förhandlingarna. Det väcker liv i spekulationerna om att Johnson planerar att utmana May om partiledarposten, kanske redan vid höstens partikonferens. En grupp kallad European Research Group (ERG), som förespråkar en så kallad hård brexit har haft planer på att presentera sitt förslag till nytt avtal före partikonferensen, men dessa skrinläggs av, som det förefaller enligt medierapporter, på meningsskiljaktigheter inom ERG. ERG leds av den starkt konservative Jacob Rees-Mogg som av en del pekas ut som en möjlig efterträdare till May. Samtidigt tyder opinionsundersökningar på att allt fler britter oroar sig för följderna av en brexit.

  • Labourdelegater vill ha ny folkomröstning om EU

    Delegaterna vid Labour partikonferens i Liverpool röstar för att hålla alla vägar öppna om ett eventuellt brexitavtal inte godkänns av parlamentet och partiet inte kan få till stånd ett nyval. Det gäller även en ny folkomröstning, där möjligheten att stanna kvar inom EU ska vara ett av alternativen, om Labour får vara med och bestämma. Detta sker trots att partiledare Corbyn inte vill ha en ny folkomröstning, men han har sagt att han kommer att respektera partiets vilja. Inom partiet är en överväldigande majoritet av medlemmarna för att Storbritannien ska stanna kvar inom EU, men en del parlamentsledamöter oroar sig för hur en ny folkomröstning skulle tas emot av  i de valkretsar där även många Labourväljare stödde en brexit.

  • Tuffa tider för Theresa May

    Det ser ut att bli allt svårare för Theresa May att få igenom sitt förslag till brexitavtal. Förslaget som namngivits efter Chequers, den brittiska premiärministerns sommarbostad där mötet där regeringen klubbades det hölls, har inte mött någon entusiasm hos de övriga EU-länderna, ERG, en grupp som samlar konservativa parlamentsledamöter som motsätter sig EU, säger nu tydligt att de inte kommer att stödja ett sådant avtal vid en omröstning i underhuset. Dessutom ser det mer och mer ut som om Labour kommer att rösta nej till ett eventuellt brexitavtal. De före detta konservativa ministrarna Boris Johnson och David Davis och ERG:s ledare Jacob Rees-Mogg har några dagar tidigare ställt sig bakom ett förslag från Institute for Economic Affairs, som går ut på att Storbritannien ska försöka nå ett avtal med EU som liknar det som Kanada har, men med fortsatt samarbete inom försvarsfrågor och utan någon särlösning för Nordirland. Johnson har kritiserat  Chequersförslaget som han menar kommer att tvinga Storbritannien att dansa efter EU:s pipa i "all evighet". Bedömare påpekar dock att Johnson skulle ha lika svårt att få EU, och då framför allt Irland, att godta hans förslag som Theresa May haft med regeringens.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0