Indien och Sydasien i fokus när Utrikespolitiska institutet och SASNET inleder unikt samarbete

Indien och Sydasien i fokus när Utrikespolitiska institutet och SASNET inleder unikt samarbete

18 januari 2018

Utrikespolitiska institutet (UI) och Swedish South Asian Studies Network (SASNET) vid Lunds universitet inleder forskningssamarbete med fokus på Indien och Sydasien. Samarbetet, som kommer innehålla både forskning och analys, är långsiktigt och ambitionen är att bygga en stark forskningsmiljö som står sig väl i europeisk konkurrens.

Asien får en allt mer framträdande politisk och ekonomisk roll i världspolitiken och händelser i regionen får konsekvenser för hela världen. Sydasien (Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Indien, Maldiverna, Nepal, Pakistan och Sri Lanka) är hem till en sjättedel av jordens befolkning. Indien beräknas att vara världens tredje största ekonomi inom ett par decennier. Ländernas befolkningar är unga och förändringsbenägna.

Samtidigt hotas regionens stabilitet och enorma ekonomiska potential av eventuella framtida konflikter mellan kärnvapenstaterna Indien och Pakistan, krisen i Afghanistan och spänningar mellan Indien och Kina. Sammantaget finns ett stort behov av ökad kunskap om regionen och dess förbindelser med andra delar av Asien och världen. Därför inleder nu UI och SASNET vid Lunds universitet ett långsiktigt samarbete för forskning och analys av Sydasien.

– Det sker ett skifte i det globala systemet. Sverige och Europa behöver höja sin kunskapsnivå kring hur Indiens vägval och hur utvecklingen i andra delar av Sydasien påverkar globala processer, säger Henrik Chetan Aspengren, forskare vid UI och ansvarig för Sydasien-satsningen.

– Sverige har alltid hållit Sydasien i skymundan jämfört med Kina och Östasien, vilket är olyckligt. Utvecklingen i Indien och Sydasien är oerhört viktig för Sverige och Europa, vilket detta samarbete kommer ge oss möjlighet att lyfta fram, både i den allmänna debatten och till beslutsfattare, säger Andreas Johansson, forskare vid Lunds universitet och ansvarig på SASNET.

Sydasien-samarbetet mellan UI och SASNET blir det första av sitt slag i Sverige och kommer föra samman två starka forskningsmiljöer med kompetens inom flera ämnesområden. Aspengren framhåller att samarbetet kommer att innehålla både långsiktiga forskningsprojekt och dagsfärska analyser av utvecklingen i regionen. Nära kontakter med olika samhällsaktörer och populärvetenskaplig spridning av forskningsresultaten integreras i allt arbete.

Tillsammans hoppas UI och SASNET att etablera en stark forskningsmiljö som kan locka till sig nya forskare och utveckla internationella samarbeten. Samarbetet möjliggör från start ett utbyte av kunskap och forskare mellan de båda institutionerna. 

– Vår ambition är att tillsammans bygga en mycket kompetent forskningsmiljö om Sydasien, säger Andreas Johansson, som hoppas att samarbetet ska öka kunskapen om regionen i Sverige.

– UI bedriver sedan flera år omfattande forskning om Östasien. Satsningen ger oss möjlighet att ta ett större grepp kring utvecklingen i hela Asien, som växer fram som världens ekonomiska och kanske också politiska centrum. Hur relationerna mellan Indien, Kina och Japan utvecklas är till exempel en central fråga, säger Björn Jerdén, chef för UI:s Asienprogram.  

För mer information, vänligen kontakta:

Henrik Chetan Aspengren
Björn Jerdén

SASNET skapades gemensamt av SIDA och Lunds universitet för femton år sedan i syfte att utgöra ett forskarnätverk för att samla, stimulera och utveckla forskning och undervisning om Sydasien (Afghanistan, Indien, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, Nepal, Maldiverna och Bhutan) vid svenska universitet. Fram till 2010 var SASNET således ett nationellt nätverk. Därefter omvandlades det till att i huvudsak stimulera och stödja relevant verksamhet vid Lunds universitet. Idag är SASNET ett väl inarbetat nätverk och en ledande kraft för skandinavisk forskning om Sydasien med stark förankring vid universitet i Sydasien (huvudsakligen i Indien) och väl känt också av sydasiatiska myndigheter. Nätverket har ett gott renommé, inte bara i Sydasien utan också i USA och Europa.

SASNET samarbetar bland annat med Nordic Institute of Asian Studies (NIAS) i Köpenhamn, European Association of South Asian Studies (EASAS), och University of California, Santa Barbara (UCSB). SASNET:s verksamhet bygger på ett tydligt definierat behov, identifierat av UD, regeringen och andra centrala aktörer, att hitta former för samverkan mellan forskare i Sverige, de nordiska länderna, och Sydasien.

SASNET:s hemsida

Varukorg

Totalt 0