Maj 2021

Senaste händelser

  • Maj

  • Krigslagar om presidenten dör i våld

    Efter den långa regimkritikiska protestvågen mot hur presidentvalen går till skriver president Lukasjenko under ett dekret om vad som ska hända om han skulle avlida plötsligt och under våldsamma former: makten övergår då till ett säkerhetsråd som omedelbart ska utlysa krigslagar. Enligt författningen, däremot, ska makten övergå till premiärministern. Lukasjenko har tidigare aviserat en folkomröstning om att författningen ska ändras, men alla detaljer har inte offentliggjorts. 

  • Straffarbete för trumslagare

    En 30-årig trummis, vars band spelade på gator och torg i samband med protester mot det omstridda presidentvalet 2020, döms till sex års fängelse. Straffet ska avtjänas i ett arbetsläger, uppger människorättsorganisationen Viasna.

  • Oberoende nyhetssajt stoppas

    Myndigheter ingriper mot den oberoende nyhetssajten Tut.by och griper omkring 15 personer. Redaktionen stängs, och genomsöks liksom medarbetarnas bostäder. En brottsutredning inleds mot sajtens chefer. Två dagar senare utser FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet tre experter som ska bistå henne i utredningen av övergreppsanklagelser mot den belarusiska regimen (se 24 mars 2021).

  • Flygplan med regimkritiker tvingas ned

    Ett Ryanairplan på väg från Grekland till Litauen tvingas vid färd genom belarusiskt luftrum att landa i Minsk. Enligt statliga medier i Belarus sker det på order av president Lukasjenko personligen. Roman Protasevitj, belarusisk medborgare och känd regimkritiker bland annat genom kanalen Nexta, grips. Senare offentliggörs en inspelning med Protasevitj, som enligt andra aktivister tros ha ha blivit pressad till uttalanden av regimen. Belarus ingripande mot flygplanet tolkas som ett sätt att visa landets oliktänkande att de inte är säkra i exil heller, inte ens under resa mellan två EU-länder. I Litauen inleds en brottsutredning om kidnappning och flygkapning. Internationella reaktioner väntas bland annat genom luftfartssamarbetet Icao och säkerhetsorganisationen Osse

  • EU stoppar belarusiskt flyg

    EU:s stats- och regeringschefer enas om åtgärder mot Belarus efter händelsen då ett civilt flygplan på väg från Grekland till Litauen tvingades landa i Minsk. En fjärde omgång av sanktioner mot regimen Lukasjenko var redan på gång efter det hårt kritiserade presidentvalet 2020 och EU-ledarna aviserar skärpta sanktioner. Belarusiskt flyg tillåts inte längre i EU-länder. Storbritannien drar in koncessionen (tillståndet) för det statliga belarusiska bolaget Belavia. Utländska flygbolag börjar undvika flygning genom belarusiskt luftrum.

  • Utvisningar i flaggträta med Lettland

    Belarus utvisar Lettlands ambassadör och annan beskickningspersonal. Detta sedan den belarusiska oppositionens flagga fått ersätta nationsflaggan vid ishockey-VM i Riga i kölvattnet av att Belarus tvingat ned ett utländskt flygplan för att komma åt en regimkritiker. Lettland utvisar i sin tur belarusiska ambassadanställda.

  • Lagskärpningar mot medier

    President Lukasjenko skriver under lagändringar som gör det svårare för oberoende medier att bevaka massmöten i realtid. Samtidigt förbjuds gräsrotsfinansiering i syfte att samla in pengar till att betala böter för dem som straffas enligt landets medielagar.

  • Flera utredningar av tvångslandning

    Internationella civila luftfartsorganisationen (Icao), som ingår i FN-systemet, beslutar att det ska göas en utredning av händelsen den 23 maj då Belarus tvingade ett trafikflygplan på väg mellan två andra länder att landa i Minsk. Planet, som var registrerat i Polen, var på väg till Litauen. Såväl litauiska som polska myndigheter genomför egna utredningar.

  • Diplomatisk osämja med Litauen

    Litauen utvisar två personer som arbetat vid Belarus ambassad i Vilnius. De två ska ha ägnat sig åt aktiviteter som ”inte är förenliga med deras status som diplomater” och Litauen framför en formell protestnot. Belarus svarar med att litauiska diplomater måste lämna Minsk.

  • EBU stänger av Belarus

    Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) stänger av Belarus statliga etermediebolag BTRC från samarbetet. Bolaget uppfyller inte kraven på yttrandefrihet och oberoende, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Belarus har möjlighet att överklaga beslutet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0