April 2019

Senaste händelser

  • April

  • Fyra nya nej från underhuset

    Än en gång misslyckas underhuset att enas om en gemensam linje i försöken att hitta alternativa lösningar som kan ersätta Theresa Mays och EU:s  brextitavtal. Fyra förslag röstas ned, om än med knapp marginal, bland annat ett som går ut på att Storbritannien ska ingå en permanent tullunion med EU och ett om att hålla en folkomröstning om ett eventuellt brexitavtal.

  • May söker samtal med Labour

    Premiärminister May aviserar att hon önskar att EU ska ge Storbritannien ytterligare en tidsfrist. Hon vänder sig samtidigt till oppositionspartiet Labour för att man ska kunna få fram en plan innan EU:s tidsfrist löper ut den 12 april. Två ministrar på lägre positioner beslutar sig därefter för att avgå.

  • Nytt försök att undvika brexit utan avtal

    Underhuset röstar med en rösts majoritet igenom ett förslag från Yvette Cooper från Labour och Olover Letwin, från Konservativa partiet, där man uppmanar May att be EU om mer tid och undvika att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal. 313 ledamöter röstar för förslaget 312 emot.

  • May ber om anstånd till 30 juni

    Theresa May skriver på nytt till Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, och begär anstånd med brexit till den 30 juni i år. Hon betonar att om en uppgörelse är klar före det datumet avser Storbritannien att lämna EU tidigare än så.

  • Förberedelser görs för eventuell brittisk medverkan i EU-valet

    Den brittiska regeringen vidtar åtgärder för att det ska bli möjligt för Storbritannien att ställa upp i EU-valet i maj. Den betonade samtidigt att det inte betyder att landet verkligen kommer att delta. Samtidigt reser premiärminister May till Tyskland och Frankrike för att försöka förmå EU-ledarna att ge henne ytterligare respit för det brittiska EU-utträdet.

  • Ny respit för Storbritannien

    EU-länderna går med på att ge Storbritannien ännu en respit. Den här gången till den 31 oktober. Det betyder att britterna måste hålla EU-val i maj, om landet inte lämnar samarbetet före den 1 juni. Europeiska rådet säger också att man inte kommer att gå med på några ändringar i det utträdesavtal parterna tidigare har enats om. Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, uppmanar britterna att inte slösa bort den här tiden. Theresa May framhärdar i att möjligheten fortfarande finns att underhuset godkänner avtalet och Storbritannien kan lämna EU den 22 maj. Läs mer här om vilka valmöjligheter som finns för Storbritannien (text på engelska). 

  • Julian Assange grips i London

    Wikileaksgrundaren Julian Assange grips av brittisk polis på Ecuadors ambassad i London. Detta sker sedan Ecuador hävt hans ecuadorianska medborgarskap (något han fick så sent som i december 2018) och dragit in hans politiska asyl. Gripandet sker på USA:s begäran: nyligen offentliggjorda dokument visar att det amerikanska justitiedepartementet väckte åtal mot Assange i mars 2018, på grund av misstankar om dataintrång. Julian Assange har befunnit sig på Ecuadors ambassad sedan 2012 för att undgå att utlämnas till Sverige, där han anklagats för våldtäkt. Förundersökningen mot honom lades dock ned 2017, och arresteringsordern om att överlämna Assange till Sverige återkallades. En domstol i London fäller honom kort därefter för att ha brutit mot villkoren i den borgen han beviljades 2012. Han riskerar att dömas till fängelse i upp till tolv månader (se även Juni 2012). Senare anklagar Ecuadors president Lenín Moreno Assange för att ha använt ambassaden som en "spioncentral" för att lägga sig i händelser som påverkar "andra länders demokratier".

  • Farage lanserar brexitparti

    Den förre Ukip-ledaren Nigel Farage lanserar ett nytt parti: Brexitpartiet, i Coventry, som ska ställa upp i det brittiska EU-valet som sannolikt kommer att hållas i maj. Enligt Farage har partiet 70 kandidater redo att delta, en av dem är frilansjournalisten Annunziata Rees-Mogg, som hoppat av från Konservativa partiet och är syster till Jacob Rees-Mogg, som en av de mest namnkunniga brexitörerna inom Konservativa partiet. Farange hävdar också att det nya partiet på tio dagar samlat in 750 000 pund. 

  • Nytt politiskt parti bildas

    Valkommissionen godkänner ett nytt politiskt parti, Change UK−Oberoende gruppen, som bildats av parlamentsledamöter som hoppat av från både Labour och Konservativa partiet. Det betyder att partiet kommer att kunna ställa upp i EU-valet i maj, om Storbritannien inte har lämnat EU fram tills dess.

  • Nästan 300 klimataktivister grips

    Nästan 300 aktivister från gruppen Extinction Rebellion grips i samband aktioner som genomförts för att kräva att regeringen ska minska koldioxidutsläppen i Storbritannien och vidta andra åtgärder för att motverka klimatförändringar. I flera aktioner har gruppens medlemmar bland annat genomfört en protest i underhuset, hindrat kollektivtrafik, blockerat broar och vägar, målat slagord på en byggnad som tillhör oljebolaget Royal Dutch Shell och kedjat fast sig utanför Labourledaren Jeremy Corbyns hem. Enligt officiell statistik var Storbritanniens utsläpp av växthusgaser 2017 43 procent lägre än 1990.

  • Mord på journalist upprör Nordirland

    En polisinsats i stadsdelen Creggan i Londonderry/Derry i Nordirland utlöser kravaller. När flera skott avlossas mot polisen träffas en nordirländsk journalist Lyra McKee när hon bevakar händelserna. Hon avlider kort därefter. Ledarna för Nordirlands sex största partiet gör efter mordet ett gemensamt uttalande där de fördömer mordet. Saoradh, ett icke registrerat politiskt parti långt till vänster som bildats av så kallade republikanska dissidenter (avhoppare från Irländska republikanska armén, IRA, som motsätter sig det nordirländska fredsavtalet) lägger dagen efter skulden på polisen, och hävdar att de unga män som sköt bara försvarade sig och att skulden för dödsskjutningen låg hos polisen. Några dagar senare tar Nya IRA (New IRA) på sig skulden för dådet och bad hennes familj och vänner om ursäkt. Mordet på den 29-åriga Lyra McKee har väckt stor förstämning i Nordirland. 

  • Präst manar politiker att "bygga fred" i Nordirland

    Journalisten Lyra McKee, som sköts ihjäl av Nya IRA i Derry/Londonderry, begravs i St Annes Cathedral i Belfast. Uppslutningen från den politiska eliten i såväl Storbritannien som Nordirland och Irland är stor, bland  andra den brittiska premiärministern Theresa May, hennes irländska kollega Leo Varadkar, Irlands president Michael D Higgins, Arlene Foster från nordirländska DUP, Sinn Féins Mary Lou McDonald och Michelle O'Neill. Prästen Martin Magill gör en tydlig markering mot politikerna och frågar sig varför det skulle krävas att en 29-årig kvinnas dödats för att de skulle samlas. Han manar dem att använda ögonblicket till att "bygga fred". Samma dag aviserar den brittiska Nordirlandsministern Karen Bradley att hon ska inleda samtal med de politiska ledarna i Nordirland senare under veckan.

  • Krav på ny folkomröstning om skotsk självständighet om Storbritannien lämnar EU

    Skottlands försteminister Nicola Sturgeon presenterar sina planer på att hålla ännu en folkomröstning om skotsk självständighet år 2021 om Storbritannien lämnar EU. Den skotska regeringen ska nu förbereda ny lagstiftning för att förbereda detta.

  • Nya Nordirlandssamtal den 7 maj

    Den brittiska premiärministern Theresa May och hennes irländska kollega Leo Varadkar aviserar att nya samtal i Nordirland ska inledas den 7 maj. Målet är att få till en ny provinsregering i Nordirland. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0