Januari 2021

Senaste händelser

  • Januari

  • Toppmöte avslutar isolering av Qatar

    Ett stort steg mot försoning tas i grannträtan mellan Qatar å ena sidan och Saudiarabien, Bahrain, Förenade arabemiraten och Egypten å den andra. De fyra länder som införde sanktioner mot Qatar 2017 och drog igång en bojkott lovar nu, vid ett toppmöte mellan gulfstater i saudiska al-Ula, att lyfta sina restriktioner mot flyg, markförbindelser och transporter till havs. Överenskommelsen har föregåtts av kuwaitisk och amerikansk medling. Den grundläggande osämjan, som handlar om att Qatar har nära förbindelser med Iran och anklagas för att stödja terrorism, är emellertid inte löst. Coronapandemin kan också leda till att de praktiska följderna av återupptaget utbyte dröjer. Bahrain och Qatar har också fortsatt olika syn på hur gränsen ska dras mellan länderna.

  • Framtidsstad vid Röda havet i utbyggd vision

    Kronprins Mohammed bin Salman lägger ut texten om en ny vision: en bilfri stad, också fri från utsläpp av växthusgaser, som ska ingå i den stora framtidssatsningen Neom. Staden ”Linjen” ska hysa en miljon människor längs en sträcka på 17 mil i nordväst, vid Röda havet, och anläggas med avancerad teknik. Satsningen ska skona naturen i såväl hav som öken intill, heter det, och samtidigt skapa 380 000 jobb till 2030. Byggstart utlovas under första kvartalet 2021.

  • Färre avrättningar 2020

    Under 2020 genomfördes 27 avrättningar, uppger den saudiska regeringens människorättskommission. Det innebär en minskning med 85 procent. En anledning är ett moratorium på att verkställa dödsstraff för drogrelaterade brott, en annan är ett beslut att inte avrätta personer som var minderåriga när de begick brott (se 26 april 2020). Skarp internationell kritik mot dödsstraffet och mot bristande rättssäkerhet kan också ha bidragit. 2019 avrättade Saudiarabien 184 personer enligt Amnesty International. Det var såvitt känt fler än något annat år.

  • Statliga satsningar ska skapa jobb

    Centralbankens chef får sparken, genom kungligt dekret. Samma dag meddelar kronprinsen att Saudiarabiens statliga investeringsfond ska satsa motsvarande 40 miljarder dollar per år i inhemska branscher under de närmaste fem åren. Fonden, som tidigare mest har placerat pengar i globalt framgångsrika företag, har nu en nyckelroll i att försöka minska det saudiska beroendet av oljebranschen. Arbetslösheten har sedan coronapandemin utbröt i början av 2020 cirklat runt 15 procent.

  • Biden bromsar vapen till arabstater

    Både Saudiarabien och Förenade arabemiraten får se sina planerade vapenaffärer med USA frysta av den nya administrationen under president Joe Biden. Försäljningen av stridsflygplanet F-35 och drönare till emiraten stoppas tillfälligt liksom omfattande försäljning av ammunition till Saudiarabien. Donald Trump stödde som president uttryckligen vapenaffärer på kommersiella grunder eftersom de skapar jobb i USA. Med Biden kommer amerikansk kritik mot saudiernas och emiratiernas krigföring i Jemen, som är en av anledningarna till det svåra humanitära läget där.

  • 800 nigerianer deporteras

    Drygt 800 nigerianer som har levt som papperslösa i Saudiarabien tvingas återvända hem; under loppet av ett par dagar skickas samtliga till hemlandet med flyg. De har berättat om eländiga förhållanden på de platser där de varit inkvarterade och brustna illusioner eftersom de inte har lyckats hitta jobb och inkomster.

  • Stopp för vapen till Jemenkrig

    Italien stoppar vapenförsäljningen till Saudiarabien och Förenade arabemiraten varaktigt, efter att tidigare ha fryst sådana vapenaffärer i ett och ett halvt år. Beslutet om frysning fattades med anledning av kriget i Jemen, där både saudier och emiratier agerar militärt. När utrikesminister Luigi Di Maio nu offentliggör ett definitivt stopp, som i praktiken framför allt gäller robotar och flygbomber, nämner han inte Jemen uttryckligen men hänvisar till sitt tidigare beslut. 2019 fryste flera EU-länder sina vapenaffärer med Saudiarabien, som leder en militärallians mot en shiamuslimsk rebellrörelse i Jemen. Följderna av kriget i Jemen beskrivs av FN som den svåraste humanitära krisen i världen för tillfället.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0