Mars 2018

Senaste händelser

  • Mars

  • Puigdemont drar sig ur försöken att bli omvald som katalansk regionpresident

    Carles Puigdemont meddelar att han inte tänker försöka bli omvald som regionpresident i Katalonien. Han motiverar detta med att han, som läget är idag, inte skulle ha någon möjlighet att få till stånd en ny regionregering. Han har istället föreslagit Roger Torrent, talman i regionparlamentet att föreslå att Jordi Sànchez, ledare för organisationen ANC, som ny regionpresident. Detta trots att Sànchez sitter häktad, och trots att det förstärker sprickan till ERC, det andra stora partiet på självständighetssidan, som vill att dess ledare,  Oriol Junqueras, som även han befinner sig i förvar i väntan på rättegång.

  • Strejk på kvinnodagen

    Över 5 miljoner kvinnor deltar enligt fackföreningsrörelsen i en dygnslång strejk på internationella kvinnodagen, för att fästa uppmärksamhet på bristande jämlikhet mellan könen. Strejkaktioner leder bland annat till att runt 300 tåg står stilla och tunnelbanan i Madrid påverkas också. Tio fackförbund har utlyst strejken som får stöd av flera ledande kvinnliga politiker. Feministgrupper har uppmanat kvinnor att inte göra av med några pengar och inte utföra hushållsarbete. Enligt EU-statistik tjänar offentliganställda kvinnor i Spanien 13 procent mindre än män, och privatanställda 19 procent mindre.

  • Omröstning om ny katalansk regionpresident skjuts upp

    Det katalanska parlamentet ställer in en planerad omröstning om ny regionpresident. Det sker sedan Högsta domstolen avgjort att den föreslagna kandidaten Jordi Sànchez  inte får lämna fängelset för att delta i omröstningen. Processen att utse en ny regionpresident skjuts upp tills vidare.

  • Amnesty kritiserar lag: "hot mot yttrandefriheten"

    Spanien får kritik av Amnesty International i en ny rapport. Människorättsorganisationen menar att en lagparagraf (578)  som förbjuder "glorifiering av terrorism" och "förödmjukelse av terrorismens offer" begränsar yttrandefriheten i landet med hänvisning till den nationella säkerheten. Den som bryter mot lagen kan dömas till böter och fängelsestraff samt nekas anställning inom den offentliga sektorn. Lagparagrafen skärptes ytterligare efter terrordåden i Paris 2015. Antalet personer som åtalats för brott mot paragraf 578 har ökat snabbt sedan 2016. Ett 70-tal personer har fällts för sådana brott under de senaste två åren, jämfört med en fällande dom  2011. I de flesta av fallen handlar det om texter som rör inhemska grupper som den baskiska separatistgruppen ETA och vänstergruppen Grapo. En rappare, Pablo Rivadulla, med artistnamnet Pablo Hásel, dömdes i början av mars till böter och fängelse i två år och en dag för åsikter han uttryckt på twitter och i en sångtext som publicerats på youtube. I februari fastställde Högsta domstolen en fängelsedom på över tre år mot annan rappare, José Miguel Arenas, mest känd som Valtònyc, för förtal av kungahuset, glorifiering av terrorism och för hot som framförts i sångtexter. Högsta domstolen frikände dock en kvinna som fällts i en lägre instans för ett twittermeddelande som handlade om ETA:s mord på en spansk premiärminister på 1970-talet.

  • Demonstranter kräver högre pensioner

    Tiotusentals spanjorer demonstrerar på flera håll i Spanien för att kräva högre pensioner. De spanska pensionerna räknas upp med 0,25 procent om året, vilket är betydligt lägre än inflationen på drygt 1 procent. Missnöjet bland pensionärerna är ett skäl till oro för regeringspartiet PP som har sitt starkaste stöd bland äldre väljare. Landets största fackförening Comisiones Obreras (CCOO) kritiserar samtidigt regeringen för att den försöker få fler att skaffa privata pensionsförsäkringar samtidigt som det statliga systemet urholkas.

  • Jordi Turull ny kandidat till katalansk regionpresident

    En tredje kandidat till regionpresident i Katalonien lanseras: Jordi Turull, tidigare talesman för Puigdemont-regeringen. Det är dock osäkert om han kan bli vald, då även han riskerar åtal för bland annat uppror. Han greps hösten 2017, men frigavs senare mot borgen. Men Turull lyckas inte bli vald, på grund av motstånd från vänsterpartiet Cup. 64 ledamöter röstar för honom, och 65 emot. Omröstningen tidigarelades eftersom Turull och ett 20-tal andra katalanska politiker beordrats att infinna sig i Högsta domstolen den 23 mars då det eventuellt kommer att väckas ett formellt åtal mot dem. 

  • Åtal ska väckas mot 25 katalanska politiker

    Den spanska domaren Pablo Llarena avgör att  åtal kommer att väckas mot 25 katalanska politiker.  För 13 av dem gäller åtalet uppror, vilken kan ge upp till 25 års fängelse, medan de övriga bland annat väntar åtal för förskingring och olydnad mot staten. Det leder till att ytterligare fem katalanska politiker grips och nekas borgen, bland dem Jordi Turull, som dagen innan inte lyckats bli vald till katalansk regionpresident, den tidigare talmannen i det katalanska parlamentet samt tre tidigare ministrar i den förra regionregeringen. ERC:s generalsekreterare Marta Rovira väljer dock att inte infinna sig i rätten, utan reser till Schweiz. Det betyder att nio katalanska politiker nu befinner sig i fängsligt förvar. Pablo Llarena återaktiverar även de internationella arresteringsorder som tidigare utfärdats för Carles Puigdemont och fyra andra före detta medlemmar av den tidigare regionregeringen. Tusentals människor samlas i Barcelona, Vic och Tarragona för att protestera mot gripandena.

  • Puigdemont grips i Tyskland

    Den förre katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont grips i Tyskland, på resa från Finland till Belgien. Det leder till omfattande protester i Katalonien, där omkring 90 människor skadas. Ingen av dem får dock några allvarliga skador. Enligt medieuppgifter avsåg Puigdemont att överlämna sig till belgiska myndigheter vid sin återkomst till Belgien. Gripandet kan dock innebära nya problem för den spanska regeringen. Enligt en källa i tidningen El Mundo överväger Baskiska nationalistpartiet (PNV) att inte delta i förhandlingarna med PP om den spanska budgeten. PNV:s ordförande Andoni Ortuzar uttrycker via facebook sitt stöd för Puigdemont och kräver att de fängslade katalanska ledarna ska friges. Iñigo Urkullu, Baskiens regionpresident, uttrycker oro över situationen och kritiserar hur juridik och politik blandas ihop. En före detta katalansk minister, Clara Ponsati, som också efterlysts internationellt, befinner sig i Skottland, anmäler sig några dagar senare till polisen i Edinburgh. Hon motsätter sig en utlämning till Spanien. Två poliser från den katalanska polisstyrkan Mossos d'Esquadra, samt en historieprofessor som befann sig i samma bil som Puigdemont i Tyskland, grips i slutet av mars av spansk polis när de återvänder till Spanien.

  • Spanien utvisar ryska diplomater

    Spanien utvisar två ryska diplomater till följd av en nervgiftsattack mot en rysk före detta spion och hans dotter i Storbritannien i början av mars. Det sker i en samordnad aktion med ett 20-tal länder, främst i EU, i solidaritet med den brittiska regeringen som anklagar Ryssland för att ligga bakom attacken. Sammanlagt utvisas över 100 ryska diplomater, varav 60 från USA.  Moskva förnekar all inblandning i giftattacken och hotar med motåtgärder. I slutet av mars svarar Ryssland med att utvisa två spanska diplomater.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0