Oktober 2019

Senaste händelser

  • Oktober

  • Trump: Kina och Ukraina bör utreda

    Inför rullande kameror säger Trump att både Ukraina och Kina borde utreda Bidens som han hävdar är genomkorrumperade. Presidenten har i flera dagar rasat mot sina kritiker och anklagar ledande demokrater, visselblåsaren och uppgiftslämnare för förräderi. Han skriver på Twitter att riksrättsutredningen är att jämställa med ett kuppförsök.

  • USA lämnar norra Syrien

    Vita huset meddelar oväntat att amerikanska soldater ska dras tillbaka från kurddominerade områden i norra Syrien och att Turkiet ska gå in där istället.  Beskedet kommer efter ett telefonsamtal mellan president Trump och hans turkiske kollega Recep Tayyip Erdoğan. Det väcker bestörtning på många håll: USA har varit allierat med de kurdiska SDF-styrkorna i kampen mot Islamiska staten (IS), men Turkiet betraktar SDF som en terrororganisation. SDF-företrädare anklagar USA för svek. Truppförflyttningar inleds omgående och Trump twittrar om att det är dags att avsluta ”löjliga ändlösa krig”. Han säger också att europeiska länder nu själva får ta ansvar för sina medborgare som sitter i läger i området, efter det att IS besegrats.

  • Vita huset bojkottar riksrättsutredning

    USA tycks närma sig en konstitutionell kris när det står klart att Vita huset uttryckligen vägrar att samarbeta med kongressen om riksrättsutredningen. I ett brev förkunnar Vita huset att utredningen är författningsvidrig och utgör försök att omintetgöra valresultatet från 2016. Tidigare på dagen har Vita huset beordrat EU-ambassadören Gordon Sondland att inte inställa sig för utfrågning i ett utskott i representanthuset. President Trump har motiverat ordern med att representanthuset utgör en ”kängurudomstol”. Sondland kommer dock att trotsa ordern (se 20 november 2019).

  • Inrikessäkerhetsministern avgår

    Den tillförordnade minister för inrikes säkerhet, Kevin McAleenan, avgår efter ett halvår på posten. McAleenan var Trumps fjärde inrikessäkerhetsminister och efterträdde Kirstjen Nielsen (se April 2019).

  • Sanktioner mot Turkiet

    President Trump beordrar sanktioner mot Turkiet på grund av invasionen i norra Syrien, den invasion som Trump själv gett grönt ljus för en vecka tidigare. Trump har också i samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan krävt ett omedelbart eldupphör. Han uppger att en mindre amerikansk styrka ska bli kvar i Syrien, trots tidigare Twitteruttalanden om att turkar och kurder nu får göra upp, utan amerikansk inblandning. De sanktioner som införs består av bland annat höjda tullar och indragna visum för turkiska regeringsföreträdare. Efter nio dagar drar Trump emellertid tillbaka sanktionerna och säger att Erdoğan lovat att ett eldupphör ska permanentas och striderna upphöra. Låt andra strida om den "blodbesudlade sanden", säger Trump också.

  • Kongresskritik mot Syrienpolitik

    Representanthuset fördömer med röstsiffrorna 354–60 beslutet att dra tillbaka de amerikanska militärerna från nordöstra Syrien, och uppmanar Turkiets president att hejda invasionen i nordöstra Syrien. I omröstningen ansluter sig 129 republikanska ledamöter till demokraterna i fördömandet av Trumps Syrienpolitik.

  • Energiministern avgår

    Energiminister Rick Perry avgår, meddelar Vita huset. Perry är en av tre regeringsföreträdare som anses ha påverkat Ukrainapolitiken. Han har kallats till förhör i representanthuset rörande Ukrainautredningen, men inte meddelat om han tänker inställa sig.

  • Toppdiplomat vittnar om Ukraina-affären

    USA:s tillförordnade ambassadör i Ukraina, William Taylor, vittnar inför ett kongressutskott om att president Trump beordrat att militärbistånd till Ukraina skulle hållas inne till dess att president Zelenskyj lovade att utreda Joe Biden (se även 24 och 26 september 2019). Utfrågningen hålls bakom stängda dörrar men enligt rapporter bekräftar Taylor vad flera andra har vittnat om samtidigt som han ger en mer detaljerad bild och tydligare pekar ut Trump. Enligt Taylor begärde Trump också en utredning av Ukrainas påstådda inblandning i presidentvalet i USA 2016 – en inblandning som ingen har presenterat bevis för. Taylor väljer att inställa sig inför kongressutskottet trots Vita husets påbud om bojkott (se 8 oktober 2019). Flera andra nyckelvittnen har gjort detsamma före honom, däribland EU-ambassadören Gordon Sondland och Marie Yovanovitch, som tidigare var ambassadör i Ukraina men som sparkats av Trump. Samtliga kommer i november att vittna också inför öppna dörrar.

  • Republikaner ”stormar” vittnesförhör

    Motsättningarna kring riksrättsutredningen mot president Trump utlöser en ovanlig scen i kongressbyggnaden: ett 30-tal republikaner stormar en säkerhetssal där ett utskottsförhör ska hållas och parkerar sig där i timmar. Flera av dem har mobiltelefoner med sig, i strid med strikta säkerhetsföreskrifter. Republikanerna har klagat på hemlighetsmakeri i utskottsförhören och menar att det gör processen illegitim. Demokraternas säger att förhören måste hållas bakom stängda dörrar för att olika vittnen inte ska kunna påverka varandra. Flera av republikanerna som deltar i stormningen hade dock kunnat delta i det aktuella förhöret, med en anställd i försvarsdepartementet, Laura Cooper, som haft inblick i Ukrainafrågor. Förhöret med Cooper äger senare rum.

  • Bränder utlöser undantagstillstånd i Kalifornien

    Guvernören i Kalifornien utlyser undantagstillstånd i hela delstaten på grund av flera markbränder som orsakat massevakueringar. Miljontals människor har varit utan elektricitet i kontrollerade strömavbrott, i ett försök att minska risken för nya bränder. Strömavbrotten är de mest omfattande hittills i Kalifornien. Runt 180 000 människor har beordrats att lämna sina hem i länet Sonoma norr om San Francisco. Ett par dagar tidigare beordrades 50 000 människor norr om Los Angeles att lämna sina hem på grund av bränder.

  • IS-ledaren dödad i Syrien

    President Trump tillkännager att ledaren för terrorsekten Islamiska staten (IS) Abu Bakr al-Baghdadi är död, efter en insats av amerikanska soldater i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien. Beskedet ses som en viktig utrikespolitisk framgång för Trump som annars utsatts för hård kritik för sin Mellanösternpolitik, även från republikanskt håll.

  • Representanthuset röstar om riksrätt

    Representanthuset röstar för första gången i riksrättsfrågan och beslutar formellt att fortsätta med utredningen. Som en följd av omröstningen kommer vittnesutfrågningar, som hittills pågått bakom stängda dörrar, nu att ske offentligt. Dessutom kommer dokumentation från de utfrågningar som redan skett att offentliggöras, något som republikanerna har krävt. Förslaget godkänns med 232 röster mot 196 – alla alla demokrater utom två röstar ja medan alla republikaner röstar nej.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0