November 2020

Senaste händelser

  • November

  • Nya regler ska ge gästarbetare större frihet

    Saudiarabien gör nu som flera av länderna i regionen: delar av det traditionella kafalasystemet, som begränsar livet för flera miljoner migrantarbetare, ska avskaffas. Privatanställda gästarbetare ska få rätt att byta jobb och lämna landet utan arbetsgivarens samtycke. Deras anställningskontrakt ska också dokumenteras digitalt. Människorättsorganisationer och internationella fackförbund har länge kritiserat systemet och beskrivit det som en form av slaveri. De nya reglerna ska börja gälla den 14 mars 2021. Förändringen påverkar inte hushållsanställda, som hör till de mest utsatta på arbetsmarknaden, men även det regelverket ses över, uppger en företrädare för det saudiska ministeriet för HR-frågor och social utveckling för Bloomberg News.

  • Fredstrevare via dolda kanaler

    Källor med insyn hävdar att Saudiarabien erbjuder huthirörelsen en buffertzon längs gränsen mellan Jemen och Saudiarabien, varifrån rörelsen beskjuter saudiska mål.  Saudierna skulle också vara redo att skriva under ett eldupphöravtal som föreslagits av FN, skriver Reuters. I samband med en överenskommelse skulle också en övergångsregering för Jemen diskuteras. USA:s tillträdande president Joe Biden har utfäst sig att bromsa vapenförsäljningen till Saudiarabien för att öka pressen på regeringen i Riyad att få slut på kriget. De shiamuslimska huthierna kontrollerar norra Jemen och områden med stor befolkning, framför allt huvudstaden Sanaa. Saudiarabien har hittills misslyckats med sina främsta mål i det femåriga kriget: att pressa tillbaka den shiitiska gerillan och att återinsätta Jemens regering. Tvärtom har metoderna (flyganfall och blockader som hindrar leveranser av förnödenheter) lett till skarp kritik därför att jemenitiska civila drabbas hårt av kriget.

  • Avspark i första damligan

    Saudiarabien får sin första damliga i fotboll. Starten skulle ha skett i mars, men den sköts upp på grund av coronapandemin. 24 lag från olika städer ska göra upp om mästerskapet. Samma vecka spelas också den första internationella golfturneringen för damer på saudisk mark.

  • Gränspassage öppnas efter 30 år

    Gränspassagen Arar mellan Irak och Saudiarabien, som har varit stängd i 30 år, öppnas. Gränsstationen i öknen, på saudiska sidan, stängdes i samband med att Irak under diktatorn Saddam Hussein invaderade Kuwait, vilket ledde till krig 1991 och till att saudierna bröt de diplomatiska förbindelserna med Bagdad. Förbättrade förbindelser och mer handel mellan länderna välkomnas inte av alla: Proiranska grupperingar i Irak motsätter sig saudiskt inflytande och det sunniledda Saudiarabien ser med oro på att Iran agerar aktivt i Irak, som alltsedan Saddam Hussein störtades har haft shiamuslimskt ledda regeringar.

  • Ledare dryftar räntor och pandemi, Trump spelar golf

    Under en helg av digital diplomati (distansmöten på grund av coronapandemin) enas världsledarna inom samarbetsgruppen G20 om att ansträngningar måste göras för att också skuldtyngda fattiga länder ska få del av de vacciner som är på gång mot viruset sars-cov-2. Fram till sista juni 2021 ska ett initiativ kallat Debt Service Suspension Initiative (DSSI) förlängas, heter det i slutkommunikén: fattiga länder slipper med stöd av DSSI räntebetalningar på sina lån (se 15 april 2020). Hittills uppges 46 länder tack vare DSSI ha kunnat prioritera insatser mot pandemin framför att betala räntor. FN-företrädare hoppas att räntebefrielsen ska utsträckas till att gälla under hela 2021. Saudiarabien står för första gången värd för G20-mötet, som låter tala om sig också därför att USA:s president Donald Trump lämnar mötet för att spela golf.

  • Medier: Netanyahu på saudisk resa

    Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besöker Saudiarabien för samtal med kronprins Mohammed bin Salman, enligt rapporter i Israel. Något möte bekräftas inte officiellt, men vanligtvis välinformerade medier återger detaljer om en resa med ett privatplan som har nyttjats tidigare av Netanyahu. Ett diplomatiskt erkännande från Saudiarabien vore en större framgång för Israel än avtal som uppnåtts med andra arabländer 2020. För Saudiarabiens nya megastad Neom, som ingår i framtidsprojektet Vision 2030, skulle samarbeten med Israel kunna få avgörande betydelse. Båda länderna har dessutom anledning att bevaka vilken utrikespolitik USA kommer att föra när Donald Trump, som agerat i både israeliskt och saudiskt intresse inte minst mot Iran, snart måste lämna presidentposten.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0