April 2022

Senaste händelser

  • April

  • Ny energistrategi presenteras

    Regeringen lägger fram sin nya strategi för landets energiförsörjning. I den ingår nya satsningar på framför allt kärnkraft och vindkraft. Dessutom ska nya licenser för utvinning av gas och olja beviljas, enligt regeringen för att klara energiförsörjningen under övergången till förnyelsebara energikällor och minska beroendet av import av olja och gas, inte minst i ljuset av Rysslands krig i Ukraina (ungefär 8 procent av den olja och 5 procent av den gas som konsumeras i Storbritannien kommer från Ryssland). Regeringen får en del kritik för att inte lägga större vikt vid åtgärder för att spara energi, bland annat via bättre isolering i bostäder. Labour kritiserar den för att göra för lite för att minska hushållens skenande kostnader för energi, och att åtgärderna kommer för sent.

  • Storbritannien utlovar nytt militärt stöd till Ukraina

    Storbritannien lovar att skicka 120 pansarfordon och robotar för att slå ut fartyg till Ukraina samt ytterligare ekonomiskt stöd till landet. Löftet kommer samtidigt som premiärminister Boris Johnson besöker den ukrainska huvudstaden Kiev, där han träffar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

  • Johnson och Sunak bötfälls för fester

    Premiärminister Boris Johnson och finansminister Rishi Sunak tillhör det 50-tal personer som bötfälls av polisen för att ha deltagit i fester i strid med rådande coronarestriktioner. Det meddelar den brittiska regeringen. Labours ledare Keir Starmer och Liberaldemokraternas ledare Ed Davey uppmanar de två att avgå. Polisen har inte namngivit alla som dömts till böter, men regeringen hade tidigare lovat att offentliggöra om Johnson och Sunak skulle tillhöra dem som straffas. Även premiärministerns hustru Carrie bötfälls för brott mot restriktionerna.

  • Storbritannien planerar att skicka asylsökanden till Rwanda

    Den brittiska regeringen planerar att skicka människor som sökt politisk asyl i Storbritannien till Rwanda. Enligt premiärminister Boris Johnson kan alla som på illegal väg tagit sig in i landet sedan den 1 januari i år, och inte sökt asyl i ett tredje land som bedöms som säkert, skickas till Rwanda för att få sin asylansökan bedömd där. För detta ska Rwanda få 120 miljoner pund. Åtgärden syftar i hög grad till att avskräcka människor från att försöka ta sig till över Engelska kanalen i små båtar. Inrikesminister Priti Patel har gått vidare med planen, trots skarpa invändningar från tjänstemännen vid hennes departement. Även oppositionen och människorättsorganisationer riktade hård kritik mot planerna.

  • Utskott utreder om Johnson misslett underhuset

    En parlamentarisk utredning ska göras för att utreda om premiärminister Boris Johnson medvetet har misslett underhuset om skandalerna kring fester på Downings Street, det så kallade partygate.  Utredningen kommer att göras av ett utskott, Privileges Committee, som består av sju parlamentsledamöter, fyra från Konservativa partiet, två från Labour och en från Liberaldemokraterna. Utskottets ordförande Chris Bryant, från Labour, ställer sig utanför utredningen, då han har uttalat sig offentligt i frågan. Johnson, som befinner sig på statsbesök i Indien, säger att han inte har något att dölja.

  • Ökat försvarssamarbete med Indien

    När den brittiske premiärministern Boris Johnson besöker Indien enas de två länderna om att utöka samarbetet inom försvar och säkerhet. Storbritannien lovar stödja Indiens ambitioner att utveckla och bygga egna stridsflygplan. Storbritannien ämnar också underlätta export av vapen till Indien genom särskilda exportlicenser. Idag är Ryssland Indiens största vapenleverantör.

  • Klartecken för att skicka asylsökanden utomlands

    Flera kontroversiella lagförslag antas i sista stund innan parlamentets uppehåll. Det handlar bland annat om möjligheten att skicka asylsökande till Rwanda (se 15 april 2022) och att det ska bli straffbart för personer att medvetet ta sig in i Storbritannien på illegal väg. En ny lag innebär att väljare måste kunna identifiera sig med ett id-kort med ett fotografi när de röstar, något kritiker menar kan leda till att färre får rösta. Det ska också göras en översyn av valmyndigheten, och förbudet för brittiska medborgare som har bott utomlands i mer än 15 år slopas.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0